Doplnené 25. júla 2017: Aktualizovali sme najnovšie informácie. Tipy a triky ako raidovať a ako chytiť legendárneho Pokémona nájdete v samostatnom článku.

Poradíme, ako sa stať úspešným trénerom. 

Koncept hry, v ktorej chodíte po hernom svete s malým chlapcom, zbierate a trénujete Pokémonov a bojujete proti ostatným trénerom, nie je nič nové. Prvá hra tohto typu vyšla pred 20 rokmi v Japonsku pre konzolu Game Boy a stala sa veľkým fenoménom. V roku 1999 prišla aj do Európy a odvtedy sme sa dočkali piatich pokračovaní, pričom to šieste príde na trh tento rok pre konzolu Nintendo 3DS.

Pokémon GO funguje na rovnakom princípe, avšak hru kombinuje s modernými technológiami a rozšírenou realitou. Hlavným hrdinom ste vy a Pokémonov hľadáte v reálnom svete okolo vás. Vidieť ich môžete iba na obrazovke telefónu. Stále však platí, že Pokémonov zbierate, trénujete a bojujete s ostatnými hráčmi.

Mobilná aplikácia má trochu pozmenené pravidlá v porovnaní s hrami pre prenosné konzoly od Nintenda, preto sme pre vás pripravili sumár základných otázok a odpovedí.

Pozrite si reportáž pre TV Markíza, v ktorej sme hovorili o novom fenoméne aj my.

Pokémoni v Bratislave 🙂

Ako získam Pokémon GO?

Hra je už oficiálne dostupná aj pre Slovensko. K hraniu potrebujete aktívne GPS a pripojenie do internetu. Hodina hrania spotrebuje necelých 10 MB dát, záleží od toho, kde všade sa pohybujete.

Stiahnite si aplikáciu pre Android (vyžaduje Android 4.4+)

google-play-badge_nowat

Stiahnite si aplikáciu pre iOS

itunespokemogobutton_nowat

Hru mám nainštalovanú, čo ďalej?

Po spustení sa môžete do hry prihlásiť pomocou Google účtu alebo vytvorením účtu Pokémonského trénera. Následne si zvolíte vášho avatara, vizuálne ho upravíte a začnete hrať. Počas krátkeho tutoriálu sa naučíte chytať Pokémonov a získate svoju prvú príšerku.

Čo všetko je na mape?

Na mape si všímajte tri typy objektov. Prvým sú samotní Pokémoni, ktorí sa náhodne objavia. Druhým objektom sú PokéStopy, z ktorých môžete získavať Pokébally a ďalšie užitočné predmety. Tretím typom objektov sú telocvične, kde môžete trénovať Pokémonov a bojovať s ostatnými trénermi. Pokémoni sa objavujú náhodne, PokéStopy a telocvične majú pevne danú lokalitu a sú viditeľné aj z väčšej diaľky.

pokemon_go_mapa

Ako získam ďalších Pokémonov?

Pokémoni sa nachádzajú vo svete okolo vás. Objavujú sa náhodne, takže spočiatku odporúčame, aby ste sa iba prechádzali a mali zapnutú aplikáciu. Telefón zavibruje, keď sa objaví príšerka – následne ju môžete vidieť aj na displeji a ťapnutím na ňu spustíte minihru chytania Pokémona. Umiestnenie Pokémonov vám ukáže aj vynovený Nearby systém. Jeho výhodou je, že zobrazuje Pokémonov aj v širšom okolí a po ťuknutí na Pokéstop zobrazí jeho presnú polohu, takže viete, kam musíte kráčať. Nevýhodou je, že systém neukazuje všetky príšerky vo vašom okolí. Upozorní vás na Pokémonov pri Pokéstopoch, avšak nezobrazuje tých, ktorí sú “vo voľnej prírode“. Môže sa teda stať, že na Nearby obrazovke neuvidíte Pokémona, ktorého chcete chytiť kvôli tomu, že sa nenachádza v blízkom okolí Pokéstopu.

Nový systém poradí, kde hľadať zobrazených Pokémonov, avšak nezobrazí všetkých, ktorí sú vo vašom okolí

Ako a kedy hádzať Pokéball?

Chytanie Pokémona (máme na mysli samotnú minihru, ktorá využíva zadný fotoaparát vášho telefónu) je v princípe jednoduché. Loptu treba hodiť smerom na Pokémona – prstom rýchlo posuniete po displeji žiadaným smerom. Keď držíte prst na lopte, môžete si všimnúť, že okolo príšerky sa objavujú kruhy. Jeden biely a druhý farebný. Najväčšiu šancu na chytenie Pokémona máte, keď Pokéball hodíte v momente, kedy je farebný kruh najmenší. Spočiatku je to jedno, ale v prípade lepších Pokémonov (majú oranžový a červený kruh) vám to uľahčí chytanie.

Zdroj: TechCrunch

Zdroj: TechCrunch

Ako získam viac Pokéballov?

Môžete si ich kúpiť za herné / reálne peniaze alebo ich nájdete v PokéStopoch (viď. nižšie info o týchto miestach).

Dá sa Pokémon pri chytaní oslabiť?

Pokiaľ ste hrali Pokémon hry pre konzoly od Nintenda, potom viete, že počas chytania divých Pokémonov ste s nimi bojovali a mohli ste tak zvýšiť šancu na ich chytenie. Bolo ich potrebné oslabiť. Takto to v Pokémon GO nefunguje. Počas chytania s príšerkami nebojujete a jediný spôsob, ako zvýšiť šancu na úspech, je použiť špeciálne bobule. Tie je možné získať až od 8. úrovne z tzv. PokéStopov. Ak vám Pokémon z lopty vyskočí, pokračujte v chytaní.

Od 8. úrovne môžete získať takéto bobule, ktoré uľahčia chytanie Pokémonov. Zdroj: TechCrunch

Od 8. úrovne môžete získať takéto bobule, ktoré uľahčia chytanie Pokémonov. Zdroj: TechCrunch

Existuje iný spôsob, ako získať Pokémonov?

Áno, Pokémona môžete získať aj tak, že sa vám vyliahne z vajíčka, ktoré nájdete v PokéStope. Vajíčko je potrebné umiestniť do inkubátora (každý hráč má jeden kus, ďalšie sa dajú kúpiť za herné mince) a prejsť určenú vzdialenosť. Hra počíta vzdialenosť iba keď chodíte, cesty autobusom alebo autom nepomôžu. Takisto je potrebné, aby bola aplikácia zapnutá, aby sa vzdialenosť počítala.

Výrobca pripravuje do budúcnosti aj možnosť ich výmeny, ale táto funkcia zatiaľ nie je zabudovaná v hre.

Ako vytrénujem Pokémonov?

Za každé chytenie Pokémona získate tzv. Stardust a Candy pre daný typ Pokémona. Obe suroviny sú potrebné na trénovanie a takisto evolúciu príšerky. Vylepšovať ich môžete ťapnutím na položku Power Up – predpokladom je, že máte dostatok žiadaných surovín. Rovnako to funguje aj v prípade evolúcie. Trénovaním sa zvyšuje tzv. CP indikátor, ktorý odzrkadľuje silu Pokémona v boji.

Candy môžete najnovšie získavať aj tak, že si Pokémona zvolíte ako obľúbeného. Na obrazovke trénera sa zobrazí vedľa vás a za každú prejdenú vzdialenosť (1 km, 3 km atď.) získate jeden kus Candy. Vzdialenosť sa odlišuje v závislosti od Pokémona.

Pokémonov treba vylepšovať. K tomu potrebujete suroviny a tie získate iba chytaním ďalších Pokémonov

Pokémonov treba vylepšovať. K tomu potrebujete suroviny a tie získate iba chytaním ďalších Pokémonov

Má zmysel chytať rovnakých Pokémonov?

Určite áno. Získate Stardust, ktorý potrebujete na vylepšovanie všetkých Pokémonov a Candy, ktorý je potrebný pre daný typ Pokémona. Ak máte v batohu viackrát tú istú príšerku, môžete ju poslať profesorovi pomocou funkcie Transfer. Takto získate ďalší kus Candy. Položku Transfer nájdete na obrazovke s informáciami o danom Pokémonovi.

Čo sú PokéStopy?

PokéStopy sú zaujímavé miesta vo vašom okolí. Na hernej mape sú viditeľne znázornené. Keď sa nachádzate v okolí PokéStopu, môžete na objekt na mape ťapnúť a následne ho roztočiť pohybom prstu sprava doľava alebo naopak. Ako odmenu získate Pokébally a niekedy aj ďalšie predmety. PokéStop je modrý, po použití sa zmení na fialovú farbu. Obnovuje sa pomerne často, každých 5 minút. Pokiaľ teda máte v okolí domu viacero PokéStopov, môžete sa dokola prechádzať a takýmto spôsobom zbierať lopty a ďalšie užitočné predmety.

PokéStopy treba pravidelne navštevovať, aby ste získavali predmety zadarmo

PokéStopy treba pravidelne navštevovať, aby ste získavali predmety zadarmo

Ako fungujú telocvične?

