Panasonic konečne predstavil nový fotoaparát LUMIX GH6 zameraný hlavne na video. Ide o vlajkový model bezzrkadloviek LUMIX G založený na štandarde Micro Four Thirds.

Hlavné vylepšenia

Vďaka nárastu efektívneho počtu pixelov o viac ako 20 % v 25,2MPx Live MOS snímači dosahuje fotoaparát vysoké rozlíšenie s rýchlym čítaním signálu a širokým dynamickým rozsahom. Nová generácia motora Venus Engine sa v tomto prístroji vylepšila o pokročilé technológie spracovania obrazu.

LUMIX GH6 je tak prvým fotoaparátom radu LUMIX G, ktorý využíva technológiu V-Log/V-Gamut a poskytuje viac ako 12 stupňov dynamického rozsahu. Pri použití režimu Dynamic Range Boost dokonca viac ako 13 stupňov.

LUMIX GH6 urobil ďalší krok vo vývoji a dosiahol režimy videa C4K/4K 4:2:2 10-bit 60p s neobmedzeným časom záznamu, 4:2:0 10bit 4K120p, 4:2:2 10bit FHD 240p HFR a FHD až do 300 snímok za sekundu VFR na dynamickú reprodukciu spomalených záberov. Okrem režimu 4:2:0 10bit 5,7K 60p možno zaznamenávať aj anamorfný 4:3 4:2:0 10bit 5,8K 30p (4,4K 60p) s využitím celej plochy snímača.

Panasonic GH6Zdroj: Panasonic
Panasonic GH6

Záznam videa v rozlíšení 5,7K 30p je po prvýkrát k dispozícii na fotoaparátoch LUMIX aj vo formáte Apple ProRes 422 HQ, čo umožňuje nelineárne úpravy bez prekódovania. Vylepšená technológia distribúcie a rozptylu tepla predĺžila čas záznamu. Fotoaparát LUMIX GH6 sa môže pochváliť výkonnou stabilizáciou obrazu 7,5 EV s technológiou Dual I.S.2 čo využijete pri snímaní z ruky bez otrasov.

Nová funkcia využíva vysoko presný 5-osový gyroskopický senzor na dosiahnutie 7,5 stupňa stabilizácie v režime Body I.S.4 a Dual I.S.2*5. Ponúka tiež širokú škálu formátov záznamu, rozlíšení a snímkových frekvencií vrátane anamorfnej stabilizácie objektívu.

Panasonic GH6Zdroj: Panasonic
Panasonic GH6

Ešte lepší pre video

Panasonic použil 25,2 MPx snímač Live MOS bez dolnopriepustného filtra a dosahuje tak široký dynamický rozsah.
Procesor Venus Engine poskytuje približne dvojnásobný výpočtový výkon, čo umožňuje vysokorýchlostné spracovanie vyššieho počtu pixelov nového snímača a videa s vyšším rozlíšením pri vyšších prenosových rýchlostiach.

Na jeho vývoji sa podieľajú tri kľúčové technológie – inteligentné spracovanie detailov, 2D redukcia šumu a presná 3D redukcia šumu pre video. Spracovanie detailov teraz presnejšie rozpoznáva ploché časti, priblížené časti a okrajové časti obrazu. Vďaka 3D redukcii šumu pre video sa zlepšila schopnosť detekcie nehybných a pohyblivých častí. Výsledkom je zlepšenie kvality obrazu videa s dynamickým pohybom.

Panasonic GH6Zdroj: Panasonic
Panasonic GH6 pri realizácii videa v teréne

Funkcia Dual 3D Color Control navyše vylepšuje reprodukciu farieb na základe úrovní jasu, sýtosti a odtieňov na bohatú a vernú reprodukciu farieb. Kombinácia pokročilého snímača s vylepšeným výkonom sýtosti farieb a nového procesora umožňuje vykresliť jasnejšie snímky aj pri vysokom rozlíšení 25,2 MPx a nižšej minimálnej citlivosti ISO 100.

