Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

S novým elektrickým luxusným modelom EQS idú v kombinácii so službou Mercedes me Charge ruka v ruke dôležité novinky a služby v oblasti manažmentu nabíjania.

  • Jednoduché nabíjanie Pripojiť a nabíjať (Plug & Charge): nie je potrebná žiadna autentifikácia, platba prebieha automaticky prostredníctvom Mercedes me Charge
  • Zelené nabíjanie: zaisťuje sa ním následné použitie energie z obnoviteľných zdrojov pri verejnom nabíjaní
  • Viac nabíjacích lokalít: v sieti Mercedes me Charge je k dispozícii na celom svete viac ako 500 000 nabíjacích lokalít, z toho viac ako 200 000 v Európe
  • Obojsmerné nabíjanie v Japonsku: s modelom EQS možno v prípade potreby privádzať elektrický prúd z vozidla naspäť do siete

Pripojiť a nabíjať (Plug & Charge) – jednoduchšie a komfortnejšie nabíjanie

S novou funkciou služby Mercedes me Charge Pripojiť a nabíjať (Plug & Charge) možno model EQS nabíjať na verejných nabíjacích staniciach kompatibilných s funkciou Pripojiť a nabíjať (Plug & Charge) ešte pohodlnejšie: pripojením nabíjacieho kábla sa okamžite spustí nabíjanie, zákazník sa už nemusí ďalej autentifikovať. Komunikácia medzi vozidlom a nabíjacou stanicou prebieha priamo prostredníctvom nabíjacieho kábla.

Rovnako ako predtým aj teraz zákazníci služby Mercedes me Charge profitujú z integrovanej platobnej funkcie s automatickou platobnou operáciou. Zákazník jednorázovo zadá svoj spôsob platby. Každé nabíjanie sa následne automaticky odráta – a to aj v zahraničí. Jednotlivé nabíjania budú každý mesiac zostavené v prehľadnej faktúre.

To, či je konkrétna nabíjacia stanica kompatibilná so službou Pripojiť a nabíjať (Plug & Charge), možno zistiť zobrazením podrobností o nabíjacej stanici na centrálnej jednotke modelu EQS alebo v aplikácii Mercedes me. Okrem toho možno cielene vyhľadávať príslušné nabíjacie stanice. Spočiatku bude táto pohodlná metóda autentifikácie dostupná na európskych rýchlonabíjacích staniciach IONITY či vybraných nabíjacích staniciach v USA. Pripojiť a nabíjať (Plug & Charge) je štvrtý prístup k nabíjaniu po schválení prostredníctvom systému MBUX na multimediálnom displeji vozidla, aplikácie Mercedes me a nabíjacej karty Mercedes me Charge.

Zelené nabíjanie – lepšia trvalá udržateľnosť a transparentnosť pre zákazníkov

Zelená elektrina, teda elektrický prúd z obnoviteľných zdrojov energie je v životnom cykle elektrického vozidla významným faktorom, ktorý bráni produkcii emisií CO2. Pretože približne 50 percent uhlíkovej stopy akumulátorového elektrického vozidla vzniká vo fáze používania pri aktuálnej kombinácii energií v EÚ, a teda v dôsledku nabíjaní energiou zaťaženou emisiami CO2.

Z tohto dôvodu umožňuje Mercedes-Benz zelené nabíjanie na všetkých viac ako 200 000 verejných nabíjacích staniciach služby Mercedes me Charge v Európe. Platí to pre zákazníkov všetkých modelov Mercedes-EQ a všetkých hybridných vozidiel dobíjateľných zo siete. V USA a Kanade bude spustenie nasledovať neskôr v tomto roku spolu s predstavením modelu EQS.

Takto funguje zelené nabíjanie: na podporu využívania elektrického prúdu z obnoviteľných zdrojov energie používa Mercedes-Benz na ekologizáciu nabíjania certifikáty o pôvode, ktorých kvalitu definuje štítok ekologickej elektriny. Takto sa uistíte, že na nabíjanie elektrických vozidiel je elektrická sieť napájaná rovnocenným množstvom elektrického prúdu z obnoviteľných zdrojov energií. Nabité množstvá energie sa teda po samotnom nabíjaní vykompenzujú zeleným elektrickým prúdom a zároveň tak vzniknú stimuly na investície do zariadení získavajúcich energiu z obnoviteľných zdrojov.

Mercedes me Charge – celosvetová nabíjacia sieť sa rozrastá ďalej

Mercedes me Charge patrí medzi najväčšie nabíjacie siete na svete a stále rastie: momentálne disponuje na celom svete viac ako 500 000 nabíjacími lokalitami s možnosťami nabíjania striedavým a jednosmerným prúdom, z toho viac ako 200 000 v Európe. Len tu existuje viac ako 400 rôznych prevádzkovateľov verejných nabíjacích staníc, ku ktorým majú prístup zákazníci služby Mercedes me Charge.

Na toto je so službou Mercedes me Charge potrebná len jedna jediná zmluva: zákazníci profitujú z integrovanej funkcie platby s jednoduchým zúčtovaním po jednorazovom zadaní spôsobu platby u partnera služby Mercedes me Charge. Cieľom je komfortné, nekomplikované cestovanie s transparentnosťou a spoľahlivosťou plánovania.

Obojsmerné nabíjanie – EQS ako záloha pre vašu vlastnú elektrickú sieť

V Japonsku bude s modelom EQS možné aj obojsmerné nabíjanie, teda nabíjanie oboma smermi. Tamojší nabíjací štandard CHAdeMO („Charge de Move“, slovensky: pohyb vďaka nabíjaniu) podporuje obojsmerné nabíjanie, čo je predpokladom pre fungovanie aplikácií, ako V2G („Vehicle-to-Grid“, slovensky: z vozidla do siete) a V2H („Vehicle-to-Home“, slovensky: z vozidla do domu). Model EQS tak môže napríklad slúžiť ako medziúložisko elektrického prúdu z domáceho fotovoltického zariadenia alebo pri výpadku verejnej elektrickej siete môže napájať domácnosť energiou.

O novom modeli EQS

EQS je samostatným plnoelektrickým členom v segmente Triedy S, ktorý bude uvedený na trh v treťom kvartáli tohto roka. Na novej architektúre budú popri sedane pre podnikateľov EQE a variantoch SUV modelov EQS a EQE čoskoro postavené ďalšie modely. S modelom EQS môžu zákazníci luxusného segmentu optimálne využiť všetky výhody čisto elektrickej architektúry, napríklad priestor a dizajn. Vďaka dojazdu viac ako 700 km (podľa WLTP) splní model EQS nároky na progresívny sedan v segmente Triedy S aj v tomto ohľade.

Nová generácia elektrických vozidiel luxusnej a vyššej triedy je založená na architektúre vyvinutej špeciálne na tento účel, ktorá je v mnohých ohľadoch škálovateľná a možno ju použiť v mnohých modeloch: rázvor a rozchod kolies, ako aj všetky ostatné komponenty systému, najmä však akumulátory, sú vďaka modulárnemu stavebnicovému systému variabilné. Koncepcia vozidla je tak optimalizovaná na všetky požiadavky akumulátorovej elektrickej rodiny modelov orientovanej na budúcnosť.

Značky: