Dnes spoločnosť Philip Morris International (PMI) predstavila na Slovensku novú verziu IQOS3. Pripomeňme, že napriek snahám o potlačenie fajčenia bude v roku 2020 žiť na svete 1 miliarda fajčiarov. Ako vždy aj teraz pripomíname, že ideálne je nefajčiť vôbec alebo s fajčením prestať. Nová verzia IQOS sa bude predávať súčasne s doterajšou.

IQOS chce priniesť alternatívny produkt pre fajčiarov, ktorí bez nikotínu nemôžu žiť. Nikotín pritom nie je ten najdôležitejší pri poškodení zdravia pri fajčení. Nový produkt IQOS bol uvedený na Slovensku zhruba pred rokom. Podstatné pritom je to, že tu nenastáva proces horenia, tabak len zahrieva. Preto nevznikajú všetky škodlivé látky.

Novú verziu predstavil Xavier Ducarroz, generálny riaditeľ Philip Morris Slovakia. Ide o nedymovú alternatívu voči fajčeniu klasických cigariet. Spoločnosť Philip Morris Slovensko je tak pripravená ponúknuť bezdymovú alteranatívu. Na bezdymovú budúcnosť je ale potrebné zapojiť do celého procesu aj regulátorov či štátnu správu. Výzvou je dosiahnuť to, aby 40 miliónov fajčiarov konvertovalo na tento spôsob užívania tabaku. Špeciálne na Slovensku je plán konvertovať minimálne 20 % fajčiarov na IQOS do roku 2020. Do dnešného dňa je pritom na Slovensku 70 000 používateľov IQOS. To je však iba začiatok, a pred PMI je ešte dlhá cesta.

Keď sa pozrieme na doterajšie výsledky IQOSu, 70 % dospelých fajčiarov už ostalo pri používaní IQOSu a nevrátilo sa späť ku klasickým cigaretám. Za celým IQOS je dôležitý moderný výskum, musí to byť produkt, ktorý je naozaj menej škodlivý a to na vedeckom základe. Všetky klinické prieskumy, ktoré realizoval PMI ukázali, že tento spôsob užívania tabaku znižuje zdravotné riziko, ale rozhodne ho neodstraňuje. A nie je to len výskum, ktorý financuje PMI, existuje až 25 prieskumov, ktoré to potvrdzujú.

Pritom pri používaní IQOS treba napodobiť rituál, ktorý robia fajčiari pri fajčení a tiež je to otázka chuti, ktorá vzniká pri používaní IQOSu. Oba tieto aspekty sú naplnené. Spoločnosť PMI za výhru považuje hlavne to, že používatelia IQOS sa ku klasickému fajčeniu nevrátia. Doslova im fajčenie klasických cigariet prekáža. PMI je tak s výsledkami spokojná, ale chce dosiahnuť viac. Cestou je počúvať zákazníkov a prinášať to, čo si žiadajú. Takto bol pripravený aj nový produkt IQOS 3 a IQOS 3 MULTI.

Ak sa má stanovený cieľ splniť, treba splniť prísľuby. Prvým z nich je harmonický život, pričom IQOS nie je bez rizika. Druhý prísľub je o chuti pri používaní IQOS. Dopelí fajčiari musia byť spokojní s tým, čo majú. IQOS nikdy nebude chutiť tak, ako je to v prípade cigariet. Je to však o tom, aby sa táto chuť priblížila. Tretím prísľubom je krása a dizajn celého produktu. Tento produkt má vyzerať dobre. Ďalej je to prísľub transparentnej vedy. Všetko je tak podložené modernými dôkazmi, ktoré sú prístupné na overenie. Finálny prísľub je to, že IQOS sa bude vždy zlepšovať.

Dnes tak PMI ukázalo IQOS 3 a tento produkt zmení všetko. Jednoduchšie sa otvára, zachovaný je ohrievač, držiak HEETS sa však teraz vkladá ľubovoľnou stranou. A je tu aj magnetický držiak a tak držiak HEETS nevypadne. Batéria je vylepšená, jej kapacita je voči minulosti dvojnásobná. nabíjací port je USB C a batéria sa nabíja o 15 % rýchlejšie. IQOS3 je hlavným produktom, ktorým PMI vstupuje do vianočného obdobia.

Druhým zariadením je IQOS3 MULTI, ktorí je určený pre tých, ktorí nechcú medzi používaním náplní HEETS čakať. Ak chcete, môžete súvisle používať 10 náplní za sebou a potom stačí tento produkt nabiť. Opäť cez USB-C port.

Je to produkt vhodný pre tých, ktorým zhruba 15 vdychov nestačí a potrebujú viac. IQOS3 MULTI je doplnkový produkt.

A cena – IQOS 3 stojí na slovenskom trhu 109 eur, zatiaľ čo IQOS 3 MULTI stojí 99 eur. Cena náplní HEETS sa nezmenila. Nový produkt sa začne na Slovensku predávať už 3. decembra 2018. Súčasne sa bude predávať aj predchádzajúca verzia IQOSu. Na Slovensku bude dostupná farba zlatá, šedá, modrá a biela v oboch prípadoch IQOS3 a IQOS3 MULTI.

Odporúčaná maloobchodná cena tabakových náplní HEETS je 3,50 eur za jedno dvadsať kusové balenie a 35,00 eur za kartón s desiatimi baleniami po 20 kusov. Náplne HEETS sú k dispozícii v štyroch chuťových variantoch.

IQOS3 a IQOS3 MULTI už máme v redakcii a prinesieme dlhodobejší test.

Viac o predstavení IQOS 3 v Japonsku

IQOS 3 a IQOS 3 MULTI v krajine vychádzajúceho slnka (video)

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.