Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Od štvrtka 15. augusta 2024 dochádza k zmene v prevádzke vlaku Českých dráh Košičan 241/240 na trase Praha – Košice – Praha. Vlak bude v nasledujúcich mesiacoch prevádzkovaný v kategórii EuroCity a zložený z moderných vozňov určených pre prevádzku vlakov vyššej kvality. Podľa aktuálnych informácií Českých dráh opatrenie potrvá do konca platnosti cestovného poriadku 2024.

Klasická sedemvozová klimatizovaná súprava ponúkne cestujúcim služby ako palubná Wi-Fi sieť, elektrické zásuvky pre dobíjanie cestovnej elektroniky, bistro vozeň, prepravu osôb s obmedzenou mobilitou aj prepravu bicyklov. Cestovný poriadok spojov zostáva nezmenený. Vlak bude naďalej premávať na celej trase Praha – Košice – Praha s povinnou rezerváciou.

Dôvodom tejto zmeny je inštalácia a skúšobná prevádzka moderného vlakového zabezpečovacieho systému ETCS na elektrických jednotkách 680 Pendolino, ktoré sú štandardne prevádzkované na spojoch SC Pendolino Košičan. Aktuálne Dopravný úrad SR neumožňuje vjazd Pendolina v režime skúšobnej prevádzky ETCS na územie Slovenska a jednotka preto musí byť dočasne nahradená iným typom vozidiel.

S návratom Pendolin na trasu Praha – Košice sa počíta po schválení ETCS na jednotkách radu 680 pre medzinárodnú prevádzku. To znamená po dokončení montáže, skúšok a schválenia ETCS na všetkých jednotkách.

Všetky aktuálne informácie o jazde vlakov, ich zostavení a ponúkaných službách sú k dispozícii vo všetkých informačných a predajných systémoch Českých dráh.

Značky: