Epson si nechal vypracovať štúdiu u medzinárodnej agentúry Coleman Parkes Research, ktorá hovorí o tom, že potreba tlače bude aj ďalej narastať.

To je síce v priamom rozpore s populisticky všeobecným tvrdením o digitálnej kancelárii, no papier stále dominuje. Je zaujímavé, že až 76% používateľov si nevie predstaviť deň v kancelárii bez tlačového zariadenia.

Kedysi atramentová tlač vhodná najmä pre domácnosti dnes čoraz výraznejšie zasahuje firemný sektor. S tým súvisia aj doteraz zaužívané mýty. Tu sú najzaužívanejšie z nich a v súčasnej dobe už neplatia.

Mýtus 1: „Atramentová tlač je nákladnejšia ako laserová.“

Mýtus 2: „Atrament v tlačiarňach zasychá.“ – dnes už neplatí, technológia tlačových hláv a atramentu sa posunula ďalej.

Mýtus 3: „Laserová tlač je kvalitnejšia ako atramentová.“

Už v základnom porovnaní hovoríme o tom, že atramentová tlač je dvakrát lacnejšia ako laserová.

Marcel Divín, Branch Office Manager spoločnosti Epson CZ & SK – Hovorí o trendoch tlače a stále rastúcej potrebe tlačiť dokumenty

Epson preto plánuje do budúcna čoraz viac posilniť atramentovú tlačiareň, práve v segmente Business InkJet. Už teraz má so skutočne veľkokapacitnými náplňami alebo tankovým systémom. Teda takým, kde si používateľ dolieva farebné atramenty do vstavaných nádob vo forme zásobníkov.

Business InkJet je trieda, ktorá jednoznačne rastie, dokonca aj vo veľkých firmách. Kvalita a rýchlosť je porovnateľná s laserom, v kvalite ho prekonáva a je univerzálnejšia, čo sa týka typu tlače.

V prípade značky Epson objem tlače rastie o 2%. Mení sa správanie spotrebiteľov a tí sa zaujímajú o celkové náklady na tlač. Nielen na vstupnú cenu zariadenia.

Z pohľadu efektivity bola tlač ako jedno z najefektívnejších prvkov v kancelárii. Je prirodzené, že bez PC alebo mobilu nemajú do tlačiarne čo poslať, ale inak je to na v zásade na prvom mieste tlačové zariadenie.

Čo sa typicky tlačí najčastejšie?

  • obchodné dokumenty
  • faktúry
  • tabuľky
  • webové stránky

Obrovský počet používateľov si stále tlačí webové stránky. A to dokonca kompletne s celým obsahom. Hovoríme o 25% dokumentoch, ktoré sa vytlačia a ešte v ten deň sa zahodia.

Slováci priemerne vytlačia každý deň 31 strán. Český používateľ vytlačí 26 strán.

Čo nás na tlačiarňach najviac hnevá?

  • zaseknutie papiera
  • chýbajúci papier
  • výmena toneru / atramentovej kazety – obava z výmeny týchto komponentov
  • pomalá tlač
  • čas potrebný na zahriatie / rozbehnutie zariadenia – hlavne pri laserovej tlači

Podľa prieskumu má drvivá väčšina dokumentov na tlač do piatich strán. Keď atramentová tlačiareň dokončí svoju tlač, laserová ešte spravidla nezačne ani tlačiť.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.