Panasonic predstavil na CESe najnovší televízor HZ2000, ktorý sa bude predávať vo s uhlopriečkou obrazovky 65 a 55 palcov a je vybavený s na mieru ušitým panelom Master HDR OLED Professional Edition. Ten obsahuje viacero hardvérových vylepšení od spoločnosti Panasonic. Nový televízor, ktorého farebný výkon bol optimalizovaný popredným hollywoodskym expertom na zobrazenie farieb, prináša vysokú vernosť farieb a výrazne lepšiu úroveň maximálneho aj priemerného jasu. Vyskúšali sme si ho na tlačovej konferencii tejto firmy.

Spomínaný panel Master HDR OLED Professional Edition bol údajne priamo kalibrovaný v hollywoodskych štúdiách a ponúka až o 20 % viac jasu v porovnaní s konvenčnými OLED televízormi. Lepšie zážitky v HDR kvalite na hollywoodskej úrovni sa dosahujú vďaka podpore režimu Filmmaker.

HZ2000 je prvý televízor, ktorý súčasne podporuje formáty Dolby Vision IQ a Filmmaker Mode. Samozrejmosťou je podpora Dolby Vision, HDR10 + a HLG Photo.

Panasonic HZ2000 OLED pri zobrazení tmavých farieb

Panasonic HZ2000 OLED pri zobrazení tmavých farieb

K podpore Filmmaker Mode nový televízor pridáva originálnu technológiu inteligentného senzora (Panasonic Intelligent Sensing ), ktorá dynamicky prispôsobuje obraz na základe úrovne okolitého svetla. Táto funkcia bola kalibrovaná v spolupráci s hollywoodskymi štúdiami, aby zabezpečila vnímanie farieb a obrazu v intenciách tvorivého zámeru autorov a aby ste si mohli vychutnať HDR kvalitu obrazu na hollywoodskej úrovni, či už v tmavom alebo dobre osvetlenom prostredí.

Dolby Vision IQ rozširuje výhody Dolby Vision za hranice HDR prostredníctvom optimalizácie diváckych zážitkov z obrazu bez ohľadu na okolité svetlo alebo typ obsahu – to všetko bez nutnosti zobrať do ruky diaľkový ovládač.

Panasonic HZ2000 OLED pri zobrazení farebnej škály

Panasonic HZ2000 OLED pri zobrazení farebnej škály

Pre skutočných filmových nadšencov sa tiež rozširujú možnosti kalibrácie pridaním dvoch prídavných kalibračných bodov na prvej úrovni signálu 0,5 % a 1,3 %. To umožňuje ovládať prechod z čiernej s ešte vyššou úrovňou presnosti. Diváci prvýkrát na televíziách od Panasonic môžu kalibrovať obsah v kvalite Dolby Vision. Vďaka podpore hlasových asistentov možno HZ2000 bezproblémovo integrovať do existujúceho Smart Home systému.

Vlajková loď medzi OLED televízormi od Panasonic je vyladená popredným hollywoodskym odborníkom na farby Stefanom Sonnenfledom v rámci spolupráce, ktorej cieľom je zachovať tvorivé zámery filmárov i pri sledovaní televízie.

Panel Master HDR OLED Professional Edition nie je obyčajný OLED panel – bol pre Panasonic exkluzívne ušitý na mieru vedcami a konštruktérmi. Maximálny jas dosiahol zvýšenie o 20%, zvýšila sa aj priemerná úroveň jasu a manipulácia s kontrastom, čo vedie k vyššiemu dynamickému rozsahu.

Doslova plastické farby na televízore Panasonic HZ2000

Doslova plastické farby na televízore Panasonic HZ2000

OLED televízory spoločnosti Panasonic sú široko používané v štúdiách a postprodukčných domoch po celom svete. S príchodom modelu HZ2000, Panasonic ponúka množstvo funkcií, ktoré potešia hlavne filmových nadšencov i štúdia.

Na základe dopytu od hollywoodskych štúdií a postprodukčných spoločností umožní HZ2000 prvýkrát profesionálnym používateľom vypnúť mapovanie tónov a umožniť tvrdé orezanie, teda základnú funkciu pre kreatívne použitie. HZ2000 tiež podporuje testovacie vzory Calman PatternGen softvéru Portrait Displays Calman spolu s funkciami AutoCal. Podporované sú tiež nastavenia kalibrácie Imaging Science Foundation (ISF) a kalibrace obsahu vo formáte Dolby Vision.

Presne, ako tvorcovia chceli – v tmavých aj jasne osvetlených miestnostiach

Filmmaker Mode s technológiami Intelligent Sensing a Dolby Vision IQ ponúka vykreslenie aj tých najmenších detailov v každom prostredí. HZ2000 bude v roku 2020 jedným z mála televízorov, ktorý podporuje Filmmaker Mode aj Dolby Vision IQ.

Filmmaker Mode vyvinutý Alianciou UHD a umožňuje používateľom vychutnať si obraz tak, ako ho  tvorcovia zamýšľali a to stlačením jediného tlačidla na diaľkovom ovládači. Keď je tento režim aktivovaný, rešpektuje obnovovaciu frekvenciu, pomer strán, farby a kontrastu obsahu a zároveň vypína redukciu šumu a automatické vyostreniu obrazu. O Filmmaker Mode sa pochvalne vyjadruje celý rad popredných hollywoodskych režisérov, vrátane Christophera Nolana, Martina Scorseseho, Patty Jenkins, Ryana Cooglera, Paula Thomasa Andersona a mnohých ďalších.

