Grafický tablet je šikovnou pomôckou pre všetkých kreatívcov. Rýchlo a jednoducho v ňom môžete retušovať fotky, vytvárať ilustrácie alebo animácie. Viete, ako si vybrať ten správny a na čom pri výbere záleží?

Výber grafického tabletu nemusí byť taký jednoduchý, ako sa zdá. Je potrebné sa zamyslieť nad množstvom kritérií. A do toho vstupuje ešte aj množstvo značiek, modelov a druhov. Grafický tablet bude pre každého spĺňať iné požiadavky. Ak ste začiatočník, nepotrebujete nijak sofistikovaný systém. Profesionál si ale len s jednoduchými funkciami už nevystačí. Ako ho vybrať?

Grafický tabletZdroj: Heureka
Grafický tablet

1. K čomu ho budete používať

Zo všetkého najskôr si premyslite, či chcete grafický tablet na úpravu fotografií alebo na tvorbu animácií, či ilustrácií. Keďže ide o vyššiu investíciu, mali by ste vedieť aj to, či je pre vás tvorba len zábava alebo sa z nej stane vaše živobytie, aké sú vaše finančné možnosti a aj to, či potrebujete skôr samostatný tablet alebo ho budete pripájať k monitoru.

2. Tablet s monitorom vs. kresliaci tablet

Grafický tablet nie je len jeden a na trhu nájdete množstvo druhov. Preto si hneď na začiatku stanovte, či potrebujete tablet ako samostatné zariadenie s displejom alebo si vystačíte s klasickým grafickým tabletom, ktorý pripojíte k počítaču, na monitore ktorého vidíte výsledky. Tie s displejom sú drahšie, treba tak počítať aj s vyššími výdavkami.

Na druhej strane poskytujú viac možností, ako s nimi pracovať. Kresliaci tablet, ktorý pripojíte k monitoru naopak funguje ako myš s tým rozdielom, že pracujete s perom. Práca s týmto tabletom môže byť náročnejšia a trvá dlhšie než sa s ním zžijete.

3. Povrch tabletu pre skutočný zážitok

S grafickým tabletom sa vám musí príjemne pracovať, preto je dôležitý jeho povrch, resp. displej. Tu nejde dať jednoznačnú odpoveď, keďže ide o subjektívny pocit. Obľúbené sú však tablety s povrchovou úpravou pripomínajúcou papier, keďže pohyb po nich je prirodzenejší. Lacnejšie bývajú varianty s klasickým hladkým displejom, ku ktorým si napríklad dokúpite sklo s povrchovou úpravou.

4. Veľkosť tabletu určuje kresliacu plochu

Ak sa budeme baviť o grafickom tablete s displejom máte na výber niekoľko veľkostí od malých, cez stredné až po tie veľké. Nezabúdajte, že do úvahy musíte brať nie len celkovú veľkosť tabletu, ale najmä veľkosť kresliacej plochy. AA tá sa bude odvíjať od toho, k čomu budete grafický tablet používať a či ide o koníček alebo profesionálnu prácu, ktorá vás živí. Menšie tablety sú ideálne na cestovanie, keďže sa pohodlne vojdú do batoha. Tie veľké zase poskytujú dostatočnú kresliacu plochu, no hodia skôr na doma.

5. Úroveň tlaku pera

Jednou z najdôležitejších vecí, ktorú budete sledovať je číslo označujúce, koľko bodov je schopný rozoznať hrot pera alebo stylusu. Čím vyššie číslo, tým viac kontroly máte nad ťahmi a tým lepší výsledok dosiahnete. Pero sa totiž bude chovať rovnako ako na papieri a medzi ťahom rukou a výsledkom na displeji nebude žiadna odmlka.

Článok je pripravený v spolupráci s Heureka.sk.

Značky: