Za zákaz hlasovala drvivá väčšina respondentov, ale účasť bola nízka.

Francúzska metropola Paríž sa s veľkou pravdepodobnosťou stane po Barcelone druhým európskym mestom, ktoré zakáže verejne zdieľané elektrické kolobežky. Rozhodli o tom obyvatelia francúzskeho hlavného mesta v referende.

Hoci za zákaz hlasovalo viac ako 89 percent zúčastnených, účasť na plebiscite bola veľmi nízka, iba osem percent. Primátorka Anne Hidalgová ale prisľúbila, že výsledky bude rešpektovať. Zákazu by teda nemalo nič brániť.

Zdieľanie verejných kolobežiek v Paríži bolo spustené v roku 2018, pričom fungovanie služby bolo dosť chaotické. Samospráva hlavného mesta potom zaviedla prísnejšie opatrenia a počet spoločností, ktoré kolobežky požičiavali, sa znížil zo zhruba 20 na tri.

Ani to však celkom nepomohlo. V nasledujúcich rokoch sa totiž stalo množstvo nehôd, vrátane smrteľnej v roku 2021, čo mesto prinútilo zaviesť nové pravidlá, ako napríklad obmedzenie rýchlosti na 10 km/h vo vyhradených zónach a pokuty za nepoužívanie vyhradených parkovísk pre elektrokolobežky. Obyvatelia metropoly sa však naďalej sťažovali na nebezpečnú premávku týchto dopravných prostriedkov a ich voľné zanechávanie kade-tade po mestských chodníkoch.

Paradoxne, zákaz je v nesúlade s Hidalgovej iniciatívou urobiť Paríž menej znečisteným mestom a znížiť jeho závislosť od áut. V rámci záväzku dosiahnuť do roku 2050 uhlíkovú neutralitu vedenie Paríža sľúbilo, že do roku 2030 postupne vylúči z premávky vozidlá so spaľovacími motormi, vysadí 170 000 stromov, nainštaluje elektrické nabíjačky pre elektromobily a bude podporovať e-mobilitu vrátane e-bicyklov a svojho času aj e-kolobežiek.

Odvtedy však mesto na túto problematiku zmenilo názor. Uviedlo, že kolobežky väčšinou nahrádzajú chôdzu alebo verejnú dopravu, a nie cesty autom alebo taxíkom, takže nedosahujú cieľ znížiť používanie vozidiel.

Spomínaný zákaz sa však bude týka iba verejných kolobežiek. Používanie súkromných elektrických kolobežiek a elektrobicyklov zostane nezmenené.

Zdroj: France24.com

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.