Tmavé farby na televízore Panasonic HZ2000

Tmavé farby na televízore Panasonic HZ2000

Okrem toho Panasonic rozširuje schopnosti Filmmaker Mode v modeli HZ2000 o pokročilé snímanie okolia a inteligentnú úpravu obrazu podľa úrovne okolitého svetla. Obsah v HDR kvalite sa totiž môže pri sledovaní v jasne osvetlenej miestnosti javiť ako príliš tmavý, ale Filmmaker Mode s technológiou Intelligent Sensing zaisťuje vhodný obraz v tmavej aj v jasne osvetlenej izbe. To znamená, že uvidíte všetky detaily a to dokonca aj vo veľmi tmavých scénach. A aby bolo isté, že bude obraz presne taký, aký ho tvorcovia zamýšľali, inžinieri spoločnosti Panasonic intenzívne spolupracovali s dvoma hollywoodskymi štúdiami. Filmmaker Mode s inteligentným snímaním podporuje obsah v HDR10 +, HDR10, HLG a SDR.

Vďaka podpore režimu Filmmaker Mode s inteligentným snímaním Intelligent Sensing a Dolby Vision IQ uvidia diváci na televízore HZ2000 obsah vo formátoch Dolby Vision, HDR10 +, HDR10, HLG a SDR v takej kvalite, ktorú tvorcovia zamysleli – a to dokonca aj v jasne osvetlených miestnostiach. HZ2000 podporuje všetky obľúbené formáty HDR.

Japonský procesor HCX Pre Intelligent zvláda všetky mainstreamové varianty HDR

HZ2000 je kompatibilný s niekoľkými formátmi dynamických HDR metadát a zabezpečuje , že divák uvidí ten najlepší televízny obraz bez ohľadu na zdroj. HZ2000 dokáže zobraziť HDR10 + aj Dolby Vision. Vďaka podpore Multi HDR je HZ2000 tiež kompatibilný s HLG (Hybrid Log-Gamma). Nový model podporuje aj HLG Photo, nový formát statických fotografií. Obrazovka tiež podporuje bežné HDR10, ktoré je formátom väčšiny Blu-ray UHD diskov a mnohých streamingových služieb.

HDR OLED panel HZ2000 je poháňaný najmodernejším procesorom Panasonic, ktorý analyzuje farbu, kontrast a čistotu video obsahu 4K, optimalizuje ich a poskytuje väčšiu používateľskú kontrolu nad funkciami nového na mieru šitého panelu. Vďaka funkcii Dynamic LUT je HZ2000 najmodernejším televízorom v ponuke spoločnosti Panasonic, ktorý vyberá a zobrazuje správnu farbu pre každú úroveň jasu. Aj keď sa úroveň jasu a kontrast v scéne rýchlo mení, HZ2000 zobrazuje vždy tie najpresnejšie farby pre ešte kvalitnejší obraz ako kedykoľvek predtým.

Spojenie Panasonic a Hollywood bolo prítomné počas celej tlačovky

Spojenie Panasonic a Hollywood bolo prítomné počas celej tlačovky

Zvuk 360° Soundscape Pre

HZ2000 je vybavený 360° Soundscape Pre audiosystémom s najvyššou vernosťou, vstavanými reproduktormi, ktoré ponúkajú zvukový zážitok v kvalite Dolby Atmos kalibrovaný odborníkmi špecializovanej firmy Technics. Viac vstavaných reproduktorových jednotiek vytvára pohlcujúce a priestorové zvukové prostredie DOLBY Atmos.

Dolby Atmos má schopnosť preniesť poslucháčov z všedného okamihu do neobyčajného zážitku vďaka plastickému zvuku, ktorý poslucháča doslova obteká. Poslucháči sa budú cítiť, ako by boli vo vnútri akcie – zvuky ľudí, prostredie vecí a hudby ožívajú realizmom a pohybujú sa po celom priestore.

Cez pôsobivo tenký profil poskytuje HZ2000 výkonný a dynamický výstup doplnený výkonnými basmi. Zvukový systém bol vyladený inžiniermi z uznávanej audio firmy Technics. Je tiež vybavený proprietárnou technológiou Technics Jeno Engine, ktorá je zárukou verného zvukového zážitku.

My Home Screen 5.0 vylepšuje možnosti rýchleho prístupu

HZ2000 je vybavený najnovšou iteráciou vysoko hodnoteného smart televízneho systému Panasonic My Home Screen 5.0. Nová verzia prináša významné vylepšenia použiteľnosti. Napríklad, keď sú zvýraznené určité ikony VOD, miniatúry odporúčaných titulov od tohto poskytovateľa sa automaticky zobrazia a ponúknu rýchly a jednoduchý priamy prístup. To funguje okrem iného pre Netflix a YouTube .

HZ2000 tiež podporuje Google Assistant a Amazon Alexa, čo umožňuje ovládať niektoré kľúčové televízne funkcie iba pomocou hlasu.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.