Užitočný softvér máme pre vás aj tento mesiac.

Je ladený systémovo a prinášame nielen nástroj na kontrolu pevných diskov, ale aj špeciálnu utilitu pre váš touchpad a celkové pohodlie pri práci s notebookom. Zaujímavosťou je aj Tablacus Explorer, ktorý môžeme pasovať za nástupcu klasického Prieskumníka.

Ashampoo HDD Control 2017

Kontrola pevných diskov v počítači

Kontrola pevných diskov v počítači

Pevný disk počítača je pravdepodobne to najcennejšie, aj keď jeho cena by skôr hovorila o opaku. O vaše dáta by ste zrejme neradi prišli, a tak je potrebné mať nad diskom dohľad. HDD Control 2017 automaticky sleduje stav vašich pevných diskov, ako aj tých externých. V prípade akýchkoľvek komplikácií umožní odstránenie problémov alebo aspoň včasné varovanie. Program je vhodný nielen na riešenie problémov a monitoring, ale aj na získanie detailnejších informácií o konkrétnom modeli. Okrem toho zobrazí aj jeho teplotu. Pre tých z vás, ktorí sa zaujímajú o skutočné podrobnosti je tu výpis všetkých vlastností disku s informáciou, či danú technológiu podporujú alebo nie.

Program podporuje sledovanie udalostí v historickom slede, takže vidíte teplotný vývoj ako aj ostatné parametre. V prípade, že máte SSD disk, je tu možnosť sledovať jeho životnosť. Ak je to nový disk, veľa neuvidíte, no v prípade starších diskov môže byť táto informácia užitočná.

Vo výbave sú ďalšie funkcie ako defragmentovanie alebo čistenie disku. V prípade prvej funkcie softvér upozorní používateľov SSD modelov, že defragmentácia nie je vhodná. Typom zápisu na tieto disky je vlastne nežiaduca z pohľadu opotrebenia a nedochádza k žiadnemu zrýchleniu. Preto ak máte SSD disk, dôrazne neodporúčame používať funkciu defragmentácie. To platí aj pre pamäťové karty a flash disky.

Užitočné môže byť hľadanie duplicít alebo analyzovanie disku z pohľadu využitia priestoru podľa adresárov. Po dlhšom čase používania počítača sa môžu v adresároch nahromadiť rôzne veľké súbory a zbytočne tam ukryté zavadzať. Takto ich odhalíte, pretože HDD Control zobrazí poradie adresárov podľa ich objemu. Okrem toho aj počet podadresárov a súborov a prepočíta to na celkovú veľkosť vzhľadom na kapacitu disku.

Registrácia

Počas inštalácie je nutné požiadať o registračný kľúč kliknutím na tlačidlo pod editačným poľom na jeho zadanie. Treba naň kliknúť a spustí sa webový prehliadač. Vo formulári stačí zadať emailovú adresu, na ktorú vzápätí príde link na potvrdenie registrácie s ďalším odkazom (druhý v poradí). Ten potvrdí oprávnenosť vyžiadania platného čísla a do emailovej schránky príde druhá emailová správa s platným sériovým číslom (na zobrazenej stránke netreba nič vypĺňať, stačí ju potvrdiť) a potom sa na nej zobrazí registračný kľúč.

Hlavné výhody:

  • Sledovanie stavu diskov, detailné informácie o HDD, zobrazenie adresárov podľa veľkosti, historické sledovanie hodnôt

Stiahnite si zadarmo tu >>

Tablacus Explorer

Správca súborov s pokročilými funkciami a vzhľadom Prieskumníka

Správca súborov s pokročilými funkciami a vzhľadom Prieskumníka

Alternatívni správcovia súborov majú jednu spoločnú vlastnosť. Tou je veľká zásoba funkcií a dva panely. Tabacus Explorer funguje trochu inak a namiesto panelov používa záložky. No stále poskytuje rozšírené možnosti, ako si jednotlivé panely s obsahom adresárov prepnete do samostatných okien, niečo ako dlaždicového zobrazenia. Pointou zostáva jednoduché rozhranie podobajúceho sa viac na Prieskumníka ako na hard-core správcu súborov typu Total Commander. Program dokážete používať takmer okamžite, no pripravte sa na to, že má viac možností, ako by sa zdalo. Funguje na princípe pluginov. Vy si pridáte len tie, ktoré chcete. Napríklad na používanie s gestami myši. Rozhranie sa dá zmeniť podľa toho, či deaktivujete panel nástrojov, alebo upravíte funkčnosť tlačidiel dopredu a späť či iným spôsobom prerobíte prostredie.

Nie je to náhrada za skutočne pokročilých správcov súborov. Je to ale veľmi dobrá vec, ak ho budete mať na flash disku alebo v počítači. Funguje totiž ako prenosná verzia, a tak máte všade so sebou presne taký program, ako ste si ho nastavili.

Hlavné výhody:

  • Vhodný ako prenosná verzia, možnosť kompletnej zmeny vzhľadu, podobnosť s Prieskumníkom

Stiahnite si zadarmo tu >> 

 

Touchpad Blocker

Povinná výbava pre hráčov na automatické deaktivovanie touchpadu

Povinná výbava pre hráčov na automatické deaktivovanie touchpadu

Iste poznáte tú nepríjemnú situáciu keď počas písania dokumentu odrazu píšete o pár riadkov vyššie. Touchpad je užitočná vec, no neradno sa jej náhodne dlaňou dotýkať. Na to, aby ste eliminovali takéto dotyky, je tu Touchpad Blocker. Beží automaticky po spustení operačného systému a zabraňuje práve nechceným kliknutiam na touchpad. Hodí sa nielen pre kancelárske využitie notebooku, ale aj pri hraní hier. Skratka na vypnutie tocuhpadu nie je totiž vždy výrobcom dodávaná a úplne deaktivovanie je viac príťažou ako osohom. Program rozpozná náhodné dotyky a teda ťuknutie myši a na vopred definovaný počet sekúnd ho deaktivuje. V praxi je to pohodlné riešenie, za predpokladu, že používate myš.

Hlavné výhody:

  • Automatická detekcia dotykov, užitočné pre hráčov aj v kancelárskom režime

Link: www.touchpad-blocker.com

Tento článok vyšiel aj v tlačenom septembrovom vydaní TOUCHIT č. 7/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.