Telefón zaujme aj bočnými tlačidlami, ktoré potešia najmä hráčov.

POCO F4 GT je najnovšia vlajková loď značky POCO, ktorú je možné definovať prívlastkom „brutálne výkonný smartfón“ a takisto „herný smartfón“. Dáva to zmysel, nakoľko ten najvyšší možný výkon dnes naplno využijú iba hráči. Bežní používatelia si bohato vystačia so štandardným telefónom strednej triedy za 300 až 400 eur.

Vlajkové lode značky POCO boli vždy o najmä o výkone, resp. o pomere cena/výkon, takže novinka F4 GT ma v tomto smere neprekvapila. A podobne ako v prípade predchádzajúcich generácií – výrobca pridal na výkone a herných funkciách a mierne ubral na fotoaparáte, ktorý je iba priemerný.

Telefón ma počas testovania potešil aj drobnými dizajnovými zlepšeniami, 120 W nabíjaním a bočnými tlačidlami, ktoré považujem za reálnu pridanú hodnotu z pohľadu hráča.

POCO F4 GTZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
POCO F4 GT

Poriadny kus hardvéru

POCO F4 GT je poriadny kus hardvéru. S rozmermi 162,5 × 76,7 × 8,5 mm a hmotnosťou 210 gramov ho budete v ruke cítiť. Ide o väčší telefón s rovným displejom a veľmi miernym zaoblením zadnej strany, takže ak máte menšiu dlaň, ergonómia nebude ideálna.

Zadná strana ma potešila drobnými dizajnovými prvkami, ktoré som si v prípade konkurencie nevšimol. Blesk zadného fotoaparátu má tvar blesku a modul so zadným fotoaparátom obsahuje dve čiary s LED podsvietením. Tieto čiary vás upozorňujú na niektoré notifikácie, nabíjanie telefónu alebo prezradia, že hráte hry.

Pravá bočná hrana telefónu obsahuje až päť tlačidiel. V strede sa nachádza napájacie tlačidlo so snímačom odtlačkov prstov a po bokoch sa nachádzajú dve posúvacie tlačidlá, pomocou ktorých môžete vystrčiť alebo schovať dve bočné tlačidlá. Tie naplno využijete pri hraní, ale viete im priradiť aj rýchlu voľbu – napríklad rýchle spustenie aplikácie.

Telefón obsahuje tradičné tlačidlá na reguláciu hlasitosti, USB-C konektor, infraport a až štyri reproduktory s podporou Dolby Atmos. Faktom je, že telefón znie rovnako ako smartfóny s dobrou stereo reprodukciou. 3,5 mm jack chýba.

POCO F4 GTZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
POCO F4 GT

Špičkový displej a Snapdragon 8 Gen 1

Veľmi dobrú reprodukciu zvuku dopĺňa špičkový displej, ktorý patrí k tomu najlepšiemu na trhu a považujem ho za jedno z hlavných lákadiel telefónu POCO F4 GT. 6,67-palcový plochý AMOLED displej s 10-bitovou farebnou hĺbkou, 120 Hz obnovovacou frekvenciou a 480 Hz vzorkovaním dotyku, ťažko mu v tomto smere niečo vytknúť. Displej má rozlíšenie Full HD+ (2400 × 1080 px), maximálny jas je 800 nitov.

Poteší podpora pre HDR10+, ktorú využijete aj v službe Netflix. Displej zabezpečuje špičkový používateľský zážitok v rámci bežného používania, surfovania, komunikácie, hrania aj sledovania videa.

Výkon zabezpečuje procesor Snapdragon 8 Gen 1, ktorý považujem za hlavnú pýchu telefónu – spoločne s displejom. Testoval som konfiguráciu 12 GB RAM / 256 GB úložisko, pričom do predaja príde aj model s 8 / 128 GB. Telefón nemá certifikovanú odolnosť voči vode.

POCO F4 GTZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
POCO F4 GT

Schladiť ho môže byť problém

Výkon procesora Snapdragon 8 Gen 1 je brutálny a hoci telefón využíva pokročilý chladiaci systém s dvoma odparovacími komorami s celkovou plochou 4860 mm², schladiť ho je niekedy problém. Je to dané tým, že POCO ponúka v rámci nastavenia batérie aj režim maximálneho výkonu, kedy ide telefón doslova naplno.

V takomto prípade sa mi ho párkrát podarilo dostať do stavu, kedy musel vypnúť aktuálne bežiacu aplikáciu s hláškou o príliš vysokej teplote. Dotyková teplota vtedy dosahovala na zadnej strane telefónu cca 40 až 47 °C v najteplejšom mieste v okolí zadného fotoaparátu. V normálnom režime boli tieto teploty nižšie o cca 5 °C a viac.

POCO F4 GT ponúka špeciálnu hernú nadstavbu, v rámci ktorej si môžete zvoliť z niekoľkých nastavení kvality grafiky a obnovovacej frekvencie, resp. si manuálne upraviť nastavenia pre jednotlivé hry. Takisto je možné prispôsobiť si režimu výkonu atď. Odporúčam sa s týmito nastaveniami zoznámiť a experimentovať s nimi, nakoľko ich (ne)správne používanie vám do veľkej miery ovplyvní celkový používateľský zážitok.

