Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Medziročný nárast 150 % bezkontaktných transakcií na platobných kartách MasterCard a Maestro

Európania si čoraz častejšie volia pri platení bezkontaktné technológie. Celkový počet bezkontaktných transakcií kartami MasterCard a Maestro presiahol v roku 2015 jednu miliardu, čo je medziročne 150 % nárast. Vo štvrtom štvrťroku 2015 bolo v Európe priemerne 13 % transakcií vykonaných bezkontaktne. Slovenská republika (38 %) patrí v tomto smere medzi špičku v Európe.

V Európe nájdeme už viac ako desať krajín, z ktorých sa každá môže chváliť viac ako 5 miliónmi bezkontaktných kariet či iných zariadení. Globálne sú bezkontaktné karty prijímané v 74 krajinách, nedávno sa pridali Estónsko a Island.

Nové dáta odhaľujú, že počet kariet, mobilných telefónov alebo iných zariadení vhodných pre tento typ platieb stúpol o 121 %, celkové útraty uskutočnené bezkontaktnými kartami MasterCard a Maestro vzrástli o 183 % v porovnaní s rokom 2014. Počet vydaných bezkontaktných kariet a relevantných zariadení sa zvýšil v roku 2015 o polovicu. Výsledné čísla dokazujú rastúci pozitívny postoj Európanov k bezkontaktným platbám, obľúbili si ich hlavne vďaka ich rýchlosti a poskytovanému pohodliu, čo zlepšuje celkový zážitok z nakupovania.

Toto však nie sú jediné faktory ovplyvňujúce tento trend – bezkontaktné platby sú bezpečnejšou alternatívou k hotovosti, pretože ponúkajú pridanú hodnotu v podobe výnimočnej mnohovrstvovej ochrany. Viac ako dve tretiny užívateľov verí, že je bezkontaktná technológia rovnako alebo aj viac bezpečná ako tradičné formy platieb.

Spoločnosť MasterCard odhaduje, že jej bezkontaktné platobné karty MasterCard a Maestro môžu byť použité na viac ako 4 miliónoch obchodných miest na svete. Obchodníci sa trendu prispôsobujú a rozširujú bezkontaktné platobné terminály, vlani počet takých miest vzrástol o úctyhodných 72 %.

George Simon, Division President CEE MasterCard, hovorí: „Vďaka bezkontaktnej technológii si môžu ľudia užívať rýchleho, bezpečného a inteligentného spôsobu platenia, a to každý deň. Európania si to skutočne veľmi obľúbili, tzv. pípajú stále viac, čo súbežne pomáha obchodníkom a vydavateľom kariet zvyšovať tržby. V Českej republike je 77 % transakcií MasterCard bezkontaktných, v Poľsku je to 55 %, v Maďarsku 40 % a na Slovensku 38 %.“

 

Zdrojom dát je MasterCard Data Warehouse.

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.