Ľudia, ktorí pracujú na pozíciách typických pre informačné technológie, zarobia mesačne v priemere 1 299 eur, vyplýva to z dát portálu Platy.sk. Informatici zarábajú lepšie ako zamestnanci zameraní na oblasť bankovníctva, reklamy, automobilového priemyslu i ekonomiky. Oproti celoslovenskému priemeru v informačných technológiách zarobia informatici v Košickom kraji o 6 % viac. V IT najlepšie zarábajú riaditelia, IT architekti a projektoví manažéri. Prinášame prehľad pozícií a ich ohodnotenie, kde IT architekt zarobí za mesiac v priemere 2 373 eur v hrubom.

Informatici zarobia v priemere 1 299 eur mesačne

Pred piatimi rokmi tvoril priemerný zárobok informatikov 1 056 eur mesačne v hrubom. Odvtedy sa ich mzda postupne zvyšovala, v priemere o 4 %. Za päť rokov si tak ľudia pracujúci v IT prilepšili o 243 eur v hrubom.

Vývoj platov na IT pozíciách, Platy.sk, 2016

Priemerné platy nad 1 000 eur majú len v bankovníctve, IT a manažmente

Vďaka záujmu zo strany firiem a tiež vysokej odbornosti, ktorú práca v informačných technológiách vyžaduje, patria informatici medzi najlepšie zarábajúcich zamestnancov. Viac ako zamestnanci pracujúci na pozíciách v informačných technológiách zarábajú len ľudia v manažmente. Naopak, informatici zarábajú lepšie ako zamestnanci zameraní na oblasť bankovníctva, reklamy, automobilového priemyslu i ekonomiky. Platy informatikov sú o 50 % vyššie ako priemerný zárobok Slovákov. Priemerný hrubý mesačný plat na Slovensku tvorí 859 eur, čo vyplýva z údajov Štatistického úradu SR za obdobie prvého až tretieho štvrťroka 2015.

Porovnanie platu na pozíciách v informačných technológiách oproti ostatným kategóriám

Priemerné hrubé mesačné mzdy na Slovensku, Platy.sk, 2016

V Košickom kraji informatici zarobia o 6 % viac oproti priemeru v IT na Slovensku

Pri pohľade na platy v informačných technológiách, odhliadnuc od platov manažérov, je zjavné, že informatici pracujúci v Bratislavskom, Košickom a Žilinskom kraji zarábajú zo všetkých krajov najlepšie. Medzi mzdou informatika v Bratislavskom a Prešovskom kraji tak vzniká rozdiel 598 eur.

Priemerné hrubé mesačné platy v IT na Slovensku, Platy.sk, 2016

IT architekt zarobí takmer dvakrát viac ako je priemerný plat v informačných technológiách

Rovnako ako v iných kategóriách, aj pre informačné technológie platí, že je rozdiel medzi priemerným platom v kategórii informačné technológie a platoch na jednotlivých pozíciách. Najvyššie mzdy v oblasti IT majú: riaditelia, IT architekti a projektoví manažéri. Oproti priemernej mzde v informačných technológiách, IT architekt zarobí takmer dvakrát viac. Keďže ide o priemerné platy v rámci celého Slovenska, je možné, že ľudia v niektorých krajoch zarobia ešte viac.

Priemerný hrubý plat pre pozície v IT na Slovensku, Platy.sk, 2016

Značky: