Samotná tlač dokumentov nie je to jediné, čo dnes firmy hľadajú. V mnohých firmách už až tak nezáleží, či sa vytlačí rýchlosťou 20 alebo 30 strán za minútu. Na čom však záleží, sú doplnkové funkcie a nemáme tým na mysli obyčajné skenovanie alebo kopírovanie.

Multifunkčné zariadenia musia zaujať niečím iným, šikovným. V prípade tohto modelu je to súprava nadštandardných funkcií, ovládania a celkových možností. Zaujímavosťou spomedzi iných je, že správca zariadenia môže vidieť, čo sa na displeji deje, a to v reálnom čase. Takisto môže jednotlivé funkcie ovládať z počítača. Toto MFP zariadenie je postavené na platforme, ktorá umožňuje oveľa inteligentnejšie funkcie ako bežné vlastnosti akými sú kopírovanie, skenovanie, zmenšenie skenovaných strán na jednu alebo zabezpečená tlač.

Zariadenie je vybavené aj snímačom, ktorý rozpozná blížiacu sa osobu, a tak sa môže vopred začať zahrievať. Táto funkcionalita sa dá vypnúť, to v prípade umiestnenia zariadenia do chodby, kde chodia ľudia, avšak nepotrebujú nič vytlačiť.

Všetko je v tablete

Ovládací prvok je v tomto prípade dotykový displej s uhlopriečkou 10,1 palca. Ovládací systém beží na Androide a využíva všetky možnosti veľkého displeja. Napríklad na to, aby sa dali vidieť náhľady PDF súborov alebo obrázkov, ktoré sa budú tlačiť.

Hlavná obrazovka ovládacieho rozhrania

Ovládanie je uľahčené veľkými prvkami a doslova pestrou grafikou. Všetky bežné úlohy ako kopírovanie alebo skenovanie, či napríklad tlač a sken na flashdisk, prípadne prístup na dokumentový server, sú na hlavnej obrazovke. Podľa konfigurácie zariadenia sa dá nastaviť, z ktorých podávačov si zoberie papier. Je to nielen pohodlné, ale zároveň je to i vhodná ochrana, aby v ďalšom podávači zostali voľné papiere. Možnosti kopírovania sú také, ako pri podnikovej tlači očakávate. Teda možnosť kopírovania viacerých strán na jeden hárok alebo naopak jednej strany na viaceré hárky, kombinovanie výtlačkov na výstupe alebo automatická analýza farebného a ČB kopírovania. Náhľady pred tlačou sa dajú zväčšovať tak, aby bolo vidno, čo presne dokument obsahuje. V prípade zapojenia doplnkových zariadení ako napríklad finišera a zošívačky, sa na displeji zobrazia ďalšie voľby, odpovedajúce pripojenému príslušenstvu. V prípade zošívačky sa dá nastaviť pozícia zošitia. Praktická je bezsvorková zošívačka alebo nastavenie dierovania, ak si chcete nastaviť polohu dier kvôli založeniu do zakladačov. Dierovačka nie je limitovaná počtom strán, každá strana sa dieruje individuálne. Je teda použiteľná pri akomkoľvek počte tlačených strán v jednej dávke.

Aplikácie

Silnou stránkou sú prispôsobené aplikácie na jednoduchšie ovládanie. Funkcie na kopírovanie ID kariet, skenovanie do sieťového priečinka alebo skenovanie rôzne veľkých predlôh na jeden výsledný formát a mnohé ďalšie funkcie, sú dostupné aj ako aplikácie. Inštalujú sa priamo z obchodu výrobcu a netreba sa obávať inštalácie škodlivého kódu. Za príplatok sú potom dostupné funkcie, ktoré umožňujú obojsmernú prácu s najpoužívanejšími cloudovými službami.

Pre technomágov

Zariadenie podporuje tlač GHS (globálne harmonizovaný systém) štítkov označujúcich riziká alebo upozornenia na chemické značky. V rámci tlače nechýba podpora tlače na lesklé materiály. Tlačové zariadenie beží na platforme RICOH Always Current Technology, ktoré zabezpečuje, že bude mať vždy aktuálny firmvér a okrem toho aj aktuálnu podporu ovládačov pre operačný systém. Tlačový mechanizmus podporuje tlač na predlohy až do 300 g/m2 cez ručný podávač. Rýchlosť tlače je 30 str/min. Nechýba podpora obojstranného skenovania cez automatický podávača takisto aj obojstrannej tlače až do formátu A3. Rozlíšenie tlače je   1200 x 1200 dpi. V štandardnej výbave je podpora tlačových jazykov PostScript 3 a PDF Direct Emulation vrátane PCL5c a PCL6.

Verdikt

Ricoh IM C3000 je multifunkčné zariadenie prinášajúce do kancelárie viac ako len bežnú kopírku a tlačiareň. Je to stroj s premysleným ovládaním a rozšírenými inteligentnými možnosťami pri spracovaní tlačových aj digitálnych formátov. Výrobca kládol dôraz na ekologickú prevádzku, široké možnosti rozšírenia cez externé moduly a celkové náklady na tlač. Aj preto sú dostupné veľkokapacitné tonery s výťažnosťou 31 000 strán pre ČB toner a 19 000 pre farebné.

Zapožičal: Ricoh

 

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.