Panasonic na CESe predstavil svoj špičkový OLED televízor na rok 2023. Ide o model MZ2000, ktorý je k dispozícii s uhlopriečkami 55, 65 a 77 palcov.

Televízory OLED sa už dlhodobo využívajú ako referenčné v hollywoodskych štúdiách. Najnovší model je teraz vybavený novým panelom a vylepšeným systémom riadenia tepla spolu s množstvom vlastných vylepšení v oblasti spracovania obrazu, hier a zvuku. Výsledkom je obraz s najvyšším jasom spoločnosti Panasonic.

Zatiaľ najvyšší jas

Pri vytváraní dokonalého obrazu HDR je veľmi dôležitý jas. MZ2000 tak predstavuje úplne novú éru vernosti a jasu displeja OLED. Model MZ2000 využíva patentovaný modul s označením „Master OLED Ultimate“, ktorý využíva panel Micro Lens Array v kombinácii s viacvrstvovou konfiguráciou riadenia tepla.

Panasonic TX-65MZ2000E
Panasonic TX-65MZ2000E

Výsledkom je radikálne zvýšenie maximálneho jasu v porovnaní s minuloročnými modelmi, pričom sa zlepšil aj priemerný jas. Kombinácia nového modulu s procesorom HCX Pro AI zaručuje vysokú presnosť farieb.

Rovnako ako predchádzajúce modely podporuje MZ2000 širokú škálu formátov HDR vrátane Dolby Vision IQ , HDR10+ Adaptive a HLG Photo.

Orientácia na najvyššiu kvalitu zobrazenia

Na ladení televízora MZ2000 OLED sa podieľal aj kolorista Stefan Sonnenfeld ako zakladateľ a výkonný riaditeľ spoločnosti Company 3. Je to dôveryhodný spolupracovník najlepších svetových filmárov. Sonnenfeld sa snaží, aby gradácia farieb rozprávala príbehy a sprostredkovávala emócie.

Spolupracoval na filmoch ako sú Top Gun: Maverick, Zrodila sa hviezda, Wonder Woman, Muž z ocele, Kráska a zviera, Star Wars: Sila sa prebúdza, Jurský svet. Televízory Panasonic OLED sa skutočne vo veľkej miere používajú vo filmových a postprodukčných štúdiách.

Model MZ2000 je vybavený vylepšeným režimom Filmmaker Mode, čo zaručuje, že si diváci obsah vychutnajú presne tak, ako to zamýšľal filmový tvorca.

Snímanie teploty farieb okolia bolo vylepšené pre režim Filmmaker, aby sa zabezpečila presná reprodukcia obrazu za všetkých svetelných podmienok; Tento televízor to robí tak, že napríklad zníži teplotu farieb v reakcii na teplé osvetlenie alebo zosvetlí tmavé tóny v extrémne jasnom prostredí.

Plynulé streamovanie

Okrem optimalizácie obrazu na základe okolitého prostredia zlepšuje MZ2000 aj zážitok zo streamovania z väčšiny zdrojov. Algoritmus Streaming 4K Remaster identifikuje skutočné rozlíšenie streamovaného obsahu a analyzuje textúry podľa oblastí, aby vo výsledku poskytol detailnejší a jasnejší obraz pomocou adaptívneho pokročilého spracovania. Výsledkom je ostrejší a prirodzenejší vzhľad streamovaného obsahu.

Aj pre hráčov

Herný svet sa v poslednom čase rýchlo vyvíja. Zápletky sa vyrovnajú hollywoodskym trhákom, 3D svety sú väčšie a realistickejšie a existuje nespočetné množstvo herných svetov.

Nový model MZ2000 je na to špecialista. Vďaka podpore základných funkcií HDMI 2.1, plnému rozlíšeniu 4K, obnovovacej frekvencii až 120 Hz, nízkej latencii a vstupnému oneskoreniu, VRR a AMD Freesync Premium je MZ2000 vhodným riešením pre hráčov.

Panasonic TX-65MZ2000E
Panasonic TX-65MZ2000E

Monitor MZ2000 je tiež kompatibilný s technológiou NVIDIA G-SYNC. Po pripojení k systému s grafickou kartou NVIDIA RTX automaticky optimalizuje vstupnú latenciu a nastavenia VRR pre hry bez trhania.

Panasonic ponúka aj nový režim True Game Mode, ktorý prináša do herného sveta všetky funkcie presnosti farieb dostupné pre filmy. Režim True Game Mode je kalibrovateľný a dá sa tak urobiť pomocou kalibračného softvéru Calman Color od spoločnosti Portrait Displays. V režime True Game Mode tak televízor reprodukuje hry tak, ako ich tvorcovia zamýšľali. Pritom sa dá využiť aj Dolby Vision.

Vynikajúci zvuk

Algoritmus Bass Booster bol pre rok 2023 vylepšený. Po výbere z ponuky poskytuje hlboké basy. Dynamický zvuk si tak vychutnáte prostredníctvom komplexného 360° balíka Soundscape TV. Viaceré zabudované reproduktory smerujúce nahor, do strán a dopredu a vyladené technológiou Technics vytvárajú verný priestorový zvuk s technológiou Dolby Atmos.

360° zvuk v Panasonic TX-65MZ2000E
360° zvuk v Panasonic TX-65MZ2000E

Sústava reproduktorov, ktorá je umiestnená po celej dĺžke televízora za mriežkou predného reproduktora, umožňuje vytvoriť širšiu a presnejšiu zvukovú scénu, ako aj nastaviť relatívnu hlasitosť zvuku v rôznych častiach miestnosti.

Model MZ2000 ponúka tri režimy zamerania zvuku: režim Pinpoint, ktorý umožňuje nasmerovať zvuk do jedného konkrétneho bodu, režim Area, ktorý umožňuje zamerať zvuk na skupinu ľudí v určitej časti miestnosti, a režim Spot, ktorý zvyšuje hlasitosť v jednom mieste a zároveň umožňuje ostatným počuť zvuk.

Rodičia s malými deťmi, ktoré spia za stenou na jednej strane miestnosti, môžu zvuk nasmerovať mimo nich. Ďalším praktickým využitím je možnosť zvýšiť hlasitosť pre divákov so sluchovým postihnutím.

Vylepšenia my Home Screen 8.0

Model MZ2000 je vybavený najnovšou verziou my Home Screen 8.0 smart TV, ktorý podporuje všetky hlavné služby streamovania videa a prináša vylepšenia funkcií Bass Booster a myScenery.

my Home Screen 8.0
my Home Screen 8.0

Počas úvodného nastavenia ponúka televízor MZ2000 rôzne možnosti nastavenia pre sluchovo aj zrakovo postihnutých používateľov. Okrem toho poskytuje funkciu pre zrakovo postihnutých používateľov, ktorí sa môžu naučiť ovládať tlačidlá pomocou zvukovej spätnej väzby.

MZ2000 pomáha aj pri relaxácii. Funkcia myScenery, ktorá umožňuje výber relaxačných obrázkov a videí , obsahuje nové zvuky prírody, ktoré zozbierala z celého sveta nadácia Joy Foundation, Inc. a novo zakódované vo formáte Dolby Atmos.

Zdroje: Panasonic, CES. vlastné

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.