Do úvahy treba brať aj horšiu optimalizáciu niektorých hier, ktoré sú dostupné na Androide. Príkladom je Tesla vs Lovecraft – tento titul trhá na hocakom Android telefóne a to bez ohľadu na to, aký papierový výkon dané zariadenie ponúka.

POCO F4 GTZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
POCO F4 GT

Bočné tlačidlá ma bavili

POCO F4 GT ponúka bočné tlačidlá, ktoré si môžete v prípade potreby schovať do bočnej hrany, alebo si ich vytiahnuť. Môžete si tiež nastaviť, aby sa ich vytiahnutím automaticky spustila herná nadstavba. Ide o detail, ktorý poteší.

Výrobca uvádza, že hardvérové bočné tlačidlá majú životnosť 1,5 milióna stlačení. Tlačidlám je možné priradiť ľubovoľnú funkciu pre každú hru, resp. pre inú aplikáciu. Funguje to tak, že hru/aplikáciu priradíte do hernej nadstavby a následne si na obrazovke s rozhraním dotykového ovládania nastavíte, čo sa má stať po stlačení tlačidla.

Bočné tlačidlá som naplno využil pri hraní viacerých hier. V prípade Call of Duty a Free Fire som priradil pravé tlačidlo dotyku virtuálneho tlačidla, ktoré má funkciu strieľania. V prípade Tesla vs Lovecraft som takýmto spôsobom aktivoval power-upy.

Bočné tlačidlá som ocenil aj pri cloudovom hraní cez Xbox Game Pass. Teoreticky budú fungovať aj v kombinácii s inými cloudovými službami na hranie, avšak podmienkou je, aby mali cloudové hry vytvorené rozhranie pre dotykové ovládanie. Pokiaľ sa na obrazovke nenachádza dotykové tlačidlo, neviete jeho funkciu priradiť bočnému hardvérovému tlačidlu.

POCO F4 GTZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
POCO F4 GT

Rôznorodá výdrž a brutálne nabíjanie

Telefón disponuje 120 W nabíjaním a 4700 mAh batériou. Kompletné nabitie trvá 17 minút, resp. 27 minút počas aktívneho používania. Optimálnu životnosť batérie zabezpečuje technológia adaptívneho nabíjania, ktoré znižuje jej zastarávanie. Bezdrôtové nabíjanie vo výbave nie je.

Výdrž batérie je rôznorodá. Pokiaľ budete používať telefón v režime vysokého výkonu, tak ho vybijete pomerne rýchlo, v priebehu pár hodín. Pokiaľ sa na telefóne nebudete hrať a budete ho používať na surfovanie a komunikáciu, bez problémov by vám mal vydržať fungovať celý deň.

120 W nabíjačka je súčasťou balenia a oceňujem dizajn priloženého USB-C kábla. Ten je zalomený tak, aby ste mohli nabíjať a hrať sa súčasne. Priložená nabíjačka nabije aj notebook. POCO F4 GT využíva Android 12 s nadstavbou MIUI 13. K dispozícii je podpora 5G konektivity, Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2 a NFC.

POCO F4 GTZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
POCO F4 GT

Priemerný fotoaparát

Fotografickú výbavu telefónu tvorí 64 Mpx hlavný fotoaparát s clonou f/1.9 a podporou záznamu 4K HDR10+ videa – bohužiaľ, bez optickej stabilizácie. K dispozícii je tiež 8 Mpx ultraširokouhlý fotoaparát s clonou f/2.2 a 2 Mpx makro senzor. Selfie fotoaparát má rozlíšenie 20 Mpx a clonu f/2.4.

Kvalitu fotiek hodnotím ako priemernú. Cez deň fotí hlavný aj ultraširokouhlý fotoaparát pomerne dobre, avšak podanie farieb nie je vždy ideálne. Večer a v noci začne ultraširokouhlý fotoaparát strácať detaily a bez použitia nočného režimu sú fotografie príliš tmavé. V kombinácii s nočným režimom však vedia aj ultraširokouhlé fotky zachytiť atmosféru scény.

Pri fotení je takisto cítiť odlišné podanie farieb v prípade hlavného a ultraširokouhlého fotoaparátu. V tomto smere mám subjektívne pripomienky k podaniu niektorých večerných fotiek. POCO F4 GT som testoval v rovnakom čase ako o niečo lacnejší Realme 9 Pro+ 5G a subjektívne sa mi viac páčili fotografie z Realme – jeho recenziu pripravujem. Samozrejme, POCO má navrch v mnohých iných parametroch.

POCO F4 GTZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
POCO F4 GT

Recenzia je rozdelená do dvoch častí:

  1. Úvod, zhodnotenie dizajnu a hardvéru
  2. Galéria fotiek, verdikt a technické špecifikácie

1 2

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit