Od 1. januára budúceho roka je na Slovensku v platnosti povinná recyklácia PET fliaš. Pre predajne je podstatné, aby bol celáý proces automatizovaný. Boli sme sa preto pozrieť vo firme TOMRA, ktorá je špičkou v oblasti výroby strojov na ich recykláciu.

Ako to bude fungovať?

Je to pomerne jednoduché. Zatiaľ čo PET fľašu dnes pokojne hodíte do smetí, od 1. januára to asi neurobíte. Je totiž zálohovaná sumou 0,15 eur. Zálohu platíte pri nákupe nápoja vo fľaši priamo v predajni pri kase. K tejto zálohe sa potom dostanete tak, že fľašu po konzumácii nápoja prinesiete do predajne (pokojne úplne inej) a dostanete poukaz na vašu zálohu. Tú môžete minúť výhradne v tej predajni, kde ste fľašku vrátili, je jedno, kde ste ju kúpili.

TomraZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Technologické vnútro zariadení TOMRA s pokročilým filmovaním a rozpoznávaním parametrov

Bez viditeľného poškodenia

Na to, aby ste fľašku mohli vrátiť, je nevyhnutné aby nebola viditeľne poškodená. Nemusí, ale môže byť byť aj s vrchnákom. Môže byť v nej určitá časť nápoja, nemôže byť ale plná, resp. viditeľne nedopitá. Zber musia povinne organizovať všetky predajne, kde sa takéto nápoje vo fľaše predávajú, pokiaľ je ich predajná plocha väčšia ako 300 m2. Menšie predajne nemajú povinnosť takýto zber realizovať, ale môžu tak urobiť. Nie je pritom určené, či je to zber automatizovaný alebo manuálny. Výhodou však je, aby s tým boli čo najmenšie starosti, ideálne aby to bežalo samé.

Vyhráva ten, kto recykluje viac

Obchodný reťazec má za recyklovanie fliaš manipulačný poplatok (rádovo centy za fľašku). Z tejto filozofie potom vyplýva, že je v záujme obchodných reťazcov, aby zákazníci vracali fľaše hlavne u nich a zároveň aj oni s tým mali čo najmenej starostí. Zákazníci evidentne nebudú chodiť tak, kde fľašky nemôžu recyklovať.

Priamo u zdroja

A sme pri recyklačných automatoch, ktoré vyrába spoločnosť TOMRA. Nie je to jediná firma, ktorá dodáva takté stroje na recykláciu na našom trhu, ale je aktuálnou technologickou špičkou v tejto oblasti. Ako sme spomenuli, zákazníci si budú vyberať takú predajňu, kde nemajú s vrátením PET fliaš problémy. Ideálne je, ak takýto automat dokáže naraz spracovať aj sklenené fľaše či plechovky od nápojov.

TOMRAZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Detailné nastavenie parametrov a zistené hodnoty

Ľudia môžu skúšať, ale oklamať systém sa nepodarí

Ako sme sa priamo vo firme presvedčili, recyklačné stroje sú pripravená na to, v akom prostredí budú nasadené. Stroj filmuje fľašu podanú na recykláciu, váži ju a určuje je tvar. Zároveň sníma etiketu z fľaše vrátane čiarového kódu a porovnáva informácie zo štítku o tom, ako by mala takáto fľaša vyzerať.

Pripomeňme, že zbieranie PET fliaš dnes by vám po 1. januári k bohatstvu nepomohlo. Fľaša určená na recykláciu má totiž špeciálny čiarový kód a tiež symbol „Z“, ktorý dnešné fľaše nemajú.

TOMRAZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
PET fľaše určené na zálohovanie majú na sebe viditeľné písmeno Z

Ako sme zistili, nie je možné ani priviazanie fľaše silónom a jej vyťahovanie po tom, ako sa načíta. Hneď po načítaní sa totiž PET fľaše znehodnocujú silným stlačením.

TOMRAZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
V tejto podobe sú PET fľaše po ich načítaní

Aj prepojenie na aplikáciu

Celé zariadenie TOMRA má ešte signalizáciu svojho stavu, ktoré sa dá načítať v aplikácii. O chybovom stave potom zariadenie informuje svetleným aj zvukovým signálom. Starostlivosť o takýto automat znamená najčastejšie vyčistenie podávača (napr. raz za deň). Stroj sám ukazuje, čo na ňom treba opraviť alebo upraviť, prípadne vyprázdniť zásobníky.

TomraZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Stroj ohlasuje svoj stav aj cez mobilnú aplikáciu

Viac informácií o tom, ako pracujú tieto zariadenia a aké sú skúsenosti z prevádzky prinesieme v nasledovných článkoch.

Zdroje: TOMRA, vlastné

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.