Vraj, kto by ich hral.

Sony nedávno oficiálne predstavilo konzolu PlayStation 5 a prezradilo aj jej cenu a dostupnosť. Tieto informácie nájdete v našom staršom článku, TU.

V súvislosti s oznámením takmer všetkých detailov, ktoré sme o PlayStation 5 chceli vedieť, vyspovedal japonský magazín Famitsu Jima Ryana, šéfa Sony Interactive Entertainment. V rozhovore sa okrem iného rieši aj otázka spätnej kompatibility – teda podpory hier, ktoré boli vyrobené pre predchádzajúce generácie herných konzol PlayStation a budete si ich môcť zahrať aj na PS5.

Sony sa už dlhšiu dobu chválilo s tým, že PlayStation 5 ponúkne spätnú kompatibilitu s PS4 hrami. Túto informáciu nedávno upresnilo – na PlayStation 5 si budete môcť zahrať až 99% PS4 hier. A predplatitelia služby PlayStation Plus dokonca získajú kolekciu PS4 hier, ktoré si budú môcť zahrať na PS5 bez ďalších poplatkov.

Staršie generácie PlayStation hier, ako je PS4, však nebudú s najnovšou konzolou kompatibilné. V praxi to znamená, že PlayStation 5 nebude podporovať ani disky a ani digitálne verzie hier pre PS1, PS2 a PS3. Ryan to vysvetľuje „špecifickou architektúrou„, ktorá sa využila pri návrhu PlayStation 5 a tiež aj využitím rýchleho SSD úložiska a novým DualSense ovládačom.

Faktom však je, že konzoly PS4 a PS5 majú do veľkej miery podobnú architektúru, ktorá uľahčuje vytvorenie spätnej kompatibility. V prípade starších generácií bola architektúra iná a pre Sony by bolo výrazne náročnejšie vytvoriť emuláciu, aby ste si mohli zahrať PS2 či PS3 hry na konzole PlayStation 5. Otázkou tiež ostáva, koľko hráčov by to reálne využilo.

Zdroj: Famitsu

Prečítajte si aj:

Sony PlayStation 5: Poznáme cenu a dátum uvedenia na slovenský trh

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit