Dnes  14. novembra, zhruba o 8:40 začala v Bratislave v hoteli Crown Plaza konferencia ITAPA. Je to stretnutie IT špecialistov, ktorí diskutujú hlavne o digitalizácii, elektronických službách štátu.

Konferenciu otvoril primátor Bratislavy, Ivo Nesrovnal. Hovoril o tom, ako sa Bratislava chce stať a trochu sa už stáva inteligentným mestom. Pripravujú sa inteligentné križovatky, moderné svetlá, Wi-Fi pripojenie pre obyvateľov a návštevníkov hlavného mesta SR.

S hlavným prejavom vystúpil Peter Pellegrini, podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu. Hovoril o voľnom pohybe dát v rámci Európy, postavil sa za zákaz doterajšieho podnikania niektorých IT spoločností, ktorí zo svojho biznisu neodvádzajú na Slovensku žiadne dane . Rovnako spomenul, že sa pripravuje spustenie 5G siete na Slovensku a predvedie ju tento štvrtok s jedným slovenským operátorom.

Spomenul aj Národnú agentúru pre sieťové a elektronické služby (NASES), ktorá v minulosti dokonca bola ocenené cenou ITAPA. Peter Pellegrini pritom povedal, že ešte sa musí veľa zmeniť, aby sa táto cena mohla obhájiť. Pellegrini hovoril aj o elektronických službách štátu. Povedal, že štát mohol inak postupovať pri vysvetľovaní vzniknutej situácie napr. pri obmedzení služieb štátu v septembri a tiež pri probléme s elektronickým podpisom.

Situácia, ktorá nastala napr. po prevalení problému s elektronickými podpismi potom viedla k stavu, že naozaj starí ľudia, ktorí majú ešte červený občiansky preukaz v podobe knižky sa začali obávať, že im niekto bez ich vedomia predá dom. Takéto situácie sa stávajú a budú sa stávať. Pellegrini ako príklad uviedol nevyhnutnosť zvolania vozidiel Toyota do servisu kvôli chybnej súčiastke v AirBagu. ale štát musí byť na tieto situácie pripravený a jasne ich svojim obyvateľom vysvetliť.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.