Vášnivý záhradkár nepotrebuje veľa.

Stačí mu pár sadeníc, chuť sa trochu pohrabať v hline a snaha niečo vypestovať. Dnes už existuje veľa on-line služieb a rôznych poradcov, ktorí vám so záhradkárčením pomôžu. Využiť môžete webové služby alebo aplikácie pre smartfón. Aj v tomto segmente si drží prvenstvo platforma iOS, pre ktorú sú aplikácie o niečo lepšie a defacto aj krajšie. Pointou je však radca, ktorý umožní aj technologickejšie orientovaným používateľom zasadiť zeleninu a ovocie a tzv. optimalizovať celý proces.

Záhradu nemal každý z nás, a tak by sme síce mnohí chceli niečo sadiť, no prvotná otázka je, ako sa do toho pustiť. Mať rýľ a semienka nestačí, ideálne sa ešte tak trafiť do správneho času v rámci roka. Čas, kedy je vhodné sadiť a aké plodiny dať vedľa seba tiež nie sú nezanedbateľné záležitosti.

V tomto smere vám pomôžu špecializované aplikácie či už na webe alebo v smartfóne. Pomôžu s časovým plánom ako aj starostlivosťou. Webové služby ponúkajú v zásade niekoľko nástrojov a pomocníkov. Ide o plánovanie záhrady, ako bude vyzerať, ktoré plodiny pestovať a ako si rozplánovať polievanie. Je skutočne veľa oblastí, o ktorých sa zo špecializovaných webových stránok a programov dozviete viac.

GrowVeg

Návrh záhrady v aplikácii GrowVeg

Službu používajú státisíce nadšencov pre vlastné vypestované ovocie a zeleninu. Aplikácia je dostupná na webe a v prípade mobilných telefónov a tabletov aj pre zariadenia s iOS. Webová verzia vyžaduje Adobe Flash Player, ktorý je treba nainštalovať samostatne. Stránka na to upozorní a presmeruje na stiahnutie tohto doplnku.

Je vhodná aj na pestovanie okrasných rastlín. Má totiž v zbierke až 250 druhov zeleniny, ovocia, byliniek a kvetín. O každej sa dozviete detailnejšie informácie. Podstatné však je, že sa dozviete, ako a kedy ich pestovať. Súčasťou nie sú len obrázky a texty, ale aj inštruktážne videá.

Stránka je skutočne detailná a už po založení konta zisťuje informácie o vašej lokalite. Dbá totiž aj na to, aby ste nezabudli správne polievať vašu záhradu, o čom dostanete napríklad aj notifikačný email. Tiež zisťuje v akom podnebnom pásme ste a či vo vašej lokalite mrzne alebo nie. Lokality, kde je mráz vyžadujú zadanie posledného mrznúceho dňa v roku a prvého, kedy už začínajú mrazy.

GrowVeg ponúka aj databázu informácií o plodinách

Založenie novej záhrady vyžaduje zadanie jej rozmerov. Aplikácia sa viac podobá na vektorový kresliaci nástroj ako plánovač záhrady. Je veľmi komplexná a dá sa s ňou vyhrať. Bolo by asi veľmi prehnané tvrdiť, že naplánovanie záhrady potrvá dlhšie ako jej vysadenie. Tu však nemáte k dispozícii len živé organizmy. Do mapy môžete zaniesť aj potrubia zavlažovacieho systému, včelí úľ alebo napríklad kurín.

Rozhodne stojí za to vyskúšať si túto službu. Asi len máločo vám v nej bude chýbať. Webová aplikácia podporuje zobrazenie plodín podľa mesiacov. Môžete si rozplánovať zeleninu a iné plodiny podľa toho, kedy ich treba sadiť a zbierať a prepínať sa medzi pohľadmi na jednotlivé mesiace. Záhrada totiž nebude v každom ročnom období využitá rovnako. Netýka sa príliš našich zemepisných šírok, ale pre teplé krajiny príde tento systém vhod.

Základný plán tvorí pohľad na celú obhospodarovanú plochu. Druhý pohľad je zoznam rastlín. Tu sa dozviete, koľko ich chcete vysadiť, koľko zaberú miesta a aké rozostupy majú mať medzi sebou. Podstatné je tiež časové zobrazenie plánu sadenia a zberu počas aktívnych mesiacov pre vybrané plodiny. Vieme, že nie každý má záhradu a chcel by pestovať aj doma. Prehľad vám ukáže, ktoré mesiace sú vhodné na pestovanie vonku a ktoré doma.

Zoznam plodín a termínov pestovania v GrowVeg

Pri každej plodine alebo rastline je možnosť zadať jej špecifický druh a tiež napríklad, kedy ju chcete vysádzať. Nemusíte využiť celé obdobie podľa databázy aplikácie, ale aj vlastné časové obdobie.

Aj čili papričky majú svoje detaily

Toto bola aplikácia založená na Adobe Flash. Stránka ako celok je skutočne komplexná. Je tu zásoba videí ako aj herbár rastlín s fotografiami a popisnými detailmi o každej z nich. Celkovo ide o najkomplexnejšiu aplikáciu, no je vhodná aj pre úplne náročných a skúsených záhradkárov.

Link: www.growveg.com
Cena: 27 EUR / rok

Plan Garden

Plan Garden v režime návrhu záhrady

Táto webová služba takisto beží vo webovom prehliadači, netreba nič inštalovať. Poskytuje možnosť vytvoriť si záhradu resp. pozemok s vlastným rozsahom a vysadiť doň ovocie, zeleninu ako aj iné rastliny. Každá z nich má svoje vlastnosti, ktoré sa dajú upraviť. Napríklad množstvo vysadenia po kusoch, riadkoch alebo štvorcovej oblasti. Táto oblasť sa dá meniť na plávajúcom paneli, na ktorom sa zobrazujú detaily o každej zelenine. Databáza zeleniny má prednastavené optimálne parametre. Ak je teda lepšie sadiť niečo po riadkoch, je táto možnosť prednastavená.

Na základe vlastností každej rastliny sa potom určia termíny jej zberu. Pohľad na záhradu je ten hlavný, doplnkové sú potom zoznam rastlín v tabuľke a informácia o ich zbere. Kto chce ísť do veľkých detailov, má možnosť zapisovať si denník a pridávať poznámky k pestovaným plodinám.

Nielen to, denník slúži aj ako kalendár činností. Tu sa dá naplánovať hnojenie, boj so škodcami, obrábanie pôdy a ďalšie činnosti nevyhnutné na správu záhrady. Aplikácia vo Flash formáte podporuje rôzne prispôsobenia návrhu. Každá zelenina má svoj popis, ktorý sa dá meniť. Meniť sa dá aj jej vizuálna veľkosť. Pri návrhu sa dajú vlastnosti plodín meniť tak, aby sa dala vytvoriť vlastná odroda. Potom ju stačí zduplikovať, netreba ju vytvárať znova z preddefinovaného návrhu.

Rastliny sú umiestnené v plávajúcom zozname a odtiaľto sa pridávajú na plochu. Návrhy sa dajú duplikovať alebo napríklad termínovo prenášať do ďalšieho kalendárneho roka. Prispôsobiť sa dá vzhľad návrhu, zobrazenie termínov zberu alebo napríklad prepínať pohľad medzi plánovaním a vysádzaním. Výsledný návrh si môžete vytlačiť.

Zaujímavosťou je publikovanie vlastnej záhrady na vašej webovej stránke. Stačí si nechať vygenerovať kód vášho návrhu a ten potom vložiť do vášho webu. Program podporuje export denníka a tiež obsahuje dodatočné nástroje. Napríklad kalkulačku zeleniny. Vyberiete zeleninu alebo bylinku a zobrazia sa údaje o tom, koľko priestoru potrebuje. Zadáte jej množstvo a cenu a získate lepšiu predstavu o tom, čo vás bude stáť jej nákup.

Link: www.plangarden.com
Cena: 20 USD / rok

Garden Planner 3

Garden Planner 3 je ideálny na plánovanie malých dizajnových záhrad okolo domu

Plánovanie záhrady je v tomto prípade priamo cez program pre Windows alebo macOS. Kým prvé dva boli pre takpovediac pre tradičné záhrady na pestovanie plodín, tento je vhodný aj na okrasné záhrady. Plánovať môžete nielen pestovanie zeleniny a ovocia ale aj rozvrhnúť si, ako bude vaša záhrada vyzerať s bazénom, záhradnými stoličkami, okrasnými kríkmi atď.

Na webe je verzia, na ktorej si môžete program vyskúšať. Zistiť princíp jeho fungovania a možnosti. V prípade záujmu si program môžete nainštalovať do počítača a svoje návrhy si aj uložiť. To webové demo neumožňuje. Databáza teda obsahuje nielen rastliny, ale aj prvky na vytváranie kamenných chodníčkov, stien, ohrád a rôznych tvarov, napríklad na tvorbu miniatúrnych rybníčkov. Podľa typu pozemku sa dá vybrať podklad, či už bude hlinený alebo dlažobný, prípadne štrkový. Objekty sa dajú otáčať a meniť im mierka. Každý objekt má možnosť vlastného prispôsobenia.

Či už ide o ploty, múry, záhradný nábytok alebo ďalšie prvky. Presne si určíte rozmery aj dizajn. Program ide ešte ďalej a podporuje nastavenie tieňa. Vďaka tomu si môžete vzhľadom na vašu geografickú polohu určiť rozmiestnenie objektov. Budete vždy vidieť, ako bude cez deň svietiť slnko a mať na výber medzi slnečnou stranou alebo tieňom počas dňa. V prípade niektorých objektov, ako napríklad bazéna je na výber niekoľko návrhov, ako bude vyzerať. Aj vďaka tomu bude návrh vyzerať čo najrealistickejšie vzhľadom na reálne odstupné typy bazénov.

Vlastný plán sa dá exportovať ako obrázok vo formáte JPEG alebo PNG. Plán môže obsahovať okrem vizualizácie dizajnu aj vlastné poznámky alebo zoznam použitých prvkov a rastlín. Tento zoznam má v tabuľkovom zobrazení prehľadne zatriedené jednotlivé objekty. Rastliny v samostatnej skupine, takisto aj ako stromy, kvetiny, podklad zeme, budovy alebo rôzne záhradné príslušenstvo. Všetko v počte, ktorý ste na plochu návrhu umiestnili. Tiež aj so zachovaním rozmerov, ktoré ste jednotlivým objektom nastavili.

Zoznam použitých plodín a objektov na záhrade

Aplikácia je dostupná aj pre platformu Android s názvom Gardroid – Vegetable Garden alebo na iOS pod názvom Garden Designer.

Link: www.smallblueprinter.com
Cena: 39 EUR

Verdikt

Aplikácií pre mobilné platformy je mnoho. Treba si dať pozor, pretože niektoré sú vlastne len oku lahodiace obrázky záhrad a námetov. Okrem vizuálneho pohľadu na možné návrhy záhrad veľký zmysel nemajú. Nami vybrané dve webové služby a jedna počítačová aplikácia patria k pokročilým plánovačom záhrad. Sú vhodné pre začiatočníkov, ktorých navedú, ako pestovať.

Pokročilí tu zase objavia možnosti detailného plánovania a rozvrhnutia celého procesu od sadenia až po zber. V prípade, že ste „rekreačný“ záhradkár, odporúčame práve aplikáciu pre Windows Garden Planner 3. Je ideálna na okrasné záhrady, napríklad s bazénom. Tam, kde chcete navrhnúť vlastnú skalku alebo vysadiť tulipány a neplánujete pestovať paradajky pre polovicu republiky.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júnovom vydaní TOUCHIT č. 6/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.