Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Predseda slovenského parlamentu Peter Pellegrini a globálna viceprezidentka pre verejný sektor v spoločnosti Microsoft, Toni Townes-Whitley sa stretli na aktuálne prebiehajúcom Globsecu, aby spolu prediskutovali budúcnosť plánovaných spoločných digitálnych aktivít na Slovensku. Tie zahŕňajú podporu pre začínajúcich podnikateľov na Slovensku, vzdelávanie, prínos nových trendov v oblasti e-Government či ochrany údajov.

„Slovenské predsedníctvo v Rade EÚ nám vytvára priestor pre budovanie značky, ktorú budú poznať aj v cudzine. Je mojou osobnou túžbou, aby slovenské predsedníctvo bolo „smart and digital“. Aby práve Slovensko bolo spájané s takýmito prívlastkami. Potenciál na to máme. Máme šikovných ľudí, kvalitné technické univerzity, úspešné príbehy slovenských firiem, ktoré sa dokázali etablovať aj na svetových trhoch, inovatívne produkty,“ uviedol Peter Pellegrini, predseda parlamentu Slovenskej republiky.

Spoločné rokovanie má priniesť ešte užšiu spoluprácu medzi spoločnosťou Microsoft a Slovenskou republikou. Cieľom tejto spolupráce je poskytnúť know-how a stratégie spoločnosti Microsoft na podporu efektívnejšej práce ministerstiev, lepších služieb pre občanov a efektívnejšieho využívania interných zdrojov prostredníctvom stratégie Cloud First, Mobile First. Okrem toho bolo cieľom tohto rokovania zvýšenie podpory začínajúcich podnikateľov prostredníctvom programu Microsoft BizSpark, ktorý už dnes pomáha 300 slovenským startupom a pomohol naštartovať takú spoločnosť, akou je napríklad aj Sygic.

Predmetom stretnutia bolo tiež zdigitálnenie európskeho predsedníctva v roku 2016, čím by sa podľa európskeho komisára Günthera Oettingera mohlo Slovensko stať európskym Sillicon Valley.

Predseda parlamentu Peter Pellegrini tiež prejavil záujem o to, ako by mohol Microsoft prostredníctvom technológií pomôcť vláde pri zlepšení práce na diaľku a ako pomôcť ženám byť aktívnymi nájsť rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom.

Záverom spoločnej diskusie bola dohoda o návšteve zástupcu slovenského parlamentu v USA počas septembra so skupinou slovenských startupistov.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.