Určite poznáte strešné okná VELUX, veď konečne, kto by ich nepoznal. Montujú sa u nás najčastejšie a ich výhodou je, že ich môžete ľahlo otvárať a tiež manipulovať s roletou. Je to možné manuálne, ale dnes je doba iná a je tu možnosť, aby okná boli aktívne a automaticky sa otvárali vtedy, keď to treba na zachovanie pohody v domácnosti. Zachová sa tým vnútorná pohoda domácnosti. 

Systém VELUX ACTIVE with NETATMO sme si boli pozrieť v ukážkovom dome v Novej Dedinke neďaleko Bratislavy. Videli sme systém automatického ovládania strešných okien, žalúzií a roliet pomocou zabudovaných senzorov a mobilnej aplikácie.

VELUX aj na našom trhu ponúka systém inteligentných okien, ktorý nazýva VELUX ACTIVE with NETATMO. Jeho určením je automatické ovládanie strešných okien, žalúzií a roliet s cieľom zaistenia pohody pre obyvateľov domu.

Systém na automatizáciu zdravého bývania aj pre staršie okná

Základný balíček VELUX ACTIVE with NETATMO je pripravený na okamžité použitie. Použiť ho môžete buď pri inteligentných oknách VELUX INTEGRA, ale aj pri oknách, ktoré sa dajú vybaviť tak, aby bolo možné ich otváranie a zároveň aj ovládanie na diaľku. Dodatočná montáž diaľkového ovládania je dostupná pre okná súčasnej aj predchádzajúcej generácie.

Strešné okná VELUX s dobudovaným modulom so solárnym pohodnom

Spolupráca VELUX s NETATMO vychádza z on-line získania informácií o počasí. Systém VELUX ACTIVE potom premýšľa a koná za svojich používateľov. Pomocou zabudovaných snímačov monitoruje tri základné parametre : teplotu, vlhkosť a koncentráciu CO2 v interiéri domu alebo bytu s cieľom zlepšiť kvalitu vzduchu. Podľa zmeranej teploty, vlhkosti a úrovne CO2 potom nastavuje vetranie a tienenie tak, aby sa vytvorili zdravšie životné podmienky vo vnútri daného priestoru.

Modul snímača zo systému VELUX ACTIVE

Systém VELUX ACTIVE with NETATMO kombinuje aplikáciu pre smartfón alebo tablet s operačným systémom Android alebo iOS, ďalej je to snímač umiestnený v interiéri, centrálny vypínač a internetová brána ako mozog celého systému. K jednej riadiacej jednotke je možné pripojiť až 10 snímačov. V rámci jednej domácnosti môžete mať 5 centrálnych vypínačov. Inteligencia obsahuje zabudované pokročilé algoritmy, ktoré riadia plne automatizované ovládanie strešných okien, žalúzií a roliet.

VELUX Active aplikácia pre iOS

VELUX ACTIVE with NETARMO môže byť integrovaný do Apple HomeKit, teda na diaľku môžete kontrolovať klímu vo vnútri budovy buď cez iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV alebo HomePod. Ak chcete, môžete ho riadiť aj hlasom pomocou asistentky Siri alebo tlačidlom v aplikácií Apple Home. Napr. cez Siri poviete „Dobré ráno“ a všetky okná sa otvoria.

Takto sa dajú otvárať okná cez VELUX ACTIVE aj hlasovo

Jednoduchá inštalácia bez búrania

Všetko si pritom môžete nainštalovať sami, veľkou výhodou je to, že jednotlivé časti systému komunikujú výhradne bezdrôtovo, a teda nie je potrebné nič búrať. Systém je navrhnutý tak, aby si ho mohol majiteľ mohol namontovať sám zhruba za 30 minút, pomôže vám aj videonávod. Vďaka automatizovanému otváraniu, zatváraniu a tieneniu strešných okien získate výrazne lepšiu klímu v interiéri.

Ovládanie plno automatických strešných okien, žalúzií a roliet

Senzor umiestnený v miestnosti, v ktorej je nainštalované strešné okno, meria teplotu, vlhkosť a úroveň CO2 a súčasne monitoruje dáta o počasí z online služieb NETATMO. S využitím pokročilých algoritmov systém aktivuje vetranie a chráni vnútorný priestor pred teplom.

Takto sa otvárajú okná VELUX so systémom ACTIVE

Používateľ môže VELUX ACTIVE ovládať manuálne, cez smartfón alebo vyžije automatické ovládanie na základe senzorov. V tomto prípade používateľ nemusí robiť nič. Ovládanie smartfónom umožňuje upraviť alebo zastaviť automatické funkcie a ovládať strešné okná manuálne. Manuálne ovládanie je užitočné v prípade, že majiteľ odchádza z domu – jednoducho stlačí tlačidlo na centrálnom vypínači, ktorý v záujme bezpečnosti naraz zavrie všetky okná.

Centrálna jednotka VELUX ACTIVE. Stačí umiestniť do priestoru a pripojiť na domáce Wi-Fi

Pri inteligentnom automatickom ovládaní sa využívajú tri algoritmy a zvolí sa najvhodnejší variant vetrania či ochrany pred prehriatím interiéru. Prvý algoritmus vychádza z informácií nameraných snímačom. Využije sa informácia o teplote v miestnosti, vlhkosti a úrovni CO2 plus dáta o počasí z online služieb NETATMO. Tento algoritmus otvára strešné okná vtedy, keď sú prekročené nastavené hodnoty. Ak sa tak stane a okno je možné otvoriť (napr. neprší), systém ho otvorí a vnútorné prostredie sa vylepší.

Druhý algoritmus sa stará o pravidelné denné vetranie v závislosti na lokálnom počasí a to tri krát denne. Priebežne sleduje, kedy bolo aspoň jedno okno otvorené a po uplynutí nastaveného intervalu sa bude snažiť okno otvoriť. Otvorenie okna je opäť strážené kontrolnými mechanizmami.

Nastavenie systému VELUX ACTIVE

Tretí algoritmus rozdiel od prvých dvoch pracuje proaktívne, teda dopredu počíta s tým, ako sa bude meniť počasie. Automaticky tak zatiahne rolety a markízy na základe predpovedi počasia napr. o blížiacej sa teplej fronte. A opäť, vonkajšie rolety a žalúzie sa zatiahnu len v prípade, že sa tým situácia v interiéri zlepší.

Všetky algoritmy si uschovávajú historické dáta a podľa toho vyhodnocuje, ako sa v minulosti vylepšilo vnútorné prostredie po tom, ako sa zrealizoval daný zásah.

Cena a dostupnosť

Predajná cena základného balíku VELUX ACTIVE with NETATMO je 249 eur. Samostatný snímač vnútorného prostredia stojí 98 eur, centrálny vypínač sa predáva za 49 eur. Na elektrické prvky, ovládacie panely, snímače a elektromotory sa vzťahuje záruka 2 roky. Viac o tomto systéme nájdete na adrese www.velux.sk/active a tiež na www.netatmo.com.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.