Ide o úplne bezdrôtové slúchadlá, ktoré sa vkladáte do ucha (TWS – True Wireless).

My sme v redakcii testovali model Panasonic RZ-S500W v cene 179,90 eur, ktoré obsahujú aj špičkovú funkciu na potlačenie hluku a sú ideálne na prepojenie so smartfónmi. Existujú v bielej a čiernej farbe.

Pri týchto slúchadlách  je použitá technológia duálneho hybridného potlačenia hluku zložená na kombinácii niekoľkých prvkov. Panasonic tu použil prediktívne (feedforward) potlačenie hluku (označuje to ako FF-NC) v kombinácii s potlačením spätnej väzby (feedback) (FB-NC). Kvôli minimalizácii oneskorenia je tu použitá kombinácia analógového a digitálneho spracovania zvuku.

Prediktívne potlačenie eliminuje hluk prichádzajúci z priestoru mimo slúchadiel a je naozaj evidentné hneď ako slúchadlá vložíte do uší. Túto funkciu zapnete dotykom prsta na slúchadlo . Odhlučnenie je upravené hlukovými filtrami generujúcimi opačný signál.

Tie efektívne vyrušia okolitý hluk. Potlačenie spätnej väzby (FB-NC) eliminuje hluk zachytený vnútri mušle slúchadla, je opäť upravené hlukovými filtrami využívajúcimi analógové spracovanie signálu. Analógové riadenie má nízku latenciu spracovania, hluk zachytený vnútri mušle slúchadla sa teda dá presne potlačiť.

Obe slúchadlá sú riadené individuálne (pravé a ľavé slúchadlo). Duálne hybridné potlačenie šumu tak vytvára ideálne podmienky na kvalitný zvuk.

Doterajšie TWS slúchadlá sa na rušných miestach často na krátko prerušia a to býva nepríjemné. Testované slúchadlá Panasonic RZ-S500W držia Bluetooth spojenie stabilné. Je to dané integráciou antény pre Bluetooth a dotykového senzoru do vnútra ovládacej sekcie. Veľká anténa pre Bluetooth je umiestnená tesne pod dotykovým snímačom.

Ide o Bluetooth 5.0 pripojenie, čo znamená dlhšiu výdrž na jedno nabitie. Pritom sa podarilo dosiahnuť relatívne kompaktné rozmery slúchadiel. Systém nezávislého príjmu signálu ľavého a pravého kanála tiež pomáha udržiavať stabilné spojenie a rovnováhu medzi oboma kanálmi.

Aj pri telefonovaní máte k dispozícii potlačenie okolitého hluku. Je to dané tým, že každé zo slúchadiel obsahuje 3 mikrofóny (celkovo teda 6 pri páre slúchadiel).

Dva z nich sú vonku slúchadla a sú použité na zachytenie vášho hlasu pri telefonovaní. Tretí mikrofón je umiestnený vo vnútri slúchadla a zabezpečuje snímanie hluku prichádzajúceho zvonka.

Slúchadlá RZ-S500W používajú výkonné mikrofóny MEMS vstavané do labyrintovej konštrukcie mušle a výrazne tiež potlačujú hluk spôsobený vetrom. To oceníte pri telefonovaní vo vonkajšom prostredí. Dochádza tak k stíšeniu nepríjemných zvukov a zvýšeniu kvality hovoru.

Režim okolitého zvuku

Ten sa jednoducho zapína dotknutím sa prstom na dotykový senzor na jednom zo slúchadiel. Pri počúvaní hudby tak potlačujte zvuky prichádzajúce zvonku. Pridržaním prsta na senzore po dobu dvoch sekúnd môžete prepínať medzi režimami potlačenia hluku, okolitého zvuku a vypnutia slúchadiel. Režim zosilnenia okolitého zvuku je výhodný vtedy, ak si chcete napr. vypočuť hlásenie na železničnej stanici ale normálne ho nie je dobre počuť.

Dizajn

Zaoblené telo slúchadiel sa vopchá do uší a dá sa zniesť aj pri dlhom používaní. Slúchadlá sú vybavené s odolnosťou proti postriekaniu vodou (IPX4). Kolíska pre tieto slúchadlá je v rovnakej farbe a slúžia na ich nabíjanie.

Kolíska má prepojovací USB-C port na nabíjanie. Aplikácia Panasonic Audio Connect umožňuje zistiť napr. aký je stav nabitia slúchadiel, zjednodušuje napojenie so smartfónom a slúži aj na ich prvotné  nastavenie.

Naše skúsenosti

Slúchadlá držia v uchu veľmi dobre. Treba ale počítať s tým, že sú viac vystúpené a zavadením o ne vy vám mohli vypadnúť. Aktívne odhlučnenie pracuje veľmi dobre.

Je tu možnosť nastaviť jeho intenzitu vo veľmi jemných krokoch. Konkrétne až 100, čo je skutočne jemné nastavenie intenzity. To je jedným z rozdielov oproti iným značkám, ktoré nemajú až tak detailné nastavenie aktívneho odhlučnenia.

Na použitie odporúčame spomínanú aplikáciu do smartfónu, prekážalo nám však jej umiestnenie v notifikačnej lište a rolete po jej vysunutí. Vo výsledku to ale nie je problém, Android umožňuje zablokovanie tejto notifikácie a nebude vám tam zavadzať.

Silné a najmä špeciálne odhlučnenie a to, ako k nemu výrobca vďaka kombinácii mikrofónov pristúpil, bolo cítiť. Spoľahlivo odblokuje dopravu okolo vás, takisto aj rachotanie električiek.

Hudobne nemáme slúchadlám čo vytknúť. Toto je model z vyššej kategórie. Treba zaň zaplatiť viac, no zároveň získate výborný zvuk. Po stránke detailov je veľmi dobre podaný. Pre fanúšikov basov je tu dobrá správa, že aj po ich výraznejšej úprave v ekvalizéri, budú dynamické a dobre znejúce.

Na článku spolupracoval Michal Reiter

Prečítajte si aj:

Yenkee YHP 205CE: Káblové slúchadlá do uší (RECENZIA)

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.