Microsoft a Sony prezradili informácie o pripravovaných herných konzolách.

Ak sa situácia nezmení kvôli koronavírusu, koncom roka 2020 by sme sa mali dočkať herných konzol ďalšej generácie. Microsoft a Sony tento dátum vydania v minulosti oficiálne potvrdili a najnovšie prezradili aj bližšie detaily o pripravovaných zariadeniach.

PlayStation 5 aj Xbox Series X budú využívať upravený procesor od AMD, ktorý je založený na architektúre Zen 2. Upravená bude aj grafická karta, tá je v oboch prípadoch postavená na architektúre RDNA 2 – hoci, papierový výkon by mal byť o niečo výkonnejší v prípade konzoly od Microsoftu.

Xbox Series X

Xbox Series X. Zdroj: Microsoft

Ďalšia generácia herných konzol takisto prinesie SSD úložiská a tie by sa mali výrazne podpísať pod lepší herný zážitok. Menej času budeme tráviť čakaním na načítanie hry alebo úrovne a viac času budeme môcť venovať samotnému hraniu. Mark Cerny zo Sony sľubuje, že hry si už nebudú musieť pomáhať obrazovkami, ktoré majú skrátiť čakanie na načítanie hry. Všetko by malo prebehnúť okamžite, v priebehu sekundy.

Viaceré tieto informácie kolovali internetom už dávnejšie. Išlo však o nepotvrdené informácie – až doteraz. Microsoft a Sony takisto zverejnili technické špecifikácie svojich konzol:

KonzolaXbox Series XPlayStation 5
Procesor8-jadrový upravený AMD Zen 2 CPU, 3,8 GHz8-jadrový upravený AMD Zen 2 CPU, 3,5 GHz
Grafická kartaUpravená AMD RDNA 2 architektúra, 52 jadier, 1,825 GHz, 12,155 TFLOPS, ray tracingUpravená AMD RDNA 2 architektúra, 36 jadier, 2,23 GHz, 10,28 TFLOPS, ray tracing
Pamäť16 GB GDDR616 GB GDDR6
Priepustnosť pamäte10 GB @ 560 GB/s, 6 GB @ 336 GB/s448 GB/s
Úložisko1 TB NVMe SSD825 GB NVMe SSD
Priepustnosť dát2,4 GB/s až 4,8 GB/s5,5 GB/s až 8-9 GB/s
Rozšírenie úložiska1 TB SSD kartaNVMe SSD
Podpora externých diskovUSB HDDUSB HDD
Optická mechanika4K UHD Blu-ray4K UHD Blu-ray
Rozmery301 × 151 × 151 mmNeznáme

Konzoly by sa mali dostať do predaja na jeseň, resp. koncom roka 2020.

Technické špecifikácie oboch konzol poukazujú na viaceré podobné vlastnosti. Procesor je prakticky identický, môže sa odlišovať v drobnostiach, ktoré si prispôsobili obe spoločnosti. PlayStation 5 má výkonnejší takt grafickej karty, avšak Xbox Series X využíva viac výpočtových jadier a teda má celkový grafický výkon vyšší.

Operačná pamäť je v oboch prípadoch 16 GB, konzoly sa čiastočne odlišujú priepustnosťou. Obe konzoly ponúknu zabudované NVMe SSD úložisko, Sony sľubuje vyššie prenosové rýchlosti a to až takmer dvojnásobne. Výhodou PlayStation 5 môže byť teoreticky aj podpora štandardných NVMe SSD úložísk na rozšírenie vnútornej pamäte. Microsoft sa v prípade svojho Xboxu spoľahne na špeciálne SSD karty, ktoré bude predávať.

Sony PlayStation 5Zdroj: Sony

Sony PlayStation 5. Zdroj: Sony

PlayStation 5 aj Xbox Series X dostanú do výbavy tiež 4K UHD Blu-ray mechaniku a budú podporovať aj spätnú kompatibilitu. Mark Cerny zo Sony oznámil, že PlayStation 5 bude v dobe uvedenia na trh podporovať spätnú kompatibilitu pre takmer všetkých 100 najlepšie hodnotených hier z PS4. Sony takisto sľubuje pokročilý herný zážitok aj vďaka tzv. 3D zvuku.

Ďalšie detaily nám Microsoft aj Sony oznámia počas najbližších mesiacov. V prípade Xboxu Series X poznáme dizajn konzoly aj herného ovládača, Sony doteraz predstavilo iba hardvérové špecifikácie.

Zdroj: Sony, Microsoft

Prečítajte si aj:

Xbox Series X: Microsoft ukázal svoj nový Xbox. Vyzerá ako počítač (VIDEO)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit