Na výstave ISE v Barcelone sme na stánku Philips Professional Display Solutions (PPDS) strávili takmer hodinu. Bolo čo pozerať. Našim sprievodcom po stánku bol Leoš Lemberk.

Veľkoplošná stena

Ako prvé sme si pozreli 55-palcový panel zo série X. Z týchto panelov je zložený výsledná stena ohromných rozmerov. Výhodou série X je mimoriadne tenký rámček s hrúbkou len 0,44 mm, je takmer neviditeľný, Rovnako tenký je tak aj spoj medzi panelmi. Výsledok vytvára tak jednu súvislú plochu a konštatujeme, že to vyzerá mimoriadne efektne. Dokonca by sa takto vytvorená prezentačná plocha dala použiť aj v domácnosti ako veľkoplošná televízia.

PhilipsZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Stena postavený z panelov X-Line

Porovnanie steny a súvislého panela

Ďalej sme si pozreli video stenu zloženú zo 65-palcových panelov X-Line so svietivosťou 500 candela. Rámček je v tomto prípade len 3,5 mm. Výsledná stena bola zložená z troch takýchto panelov usporiadaných na výšku, panely majú rozlíšenie 4K. K dispozícii je automatická kalibrácia, Prepojenie steny je možné len Display Port káblom a jednotlivé panely sú prepojené sieťovým káblom RJ-45. Celá konfigurácia steny sa realizuje na prvom zapojenom paneli. Takéto prepojenie výrazne uľahčuje prípadný servisný zákrok.

PPDS spolupracuje vo východnej Európe so softvérom Artemis Pro X. Ten sa vyvíja na území Českej republiky aj Slovenska a predstavuje v tejto oblasti špičku. Pokojne si poradí aj s rozlíšením 8K.

PhilipsZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Vľavo stena z panelov, vpravo súvislá LED panel

Pozreli sme si aj LED stenu rady L 9000, čo je jeden súvislý panel bez akýchkoľvek prerušení medzi paneli. Táto LCD stena bola asi najkrajším exponátom v rámci výstavy ISE 2022 na stánku Philips. Videli sme aj jeho tesné pripojenie na stenu pomocou držiakov Vogel’s.

LED panely L-7000 a L-6000

Pokračovali sme k stene s LED panelmi Philips. Tu sme videli panely L-7000 napr. s výškou 20 cm a dĺžkou 1 metra. To je ideálne pre integrátorov takýchto riešení, ktorý takto dosiahnu presnú a rýchlu montáž. Rady L-6000 sú postavené na platforme NovaStar. Výhodou je opäť mimoriadne jednoduchá montáž.

PhilipsZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Panely určené pre integrátorov na zostavenie výslednej steny

Dotykové panely

Ako ďalšie sme si na stánku PPDS pozreli korporátny rad dotykových panelov s kapacitným snímaním dotyku (podobne ako na smartfóne) s vysokou tvrdosťou panelu. Videli sme riešenia postavené na platforme Microsoft (súčasťou je operačný systém Microsoft Windows Pro) ale aj Android. Uhlopriečky sú na výber 65-, 75- a 86 palcov. Okrem zdieľania obrazu je možné pri týchto zariadeniach zdieľať aj dotyk.

PhilipsZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Vľavo dotykový displej s Microsoft Windows Pro, vpravo displej s Androidom

B-Line

Na chvíľku sme sa zastavili aj u panelu B-Line, ktorý sa vyznačuje veľmi dobrou cenou. Hodí sa do zasadačiek, ale aj do škôl na pohodlnú realizáciu videokonferencií. Táto rada je založená na platforme Android a môžete na paneli využívať rovnaké aplikácie ako na smartfóne. Ideálne je prepojenie tohto panelu s Logitech kamerou.

PhilipsZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Philips B-Line

Smart televízory do hotelov

Na záver sme si pozreli ešte riešenia pre hotelový alebo nemocničný systém. Ide o smart televízory so zabudovaným systémom Google Play. Aj tu si teda môžete užiť mobilné aplikácie. Súčasťou takéhoto televízora je aj ChromeCast a využiť sa dá aj Apple TV. Zaujímavé sú diaľkové ovládače k týmto televízorom, ktoré môžu byť vyhotovené tak, aby sa dali ošetriť tak, aby sa pomocou nich neprenášala vírusová nákaza pri výmene používateľa. Philips tak ponúka napr. diaľkové ovládač s hladkým povrchom.

PhilipsZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Televízory do hotelov

Napr. pre seniorov sa ponúka ovládač s mimoriadne jednoduchým ovládaním, existujú aj ovládače v bielej farbe. Batérie v týchto ovládačoch by mali vydržať až 3 roky.

Zdroje: vlastné, Philips

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.