Bezpečnostná kamera s možnosťou napojenia na vnútorný okruh alebo prístupom z internetu.

Keď sa poviem IP kamera, mnohí si buď predstavia nejaké lacné riešenie a mobilnú aplikáciu alebo naopak niečo, čo bude zložité a nad ich možnosti. V skutočnosti je kamera od Panasonicu ideálna ukážka toho, ako mať sledovaný priestor a nemusíte byť sieťový mág alebo sa v kamerách vyznať.

Ide o model, ktorý sa napája výlučne cez PoE s napätím 48 V. Tomu treba prispôsobiť vaše podmienky alebo jednoducho si kúpite PoE adaptér s aktívnym napájaním. Vtedy netreba zisťovať, či váš router alebo switch disponuje portami RJ-45 s touto funkciou. Zapojenie kamery nevyžaduje žiadne extra nastavenia alebo prípravu.

Pripojíte ju do vašej siete a do približne dvoch minút je pripravená. Nájdete ju vo vašej sieti a cez IP adresu sa k nej prihlásite cez webový prehliadač a popri tom vytvoríte prihlasovacie meno a heslo na ďalšie prihlasovanie.

Kamera má Full HD @ 30 fps obraz s možnosťou nočného režimu. Je tu možnosť 2,5-násobne priblížiť scénu, no funkcií je tu podstatne viac. Napríklad detekciu hmly a jej kompenzovanie alebo spustenie alarmu nielen pri pohybe ale aj pri pokuse ju sprejom oslepiť. Naopak zaujímavá je funkcia kompenzácie pri pokuse oslepiť ju svetlom lúča.

Toho, ako sa dá nastaviť kamera, je naozaj veľa. Na tomto príklade je vidieť, že Panasonic nepredáva len hardvér ale svojím firmvérom výrazne vylepšuje možnosti takéhoto zariadenia. Je určená do vnútorného prostredia ale rozsah teplôt je zvýšená na -10 ÷ 50 °C.

Video sa dá nahrávať na kartu microSDXC. Vy si zvolíte, kedy sa spustí záznam a na to sú 4 alarmové zóny. Stačí ich na obraze označiť, teda nakresliť myšou obdĺžnik a priradiť citlivosť. Zóny sa dajú podľa potreby vypínať a zapínať.

Celkovo je nastavenie kamery jednoduché a ani pokročilá automatizácia nezaberie veľa času. Zaujímavá je napríklad možnosť nechať poslať notifikáciu na email iba pri narušení vami vybranej oblasti. Ak je teda nejaký pohyb v oblasti 3 namiesto 2, notifikáciu môže dostať iný človek zodpovedný za sledovanie bezpečnosti.

Obraz sa dá sledovať naživo z toho istého rozhrania ako pri jeho nastavení. Ide len o prepnutie zobrazenia v prehliadači. Nahrávanie je v kodeku H.265, no výrobca používa tzv. Smart Coding na lepšiu optimalizáciu kvality a veľkosti výsledného súboru. Časť nastavení vidíte na obrázkoch.

Kvalita obrazu bola veľmi dobrá, takisto rýchla pri zmene svetelných podmienok. Na výber sú tri režimy sledovania živého prenosu (plus ich ďalšie nastavenia), takže sa nemusíte obávať o zbytočné vyťažovanie siete kamerou.

Verdikt

Panasonic WV-U2132L je cenový tip a zároveň praktický príklad, ako veľmi šikovná môže byť bezpečnostná IP kamera. Nemá síce anti-vandal režim alebo vstavaný mikrofón. Je určená do vnútorných priestorov, takže absencia zvýšenej odolnosti nemusí byť prekážkou.

Má všetko, čo od kamery potrebujete, minimálne v oblasti obrazu. Ten si prispôsobíte podľa seba do skutočných detailov. Jej silná stránka je výborný obraz, nočné videnie a inteligentné funkcie s obrazom, ako si poradiť s narušiteľmi a ich spôsobmi diskreditácie kamery.

Cena: 449 EUR

Zapožičal: Panasonic

Prečítajte si aj:

Špičkový televízor Panasonic HZ1500 pre vyznávačov kvalitného obrazu

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.