Mnohí ešte zo zotrvačnosti žili v tom, že WhatsApp je súkromný, dalo by sa povedať, že bezpečný?

Určite ste si všimli nové zobrazenie v tejto aplikácii, ktoré vyžaduje súhlas s upravenými podmienkami na jej používanie. Nemusíte súhlasiť a nebudete môcť aplikáciu používať. Server ghacks.net prináša podrobnejší rozbor tejto situácie.

Je tu však niekoľko ďalších aspektov. Podmienky používania a ochrana osobných údajov sú koncipované tak, aby ste vy ťahali za kratší koniec. Nemáme nič proti tomu, keď napríklad Microsoft či Corel nepreberá zodpovednosť za stratu údajov používaním ich aplikácií. To je prirodzené a žiadny vývojár vám nedá záruku tohto typu.

Otázkou je ale práve súkromie a fakt, že chatovacie aplikácie sú enormne nesúkromné. WhatsApp ako komunikačná platforma pred tým, než ju kúpil Facebook, bola považovaná za istú formu súkromného komunikovania. To však podľa mienky mnohých padlo v čase kúpy spoločnosťou Facebook.

Ak chcete ozajstné súkromie a bezpečnosť, používajte Signal, Telegram alebo Threemu, to ostatné je len ilúzia a neochvejná viera v niečo. Určite nie v princípy spoločnosti, ktorá zarába na reklame a zber údajov o používateľoch je jej primárny biznis plán.

Podmienky upravujú to, ako bude môcť Facebook využívať dáta z aplikácie WhatsApp a kde bude ukladať údaje a takisto, ako k dátam pristúpia partnerské firmy vo vzťahu k integrácii s produktmi Facebooku.

whatsapp

Na snímke zo servera XDA Developers je však ukázané, že niekto má predsa len možnosť ovplyvniť zdieľanie dát s vlastníkom aplikácie. Ostatní používatelia nemajú na výber a údaje o nich budú zdieľané s Facebookom. To by sa ale nemalo týkať konverzácií a obsahu ich správ.

Zmeny sa týkajú hlavne USA, no mierne modifikované zmeny sú prakticky totožné aj pre európskych používateľov. To, ktoré informácie WhatsApp bude s Facebookom zdieľať, explicitne neuvádza.

messengers privacy compare

Apple ‚App Privacy‘ štítky, Zdroj: Apple App Store

Zdroj: ghacks.net

Prečítajte si aj:

WhatsApp dosiahol na Silvestra nový rekord, tento rok dostane viacero nových funkcií

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.