Hudba je súčasťou nášho života. Je to dobrý relax na dlhých cestách alebo v práci, alebo motivácia pri športe. Hudba má pozitívny vplyv na ľudskú myseľ.

Počúvanie hudby dokáže prispieť k lepšej kontrole emócií, zamedziť negatívnym myšlienkam alebo motivovať k lepším výsledkom. Dobre funguje ako motivátor pri športe. Počúvanie obľúbených skladieb nám pomáha zabudnúť na únavu, a tiež zvyšuje športový výkon.

Lepší výkon aj vytrvalosť

Vplyv hudby na športový výkon skúmala štúdia britskej Brunel University z roku 2008, ktorá uskutočnila experiment na tridsiatich zúčastnených cvičiacich na bežeckom páse. Týmto bola prehrávaná hudba ako motivačné rockové alebo popové piesne, vrátane skladieb od skupín Queen, Red Hot Chilli Peppers alebo od Madonny. Výsledky experimentu preukázali, že počúvanie hudby pri cvičení u bežcov znížilo mieru vnímanej námahy o 12 % a zároveň zlepšilo ich vytrvalosť o 15 %.

Počúvanie hudby zvyšuje fyzickú výkonnosť, znižuje vnímanú námahu a zlepšuje účinnosť spotreby kyslíka v širokej škále cvičebných a športových úloh.

Radosť z pohybu

Počúvanie hudby má vplyv na emócie, ktoré pri cvičení pociťujeme. To využívajú napríklad profesionálni športovci, ktorí vďaka hudbe pred pretekmi či turnajom dokážu ovládnuť svoje emócie a sústrediť sa iba na podanie špičkového výkonu.

Či už športujete často, alebo s pohybom ešte len začínate, hudba vám môže pomôcť vytvoriť pozitívnu asociáciu so športom a pred výkonom vás naladiť na správnu vlnu. To môže posilniť vašu motiváciu k pravidelnému cvičeniu. Ideálny na to je kvalitný reproduktor alebo slúchadlá.

Rýchla alebo pomalá hudba?

Štúdia univerzity Liverpool John Moores University na cyklistoch ukázala, ako tempo hudby ovplyvňuje ich športový výkon. Výsledky štúdie prezrádzajú, že spomalenie tempa hudby znížilo tepovú frekvenciu účastníkov aj prejdenú vzdialenosť na bicykli, zatiaľ čo zrýchlenie tempa frekvenciu aj prejdenú vzdialenosť podstatne zvýšilo.

Na správny výber hudby je preto dobré pri tréningu myslieť. Ak sa chystáte na vysoko frekvenčný beh alebo bojové športy, prospeje vám výber rýchlejšieho playlistu. Ak ste skôr zástancom jogy, pilatesu alebo sa chystáte pohyb podporiť pokojnou prechádzkou, do uší si môžete pustiť pomalšie skladby, ktoré podporia relaxáciu.

Nerušené počúvanie

Dôležitosť a význam hudby pri športe si uvedomuje napr. aj spoločnosť Huawei. Tri roky vyvíjala ideálne slúchadlá pre športovcov. Cieľom je priniesť produkt, ktorý spríjemní zvukový zážitok a zároveň aj pohodlie pri nosení, či už idete na bicykli, beháte alebo zdvíhate činky vo fitness centre. Výsledkom sú tzv. otvorené slúchadlá Huawei FreeClip , ktoré prinášajú ergonomický dizajn, vďaka ktorému sa prispôsobia rôznym typom uší. Zároveň sa nevkladajú priamo do uší, takže budete stále počuť aj zvuk okolia. To je dôležité pre vašu bezpečnosť pri cvičení vonku. Tieto slúchadlá majú tiež certifikáciu odolnosti proti prachu, vode a potu IP54.

Aktuálna časť roka so sebou prináša aj podmienky na pohyb na čerstvom vzduchu. Aj tu využijete nové slúchadlá Huawei FreeClip.

Cena: 199 eur

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.