Viacero používateľov nákupného poradcu Heureka.sk dostalo podvodné SMS s informáciou o podozrivej bankovej transakcii. Ide o phishingový útok, ktorého cieľom je dostať sa k citlivým údajom na platobných kartách. Heureka takéto správy nikdy neposiela.

SMS správa pritom obsahuje hypertextový link, ktorý vás presmeruje na podvodné registračné stránky. Na prvý pohľad pôsobia dôveryhodne a to môže zmiasť menej skúsených používateľov. Tieto stránky napriek dizajnu nemajú s Heureka nič spoločné. Nákupný poradca Heureka sa od týchto správ úplne dištancuje.

Rovnako nám čitatelia hlásia, že dostávajú mail údajne od Facebooku s tým, aby si zmenili heslo. V skutočnosti ale o zmenu hesla nežiadali a formulár vedie na úplne inú stránku.

Predíďte podobným internetovým hrozbám používaním správneho antivírusového riešenia.

Ako spoznáte, že ide o podvod?

Je to jednoduché – takýto formulár žiada podozrivo veľa osobných údajov, ktoré ale firma, s ktorou už dlhšie spolupracujete musí mať a vyplnili ste ich pri registrácii. Príkladom je číslo kreditnej karty, mobilné telefónne číslo, prípadne máte poslať aj menší poplatok.

Podozrivá je aj situácia, ak vás napr. banka požiada o zadanie prihlasovacieho mena a hesla. Na takéto správy nikdy nereagujte.

Rady, ako postupovať

  • Dobre si premyslite, ak vás SMS žiada o kliknutie na link
  • Ak na formulári vyplňujete osobné údaje, dobre si všimnite, či ste skutočne na webovej stránke organizácie, ktorá vás o to údajne žiada.
  • Dva krát si premyslite, či je vhodné vypisovať osobné údaje. Určite neprezrádzajte svoje heslá, podozrivé je tiež ak vás žiadajú všetky údaje z bankových kariet vrátane bezpečnostného kódu.
  • Ak si nie ste istí, čo ste vyplnili, ihneď resetujte svoje heslo.
  • Pri podozrivej SMS radšej kontaktuje vy organizáciu telefonicky a overte si, či nejde o podvod.

Zdroje: Heuréka, Facebook, ČSOB, vlastné

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.