Aj na Slovensku máme moderné možnosti, len sa treba okolo seba dobre pozerať. My sme navštívili unikátnu kinosálu SUPERSCREEN v Cinema City v bratislavskom obchodnom centre Aupark.

Nie, nebolo to žiadne novinárske predvádzanie filmov, my sme zašli priamo do premietacej miestnosti a zaujímali sme sa, ako vlastne také ultra moderné kino vyzerá.

Strieborné plátno pomáha pri lepšom 3D obraze. Všimnite si reproduktoy na stene a po bokoch

V kinosále SUPERSCREEN je kapacita sedadiel až 465 miest, je to najväčšia premietacia miestnosť na Slovensku. Jej dominantou je strieborné plátno s rozmermi 7,6 x 17,8 metra. Okrem klasického 2D premietania je možné sprostredkovať aj 3D obraz.

Gigantická kinosála v obchodnom centre Aupark

Formát premietacej miestnosti SUPERSCREEN je zatiaľ vo Veľkej Británii a v Bratislave. Základom tejto technológie sú dva projektory, preto je generovaný obraz ostrejší a svetlejší.

Dva Barco projektory pripravené na premietanie

Premietanie sa realizuje z profesionálnych Barco projektorov DP2K-32B. Výkon každého z dvojice projektorov je 4500 W, svietivosť je 10 foot-lambert. Nad projektorom je umiestnená klimatizácia, pred projektorom môže byť umiestnená polarizačná fólia. V prípade, že sa bude film premietať v 3D formáte, v prevádzke sú dva projektory a pred objektívy sa nasadí polarizačná fólia. Diváci majú na sebe ľahké okuliare, ktoré nevyžadujú žiadne napájanie.

Toto je objektív, pred ktorý sa dá umiestniť polarizačná fólia pri prehrávaní 3D filmu

O samotné premietanie sa stará počítačový server doremi. Pri premietaní filmov sa vychádza zo súborov, ale na nejaké premietanie pre vlastnú potrebu môžete hneď zabudnúť. Pred prehratím súboru sa totiž overuje licenčný kľúč, ktorý je napojený na sériové číslo servera a IMB kartu v projektore. Súbor je po overení možné prehrať opakovane v stanovenom rozsahu dátumov.

Takto sa overuje platnosť licenčného kľúča pred začiatkom prehrávania

Okrem obrazu je súčasťou SUPERSCREEN aj kvalitný zvuk. O ten sa stará súprava 32 + 5 reproduktorov pracujúcich v priestorovom formáte Dolby Atmos. Za plátnom sme našli ďalších 5 subwooferov.

O priestorový Dolby Atmos zvuk sa stará špeciálny zosilňovač

Denne sa v tejto kinosále uskutoční päť predstavení. Všetky sály v Cinema City majú svojho premietača a začiatky predstavení sú zámerne vzájomne posunuté. Hlavný záujem o premietanie zo strany divákov je prirodzene cez víkend, keď sú aj ceny lístkov vyššie. Záujem pritom najviac závisí od premietaného filmu. Štandardná cena lístka je 7 €, premietanie SUPERSCREEN stojí 9 €. V pondelok je premietanie lacnejšie a takisto lacnejšie sú vysielacie doby od 11. do 17. hodiny.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom decembrovom vydaní TOUCHIT č. 10/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.