Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Platforma na registráciu zdravotníckych dobrovoľníkov smepripraveni.sk, ktorú zastrešuje Občianska iniciatíva Hackvirus, je mimoriadne úspešná. Za niekoľko dní od jej spustenia je tu zaregistrovaných viac ako 1 330 dobrovoľníkov a 52 nemocníc. O aplikáciu online platformy smepripraveni.sk prejavili  okrem Slovenska záujem aj v zahraničí. Zástupcovia občianskej iniciatívy Hackvirus v súčasnosti komunikujú s viacerými krajinami, nielen v Európe.

Cieľom platformy smepripraveni.sk je oslovovať dobrovoľníkov z radov odborníkov, ktorí budú pripravení pomáhať zdravotníkom v čase nárastu pandémie COVID-19. Platforma umožňuje okrem registrácie dobrovoľníkov aj ich edukáciu, zasielanie aktuálnych informácií, či online zadávanie požiadaviek zo strany nemocníc. O technickú realizáciu platformy sa postarala spoločnosť Solved, pri nábore dobrovoľníkov pomáha Campus Cowork a zástupcovia medikov. „Krátko po spustení platformy smepripraveni.sk sa ukázalo, že jej nastavenie je veľmi funkčné,“ hovorí Juraj Gago, jeden zo zakladateľov Občianskej iniciatívy Hackvirus.sk. „Registrácia je jednoduchá, všetky funkcionality majú zmysel. Aj to je dôvod, prečo o platformu majú okrem odborníkov záujem aj zdravotnícke zariadenia.“

Úspech platformy utvrdil iniciátorov realizácie platformy v myšlienke, že aplikácia smepripraveni.sk by mohla byť prospešná aj v zahraničí. Hlavne v krajinách, kde je situácia výrazne horšia ako na Slovensku. „Oslovili sme preto Ministerstvo zahraničných vecí SR s prosbou o pomoc, ich reakcia nás milo prekvapila,“ hovorí Andrej Krúpa, ďalší zo zakladateľov Občianskej iniciatívy Hakvirus.sk. „Prostredníctvom ministerstva sme oslovili slovenské ambasády vo viac ako 70-tich krajinách sveta, v krátkom čase sa nám začali ozývať odborníci z rôznych krajín.“  

Zástupcovia iniciatívy Hackvirus v súčasnosti aktívne komunikujú s odborníkmi z Nigérie, Nemecka, Škótska, Cyprusu, Kosova, Švédska, New Yorku a ďalších krajín či miest.

„ V prípade, že komunikácia bude úspešná, sme schopní platformu smepripraveni.sk poskytnúť konkrétnej krajine. Táto si ju samozrejme preloží do svojho jazyka, event. upraví  na základe vlastných požiadaviek,“ dopĺňa Juraj Gago.

Nakoľko téma dobrovoľníctva je v súčasnosti mimoriadne aktuálna, organizátori Hackvirus zvažujú aj systematickú registráciu dobrovoľníkov z radov bežných občanov. „ Tieto ťažké časy priniesli jeden naozaj skvelý fenomén. Ľudia sa viac zomkli a sú pripravení si pomáhať bez nároku na odmenu. A to je tá lepšia stránka šíriacej sa epidémie, nielen na Slovensku,“ dodáva Andrej Krúpa.

Platformu smepripraveni.sk podporilo Ministerstvo zdravotníctva SR, garantom je virológ, člen Ústredného krízového štábu, Prof. Vladimír Krčméry. Záštitu nad platformou prisľúbila prevziať aj prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.