Na svižné snímanie z ruky využíva fotoaparát LUMIX GH6 päťosový gyroskopický snímač s algoritmom na dosiahnutie 7,5EV stabilizácie obrazu Body I.S.3 a Dual I.S.24. Vďaka tejto výkonnej stabilizácii obrazu možno v režime vysokého rozlíšenia zachytiť aj 100-megapixelovú snímku s vysokým rozlíšením bez statívu, čisto z ruky. V režime vysokého rozlíšenia sa pri pohybe snímača pomocou mechanizmu Body I.S. automaticky zachytí osem po sebe idúcich snímok a syntetizuje sa do ekvivalentu 100 megapixelov (konkrétne 11552 × 8672 pixelov). Takto sa verne reprodukujú presné detaily a výsledok možno uložiť ako vysoko realistické snímky nielen vo formáte RAW, ale aj vo formáte JPEG.

Keďže je fotoaparát vybavený konektorom HDMI 2.1, po budúcej aktualizácii firmvéru bude podporovať výstup videa C4K 120p HDMI. Okrem toho sa pracuje na umožnení výstupu C4K 120p RAW do monitorového rekordéra Atomos Ninja V+ cez HDMI 2.0, ktorý bude k dispozícii aj v budúcej aktualizácii firmvéru.

Panasonic GH6Zdroj: Panasonic
Panasonic GH6

Fotoaparát LUMIX GH6 využíva snímanie V-Log/V-Gamut, ktoré poskytuje vysoký dynamický rozsah. Funkcia V-Log vykresľuje veľmi plochý obraz, pričom zachováva všetky farebné informácie v obraze. Počas postprodukčných procesov je tak viac priestoru na rôzne úpravy obrazu. Snímač Live MOS fotoaparátu LUMIX GH6 dosahuje široký farebný gamut známy ako V-Gamut, čo je optimálny farebný priestor, ktorý je širší ako BT.2020.

Spracovávanie zvuku

Zvuk možno nahrávať až 4-kanálovo v 24-bitovej kvalite so vzorkovaním s vysokým rozlíšením 48/96 kHz pomocou mikrofónu XLR pripojeného cez mikrofónový adaptér XLR DMW-XLR1 (Ch1 Ch2) alebo zabudovaného mikrofónu (Ch3, Ch4). Kanál, ktorý sa má použiť pre slúchadlá, možno prepínať počas nahrávania videa a ponuky zvuku možno priamo otvoriť pomocou tlačidla Fn1 na hornej strane GH6 na jednoduché ovládanie úrovne zvuku počas štvorkanálového nahrávania zvuku. Pre externý mikrofón je k dispozícii 3,5 mm stereo jack.

Časozberné videá

Fotoaparát dokáže vytvárať aj časozberné videá v rozlíšení 4K 60p. Funkcia kompenzácie expozície automaticky upravuje expozíciu tak, aby nedochádzalo k veľkým zmenám jasu medzi susednými snímkami, čo vedie k vyváženým časozberným záberom. Časozberné video teraz môžete ľahko vytvoriť jednoduchým zadaním času snímania a zariadenie vypočíta potrebný počet snímok a intervaly medzi snímkami.

V budúcej aktualizácii firmvéru bude pridaná funkcia USB host, ktorá umožní priamy zápis údajov na SSD disk.

Mobilita a inteligentné ovládanie

Na podporu presného zaostrovania ponúka fotoaparát LUMIX GH6 pohodlné možnosti manuálneho zaostrovania. Zatiaľ čo pri nelineárnom nastavení sa zaostrenie posúva o premenlivú hodnotu podľa rýchlosti otáčania zaostrovacieho krúžku, pri lineárnom nastavení sa posúva o určenú hodnotu podľa uhla otočenia zaostrovacieho krúžku. Citlivosť možno zvoliť v rozsahu 90 až 360 stupňov v 30-stupňových krokoch. Asistent manuálneho zaostrovania, ktorý umožňuje zväčšiť zaostrovací bod, je teraz k dispozícii nielen pri fotografovaní, ale aj pri nahrávaní videozáznamov.

Panasonic GH6Zdroj: Panasonic
Panasonic GH6

Fotoaparát LUMIX GH6 je schopný vysokorýchlostného sériového snímania rýchlosťou 14 (AFS) / 8 (AFC) snímok s mechanickou uzávierkou a 75 snímok/s s elektronickou uzávierkou.

