Rozdiely medzi hernými konzolami a počítačmi sa zmenšujú.

Microsoft oficiálne predstavil ďalšiu generáciu svojej konzoly Xbox. Tá bola doteraz známa pod kódovým označením Xbox Project Scarlett a jej oficiálny názov znie Xbox Series X. Konzola sa dostane do predaja koncom roka 2020.

Xbox Series X je prvý Xbox a prakticky aj prvá herná konzola, ktorá vyzerá ako počítač. Doterajšie konzoly ponúkli dizajn pripomínajúci videorekordér alebo multimediálny prehrávač. Xbox Series X však svojim dizajnom pripomína barebone počítače, ako je napr. náš redakčný Shuttle XPC SH370R8.

GameSpot tvrdí, že Xbox Series X je široký ako ovládač pre Xbox One a je trikrát tak vysoký. Spomenutý Shuttle XPC SH370R8 je o trochu širší, z hľadiska výšky je však približne rovnaký. Nový Xbox môžete používať v režime na výšku aj v položenom režime na šírku.

Konzola ponúkne upravený procesor na báze platformy AMD Zen 2 a architektúru Radeon RDNA. Vo výbave sa bude nachádzať NVMe SSD úložisko, ktoré urýchli načítavanie. Xbox Series X bude podporovať hranie v rozlíšení až 8K, až 120 fps, ray tracing, variabilnú obnovovaciu frekvenciu a technológie Auto Low Latency Mode (ALLM) a Dynamic Latency Input (DLI).

Nový Xbox ponúkne v porovnaní s pôvodným Xbox One 6-násobný nárast výkonu. V porovnaní s Xbox One X bude novinka výkonnejšia dvojnásobne. Očakáva sa teda grafický výkon na úrovni 12 teraflopov.

Xbox Series X si nájdu prví majitelia pod vianočným stromčekom už budúci rok. Cenu zatiaľ nepoznáme.

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Shuttle XPC SH370R8: Výkonný stolný počítač nemusí byť veľký (RECENZIA)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit