Cieľom útočníkov je okradnúť vás, resp. získať prihlasovacie údaje do vášho účtu.

Kybernetickí zločinci sa opäť snažia podviesť Slovákov. Na emailové adresy posielajú emaily, v ktorých vystupujú ako DHL, resp. PayPal. Cieľom týchto útokov je získať peniaze alebo prihlasovacie údaje používateľov.

Podvodný email, ktorý sa tvári ako správa od DHL, informuje o doručení zásielky a od používateľa žiada zaplatenie poplatku za doručenie. V tomto prípade je cieľom útočníkov okradnúť vás a získať údaje o vašej platobnej karte. Po kliknutí na odkaz v emaile sa otvorí stránka s adresou https://slovakia-dhlconfirmation.com/, čo určite nie je oficiálny web tejto firmy.

Takmer identický email posielajú útočníci aj pod hlavičkou Slovenskej pošty. Dizajn tohto emailu je mierne odlišný, avšak aj v tomto prípade si môžete všimnúť, že email odosielateľa nezodpovedá Slovenskej pošte. Odkaz z emailu, prostredníctvom ktorého máte zaplatiť poplatok, vás presmeruje na webovú stránku s adresou slash.fit, čo nie je oficiálny web pošty.

Podvodný email v mene DHL

Podvodný email v mene DHL. Všimnite si adresu odosielateľa, to je prvé upozornenie, že ide o podvod – nie je to oficiálny email DHL. Takisto si všimnite webovú adresu, na ktorý smeruje odkaz v správe. Takisto nejde o oficiálny web DHL

Druhým v poslednej dobe rozšíreným podvodom je falošná správa od firmy PayPal. Tá informuje o vytvorení transakcie, ktorú môžete zrušiť po prihlásení sa do vášho účtu. Odkaz z emailu vás však nepresmeruje na oficiálny web PayPalu, ale na stránku payplticket.info.

Útočníci sa v oboch prípadoch snažia používateľov oklamať vytvorením pocitu, že musíte reagovať na výzvu z emailu. V prípade podvodu v mene DHL chcú navodiť pocit, že potrebujete potvrdiť prijatie zásielky, aby ste ju dostali – a to bez ohľadu na to, či čakáte niečo od kuriéra alebo nie.

V prípade PayPalu sa snažia vytvoriť pocit, že môžete prísť o peniaze, pretože ste vraj zrealizovali nejakú transakciu. V oboch prípadoch, ale aj v budúcnosti, však odporúčame zachovať chladnú hlavu, reálne sa zamyslieť nad situáciou a v prípade potreby priamo kontaktovať zákaznícku podporu firmy, ktorá vám vraj email zaslala.

Podvodný email v mene PayPal

Podvodný email v mene PayPalu. Všimnite si opäť adresu, na ktorú smeruje odkaz v správe. Nie je to oficiálny web firmy PayPal

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Pozor na podvodné emaily: Útočníci neustále menia finty, najnovšie sa prezentujú ako Websupport, Forpsi či WebHouse

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit