Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Na Slovensku vzniká nová online platforma PERRY HUB, ktorá pomôže zjednotiť startupový ekosystém a prepojiť jeho kľúčových hráčov. Začínajúci podnikatelia, mentori, investori či nadšenci inovácií sa môžu pomocou platformy spoznávať, komunikovať, nájsť pracovné či investičné príležitosti, alebo sa vzdelávať na webinároch, ktoré platforma ponúka. PERRY HUB taktiež otvorí podnikavým Slovákom dvere do zahraničia. Pomocou platformy startupy získajú možnosť prihlásiť sa na pobyt do Silicon Valley, kde zakladatelia PERRY HUB vytvárajú inovačný dom pre startupy zo strednej a východnej Európy. 

Vznik PERRY HUB

S myšlienkou vytvoriť platformu PERRY HUB prišli zakladatelia  neziskového startupového akcelerátora PERRY TALENTS Andrej Krúpa a Juraj Gago. PERRY TALENTS ponúka zadarmo už piaty rok startupom na Slovensku prepracovaný program s cieľom pomôcť im presadiť sa na trhu. V programe PERRY TALENTS majú vybrané startupy k dispozícii priestory zadarmo, profesionálnych mentorov, lektorov, vzdelávanie v rôznych oblastiach a svoj projekt môžu odprezentovať aj pred potenciálnymi investormi. Pred tromi rokmi otvoril PERRY TALENTS svoj program aj v Českej republike.  

“Na základe doterajších skúseností sme sa rozhodli posunúť naše aktivity ešte ďalej a vytvoriť platformu PERRY HUB, ktorá by zastrešila celé startupové prostredie,” hovorí o zámere Andrej Krúpa. “Startupová komunita na Slovensku je rozdrobená, chceli sme ju preto prepojiť a tým aj viac sfunkčniť.” Zakladatelia PERRY TALENTS a PERRY HUB Andrej Krúpa a Juraj Gago vychádzajú pri týchto aktivitách aj z vlastných startupových skúseností. So svojím startupom SIMPLICITY (online platforma na efektívnu komunikáciu občanov s mestom) po úspešnom rozbehu na Slovensku expandovali do USA, kde sa chcú presadiť. “Veľmi dobre vieme s čím sa startupy na Slovensku potýkajú, preto sme presvedčení, že aj nová platforma PERRY HUB im môže výrazne pomôcť,” dodáva Andrej Krúpa.

PERRY HUB: zjednotenie systému

Platforma PERRY HUB  vznikla v prvom rade ako online nástroj na pomoc startupom. Online platforma má ambíciu efektívne prepojiť všetkých tých, ktorí posúvajú inovácie na Slovensku vpred. Zároveň im umožní stretávať sa a rozvíjať v online priestore. Začínajúci ale aj rozbehnutí podnikatelia si takto môžu vymieňať cenné skúsenosti a know-how, ktoré im pomôžu na ich podnikateľskej ceste. Priestor na platforme majú aj mentori či lektori, ktorí chcú svoje znalosti predať ďalej. Startupisti si takto prehľadne nájdu svoj mentorský “match“ na rôzne témy ako právo, stratégia, marketing, financie a iné. Členovia môžu taktiež cez platformu komunikovať, dohodnúť si stretnutie, uskutočniť video hovor či zúčastňovať sa webinárov a iných podujatiach. Na PERRY HUB platforme sa môžu spojiť aj s potenciálnymi investormi. Výhody platformy popisuje aj Oľga Mareková, zakladateľka startupu APA: “Najväčší benefit platformy vidíme v spojení mentorov a začínajúcich startupistov s rovnakými problémami, aké sú aj tie naše, na jednom mieste. To nám umožňuje vyriešiť konkrétny problém v priebehu pár minút, namiesto niekoľkých týždňov.” 

Platformu PERRY HUB víta aj Tomáš Brngál, zakladateľ startupu Virtual Medicine a Virtual Everything: “Myslím si, že v dnešnej dobe Covidu a jej obmedzených možností je práve takáto platforma na dištančné zdieľanie informácií a skúsenosti skvelý nástroj, ktorý môže pomôcť celému startupovému ekosystému.

Na platforme PERRY HUB majú svoj priestor aj investori, čo oceňuje aj Matej Říha, predseda predstavenstva pre Venture to Future Fund (VFF). “Platforma nám umožňuje získať rýchly prístup k skupine nových startupov, pozrieť si ich video prezentácie čím sa zjednodušuje vzájomná komunikácia.”

Prepojenie na Silicon Valley

Ambíciou platformy PERRY HUB je tiež otvoriť a zjednodušiť startupom ich expanziu do zahraničia. Možnosti sa otvárajú priamo v mekke startupov, inovácií a nových technológií v Silicon Valley v USA, nakoľko tam zakladatelia platformy PERRY HUB expandovali so svojím startupom SIMPLICITY. “Začíname si tu postupne budovať sieť partnerov a investorov, ktorí sú zvedaví aj na startupy zo Slovenska,” hovorí Juraj Gago. “Aj preto vznikla myšlienka vytvoriť v USA inovačný hub pre startupy zo CEE regiónu a pomôcť im uspieť aj na zahraničnom trhu.” Prepojenie nášho startupového prostredia so Silicon Valley otvorí podľa Mateja Říhu dvere plné možností pre obidve strany. “Pre každý startup je expanzia na nové trhy dôležitá súčasť úspešného príbehu a riešenie, ktoré PERRY HUB ponúka by malo uľahčiť prístup na jeden z najatraktívnejších trhov pre mnohé rastúce spoločnosti.”  Rovnako to vníma ajTomáš Brngál. “Keď chce startup uspieť v USA tak potrebuje nielen veľmi dobre pochopiť špecifiká miestneho trhu, ale musí tam byť aj fyzicky prítomný. V USA je obrovská kúpna sila a určite stojí za to nielen nabrať skúsenosti v miestnom ekosystéme, ale aj vytvoriť si tam účinný network.”

Funkcionality platformy 

PERRY HUB platforma funguje jednoducho. Záujemci dostanú pozvanie na email alebo sa sami zapíšu na “Waiting list“ na stránke www.perrytalents.com. Po prijatí do platformy si každý môže vytvoriť profil o tom, čo hľadá, aké má zručnosti alebo čo poskytuje, či už ako startup, mentor, investor alebo nadšenec inovácií. Týmto sa stane súčasťou startupovej komunity PERRY HUB, môže využívať jej výhody a využiť nové príležitosti, ktoré platforma ponúka. Každý člen takto pomôže budovať silnejší inovačný ekosystém na Slovensku.

Značky: