Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Panasonic dnes predstavila model LUMIX GH5, najnovší prírastok do radu systémových kompaktov LUMIX G so systémom Micro 4/3.

Nový fotoaparát ponúka špičkové funkcie a vynikajúci výkon tak pokročilým fotografom, ako aj profesionálnym autorom videozáznamov. K jeho najväčším prednostiam patrí možnosť natáčania v rozlíšení 4K frekvenciou 60p / 50p a funkcia 6K PHOTO.

S novým modelom sa rad LUMIX GH posúva na úplne odlišnú úroveň a zásadne mení všeobecné predstavy o tom, čo systémové kompakty dokážu a čo od nich môžeme očakvať. V maličkom tele sa skrýva celý rad úplne nových funkcií a nástrojov pre vylepšenie obrazovej kvality, rýchlosti i výkonu. Vďaka nim Panasonic LUMIX GH5 otvára cestu k novej etape v histórii fotografie a videa.

Tak kvalitný obraz rad LUMIX doteraz nepoznal

Panasonic LUMIX GH5 sa vyznačuje mimoriadnou obrazovou kvalitou s množstvom detailov, na čom má zásluhu vysoké rozlíšenie, špičkové spracovanie obrazu a vynikajúce farebné podanie. Rozlíšenie snímača Digital LIVE MOS sa v porovnaní s modelom GH4 zvýšilo o štvrtinu, zo 16,05 na 20,3 megapixelov. Nový fotoaparát už nie je vybavený antialiasingovým filtrom.

Novej verzie sa dočkal aj obrazový procesor Venus Engine, pri ktorom výrobcovia vylepšili predovšetkým spracovanie textúr. Technológia Multi-pixel Luminance Generation sa stará o kvalitnú ostrú kresbu a zobrazenie detailov. Systém inteligentného spracovania detailov skúma, v akej oblasti záberu sa jednotlivé pixely nachádzajú a aký je ich kontext v rámci fotografie. Podľa toho nastaví optimálny režim spracovania. Výsledkom sú nádherne ostré fotografie, ktoré pritom dokonale zodpovedajú realite a v maximálnej miere eliminujú nesprávne zobrazenie farieb.

Systém 3D kontroly farieb (Three Dimensional Colour Control) zase berie do úvahy nielen odtieň a citlivosť, ale aj jas, a nastavuje pre každú z týchto veličín optimálne hodnoty. Znamená to sýte a verné farby v celom tonálnom rozsahu fotografie. Zmenil sa aj konvenčný systém eliminácie šumu Multi Process NR – nová verzia s názvom High Precision Multi Process NR dokáže šum rozpoznať štyrikrát presnejšie a pri odšumení zachovať aj detaily, ktoré sú pri bežnej redukcii šumu v ohrození. Výsledkom sú čisté fotografie s minimom šumu aj pri vysokých citlivostiach až po ISO 25600.

Panasonic LUMIX GH5 je ďalej vybavený päťosým stabilizátorom obrazu Dual I.S. 2, ktorý účinne bráni rozostreniu vplyvom chvenia fotoaparátu počas expozície tak pri fotografovaní, ako aj pri natáčaní videozáznamov (a to aj v rozlíšení 4K). Systém kombinuje funkciu optického stabilizátora v dvoch osiach a stabilizátora na snímači v piatich osiach. Tým dokáže eliminovať aj rozostrenie vznikajúce pri dlhšom pohybe, na ktoré bežné stabilizačné systémy nemajú žiadny vplyv. Precízny systém gyroskopov a ďalších senzorov berie pri stabilizácii do úvahy ohniskovú vzdialenosť aj aktuálne fotografické podmienky. Výsledkom je udržateľný čas až o 5 EV dlhšie ako pri fotografovaní bez stabilizátora. To príde vhod nielen pri bežnom fotografovaní so širokým aj dlhým ohniskom, ale aj v najrôznejšich neveľmi priaznivých situáciách, napríklad v noci alebo pri fotografovaní jednou rukou.

Prvý systémový kompakt na svete, ktorý spĺňa profesionálne merítka

Panasonic LUMIX GH5 je vskutku prelomovým modelom – jeho funkčná výbava aj kvalita videozáznamov je na takej úrovni, že prístroj spĺňa aj profesionálne nároky a štandardy. 

Rýchlosť vyčítania signálu sa vďaka novému snímaču Digital Live MOS zvýšila až 1,7x, obrazový procesor Venus Engine dokáže spracovať signál až 1,3-krát rýchlejšie než predtým. Vďaka tomu fotoaparát umožňuje ako prvý systémový kompakt v histórii natáčať mimoriadne kvalitné videozáznamy v rozlíšení 4K frekvenciou 60p/50p. Zvláda aj záznam v štandarde 4:2:2/10-bit, čo znamená spracovanie farieb na úrovni pre profesionálnu filmovú produkciu.

Kombinácia špičkového snímača a obrazového procesora účinne bráni riziku rozfázovaného pohybu v obraze (tzv. Rolling shutter), obraz je kvalitný v každom jednotlivom okienku. Nedochádza ani k žiadnemu orezu a ohnisková vzdialenosť sa pri natáčaní oproti fotografovaniu nemení.

Užívatelia môžu podľa ľubovôle voliť medzi formátmi MOV, MP4, AVCHD Progressive a AVCHD s celou radou možných natáčacích frekvencií. Vo Full-HD ani v 4K neobmedzujú dĺžku záznamu žiadne limity. Profesionálni užívatelia pracujúci po celom svete môžu nastaviť univerzálnu systémovú frekvenciu 59,94 Hz (23,98 Hz), 50 Hz alebo 24 Hz.

Medzi obrazové štýly pre natáčanie videozáznamov patrí Cinelike D a Cinelike V, ktoré majú podobnú charakteristiku gama krivky typickú pre filmovú produkciu. Okrem toho LUMIX GH5 ponúka aj štandard Like 709 kompatibilný s HDTV. Pri dokúpení špecializovaného firmware je k dispozícii aj podpora V-Log.

LUMIX GH5 ponúka celý rad funkcií určených pre rýdzo profesionálne použitie pri natáčaní (napr. Monitoring vlnových dĺžok), k dispozícii je aj pokročilá práca s časovým kódom v štandarde SMPTE (prístroj podporuje metódy Rec Run aj Free Run, čo umožňuje jednoduchú synchronizáciu niekoľkých obrazových alebo zvukových záznamov v postprodukcii). Úrovne jasu možno vyberať medzi hodnotami 64-1023 / 64-940 / 0-1023 (10-bit). Režim Synchro Scan potláča blikanie obrazu a výskyt farebných pásov (podporuje štandardy SMPTE / EBU / ARIB).

Nový systém automatického ostrenia s vyspelou technológiou DFD – nikdy nepremeškáte vhodný okamih k stlačeniu spúšte

Panasonic LUMIX GH5 je vybavený vylepšenou verziou technológie Depth from Defocus, pri ktorej automatické zaostrovanie využíva metódy porovnávania kontrastu. Systém pri ostrení vyhodnocuje nielen vzdialenosť od objektu, ale aj tvar, veľkosť a dokonca aj pohyb objektu. Vďaka novému procesoru Venus Engine sa čas potrebný na meranie vzdialenosti skrátil až šesťnásobne.

Rýchlosť prenosu signálu pri automatickom ostrení počas fotografovania sa zvýšila na 480 obr / s, čo znamená dvojnásobok oproti GH4. Vďaka tomu je automatické zaostrovanie mimoriadne rýchle (trvá len cca 0,05 s) a systém navyše zvláda veľmi rýchle sekvenčné snímanie (12 obr / s s pevným zaostrením, 9 obr / s s kontinuálnym preostrovaním) v plnom rozlíšení s mechanickou uzávierkou. Systém precízne analyzuje každé okienko a dosahuje tak až o 200% vyššiu presnosť ako u predchádzajúcich modelov s minimálnou odchýlkou ​​pri detekcii pohybu.

Aby bolo ostrenie ešte presnejšie, narástol počet ostriacich zón zo 49 na 225. Používatelia môžu vytvárať aj skupiny ostriacich zón podľa zvolenej kompozície a po novom sa medzi nimi pohybovať pomocou joysticku pod pravým palcom s okom pri hľadáčiku. To isté funguje aj pri živom náhľade scény na displeji.

Ak sa ostrenie ani tak nepodarí presne podľa predstáv, je k dispozícii špeciálna funkcia Post Focus umožňujúca zaostriť dodatočne až pri prezeraní hotových fotografií. To sa hodí napríklad v makrofotografii, kde na precíznom ostrení naozaj záleží. Okrem toho fotoaparát disponuje aj funkciou Focus Stacking čiže skladanou expozíciou z viacerých záberov zaostrených na rôzne miesta, čo oceníme v prípade, že bežnými postupmi nemožno dosiahnuť potrebnej hĺbky ostrosti.

Značky: