Phishingový scam sa šíri do schránok používateľ v USA, no atakuje aj iné krajiny.

Ide o pomerne sofistikovaný spôsob šírenia. V emaily, ktorý používatelia dostali, sa hovorí o porušení autorských práv pre nelegálne stiahnutie seriálu Game of Thrones. Konkrétne ide o poslednú časť zo šiestej série. V správe je používateľ upozornený, že HBO vykoná právne kroky, ak nebude zaplatená pokuta za tento obsah do 72 hodín. Na lepšiu dôveryhodnosť je v správe rozpis IP adresy, portu, časovej značky, torrentového hashu a ďalšie detaily, napríklad aj názov a veľkosť súboru.

gotphishing_nowat

Pracovníci niekoľkých internetových poskytovateľov kontaktovali server TorrentFreak za účel poskytnutia detailnejších informácií o tomto probléme.

V správe je odkaz, na ktorý treba kliknúť a nasledovať inštrukcie. Podľa serveru TorrentFreak ide o platbu niekoľko stoviek dolárov. HBO sa od prípadu dištancovala a komentovala celú záležitosť s odstupom. Nepoužívajú totiž takéto metódy na vyrovnanie autorských práv a ani to nie je ich iniciatíva.

Podľa zistení servera TorrentFreak nie všetky IP adresy patria dátovému centru tak, ako sa tvária. IP adresy sa totiž v scame menia, no dátové centrá, na ktoré by poukazovali tvrdia, že v skutočnosti nie sú ich.

Zdroj: TorrentFreak

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.