Populárne linuxové prostredie KDE sa dostáva na smartfóny a to vďaka operačnému systému Plasma Mobile, ktorý je plnokrvný open source.

Plasma Mobile by mal plnohodnotne fungovať a tak nahradiť operačný systém Android (žiaľ zatiaľ len na LG Nexus 5 a OnePlus One). Samozrejme tu nenájdeme aplikácie aké sú na Androide, ale tie Linuxové tu s istotou nájdeme, najmä tie založené na Qt/GTK/X11 napr. xmame, GnomeChess, Sailfish OS, či Nemo a ďalšie iné. Taktiež je tu podpora Ubuntu Touch aplikácií a je možnosť inštalovať pomocou príkazu “apt-get install packagename” (tu je otázne, čo všetko reálne funguje).

Samozrejme keď si tento operačný systém spustíte, tak budete môcť plnohodnotne pracovať a to vďaka pomerne dobre spracovanému prostrediu. Celý tento projekt je len v začiatkoch a pevne veríme, že sa dostane ďalej ako Ubuntu Touch a neostane len pre nadšencov. Lebo naozaj chýba na trhu reálny linuxový mobilný telefón.

Pozrite si video ako to vyzerá:

Ak by dajaký nadšenec disponujúci mobilom LG Nexus 5, či OnePlus One chcel skúsiť Plasma Mobile, tu je návod: MultiRom Plasma Mobile

Zdroj: Plasma Mobile

Zdroj obrázku: itfoss.com