Fotoaparát LUMIX GH6 je vybavený 3-palcovým dotykovým displejom so širokým pozorovacím uhlom, pomerom strán 3:2 a vysokým rozlíšením 1 840 000 bodov. Konštrukcia monitora a umiestnenie konektorov (HDMI, USB, Audio) sa navzájom nerušia a umožňujú voľné nastavenie uhla sklonu/otáčania bez obmedzení, aj keď sú pripojené káble
Veľký hľadáčik LVF (Live View Finder) OLED (Organic Light-Emitting Diode) s 3 680 000 bodmi má vysoký pomer zväčšenia približne 1,52x/0,76x (ekvivalent 35 mm fotoaparátu).

Spoľahlivá kvalita a výkon

Aby bol fotoaparát LUMIX GH6 dostatočne odolný a vydržal náročné používanie v teréne, je predný aj zadný rám vyrobený z horčíkovej zliatiny a je nielen odolný voči striekajúcej vode, ale aj voči prachu a mrazu až do -10 °C. Životnosť uzávierky je približne 200 000 cyklov. Tlačidlo Rec sa nachádza na hornej aj prednej strane fotoaparátu, čo uľahčuje spustenie a zastavenie záznamu aj pri snímaní pod nízkym uhlom alebo pri použití v klietke.

Fotoaparát LUMIX GH6 je vybavený dvoma slotmi na pamäťové karty. Karta CFexpress (typ B) podporuje interné nahrávanie videa s vysokým dátovým tokom 800 Mb/s alebo vyšším vrátane 5,7K 30p ProRes 422 HQ a C4K 60p ALL-I. Pamäťová karta SD UHS II V90 podporuje interné nahrávanie videa rýchlosťou 600 Mb/s alebo nižšou. Pri nahrávaní na obe karty je možné vybrať aj spôsob nahrávania pomocou možností Štafetový záznam, Záložný záznam, Alokačný záznam.

Príklady fotiek

Ďalšia výbava

Na výstup videa je k dispozícii plnohodnotný port HDMI typu A. Okrem toho je súčasťou balenia aj držiak na uzamknutie kábla HDMI/USB, ktorý zabraňuje problémom, ako je napríklad odpojenie počas filmovania. Fotoaparát LUMIX GH6 podporuje rozhranie USB 3.2 Gen 2 pre vysokú rýchlosť zápisu a čítania. Batériu s kapacitou 2200 mAh možno dobíjať prostredníctvom elektrickej siete alebo priamo cez USB. Spĺňa aj štandard USB PD (Power Delivery) na súčasné napájanie a nabíjanie pri použití príslušnej nabíjačky DMW-BTC15 (tá sa predáva samostatne). Fotoaparát LUMIX GH6 je tiež kompatibilný s časovým kódom T/C synchronizácie IN/OUT prostredníctvom synchronizačného konektora a dodaného konverzného kábla BNC. To uľahčuje nelineárnu úpravu záberov z viacerých kamier.
K dispozícii je Wi-Fi v pásme 5 GHz ako aj v pásme 2,4 GHz. Pri použití pásma 5 GHz sa zvyšuje rýchlosť prenosu fotografií/videí. Kompatibilita s technológiou Bluetooth 5.0 Low Energy umožňuje neustále pripojenie k smartfónu alebo tabletu s minimálnou spotrebou energie. Nastavenia fotoaparátu LUMIX GH6 možno kopírovať a bezdrôtovo prenášať aj do iných fotoaparátov GH6 pri používaní viacerých fotoaparátov GH6. Aplikácia LUMIX Sync pre zariadenia iOS/Android umožňuje diaľkové ovládanie fotoaparátu pomocou smartfónu alebo tabletu prostredníctvom jednoduchého bezdrôtového pripojenia. Okrem bezdrôtového ovládania pomocou diaľkovej spúšte DMW-RS2 (predáva sa samostatne) umožňuje softvér aplikácie LUMIX Tether fotografovanie a nahrávanie pomocou pripojenia USB. Po pripojení k počítaču môžete ovládať až 12 zariadení súčasne. Umožňuje im prezerať obraz na veľkej obrazovke počítača aj počas nahrávania.

Zdroje: vlastné, Panasonic

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.