Po dosiahnutí piatej úrovne sa môžete pridať k jednému z troch klanov. Je v princípe úplne jedno, ktorý z nich si vyberiete. Žiaden nemá výhody ani špeciálne vlastnosti. Klany sú farebne odlíšené a ovplyvňujú súperenie hráčov medzi sebou v tzv. telocvičniach, ktoré sa objavujú na mape. Keď nájdete telocvičňu vo farbe vášho klanu a je v nej dostupné miesto, môžete tam nechať jedného Pokémona. V opačnom prípade budete bojovať.

Ako vyhrať boj?

Odporúčame, aby ste si skontrolovali a porovnali hodnoty CP vášho a súperovho Pokémona. Takisto je treba brať do úvahy silné a slabé stránky jednotlivých elementov. Treba si však dať pozor, že v telocvični sa môže nachádzať viacero Pokémonov, listujete medzi nimi pohybom prsta doľava a doprava.

Základom úspechu je poznať elementy a ich silné a slabé stránky. Táto tabuľka vám pomôže. Číslo udáva násobič útoku

Základom úspechu je poznať elementy a ich silné a slabé stránky. Táto tabuľka vám pomôže. Číslo udáva násobič útoku, takže napr. s vodným (Water) Pokémonom spravíte ohnivému (Fire) 2-násobné zranenie

Boj prebieha takým spôsobom, že ťukáte na displej telefónu. Po naplnení pásika v hornej časti obrazovky je možné použiť špeciálny útok. Treba podržať prst na displeji. Počas boja môžete využívať aj obranné manévre. Treba prstom pohybovať doľava alebo doprava, aby príšerka uskočila pred útokom nepriateľa. Dôležité je správne načasovanie.

Obrazovka boja. Ťukáte na displej a uhýbate útokom súpera pohybom doľava / doprava

Obrazovka boja. Ťukáte na displej a uhýbate útokom súpera pohybom doľava / doprava

Ako uzdravím zranených alebo omráčených Pokémonov?

Pokiaľ bojujete proti ostatným hráčom, vaši Pokémoni sa zrania, prípadne môžu upadnúť do bezvedomia, ak ich počet HP padne na nulu. Na rozdiel od Pokémonov pre Nintendo, Pokémon GO neuzdravuje príšerky postupom času a takisto nie sú k dispozícii nemocnice pre Pokémonov. Jediným spôsobom liečenia je použiť predmety, ktoré nájdete v PokéStopoch alebo získate ako odmenu pri prechode na ďalšiu úroveň.

Zranených a omráčených Pokémonov uzdravíte iba pomocou predmetov

Zranených a omráčených Pokémonov uzdravíte iba pomocou predmetov

Ako získať herné mince?

Predmety v obchode kupujete za herné mince. Tie získate za reálne peniaze alebo „vlastnením“ telocvične. Za každého Pokémona, ktorý sa nachádza v telocvični, získate za každých 10 minút jeho pobytu v telocvični odmenu. Maximálne však môžete získať 50 mincí za deň.

Čo sú raidy?

Raidy sú novou funkciou, ktorú vývojári pridali v júli 2017. Umožní vám chytiť najsilnejších Pokémonov, vrátane legendárnych. O tom, ako fungujú raidy, informujeme v samostatnom článku.

Niekoľko rád pre pokročilých trénerov

Ak ste z Bratislavy, vyskúšajte web ipeople.sk. Ukáže Pokémonov, ktorí práve „behajú“ po meste. Niekto nástroje tohto typu považuje za podvádzanie, my ho uvádzame z princípu – aj niečo takéto existuje. Výrobca hry postupne znefunkčňuje všetky nástroje a pomôcky tohto typu. Jednou z mála funkčných a spoľahlivých je dnes PokeTracker for Pokémon Go: Map and Notifications pre iOS.

Pri chytaní Pokémonov si môžete vypnúť režim rozšírenej reality (AR). Túto funkciu je možné aktivovať / vypnúť iba počas aktívnej minihry chytania. Uľahčí to chytanie Pokémonov, keď sa ponáhľate alebo ste v električke či autobuse. Pokémon sa vždy objaví priamo pred vami a nemusíte tak „šermovať“ s telefónom v MHD. Ušetrí vám to niekoľko nechápavých pohľadov od ostatných cestujúcich.

Hra ponúka tzv. Battery Saver funkciu. Stlačte ikonu Pokéballu na obrazovke s mapou. V pravom hornom rohu sa objaví ponuka Settings, kde môžete túto funkciu aktivovať. Jej princíp spočíva v tom, že ak otočíte telefón displejom dole, obrazovka stmavne (aplikácia ostane aktívna) a eventuálne spotrebujete menej energie.

pokemon_battery_saver

Pomocou Google Máp si stiahnite do offline režimu vašu domovskú oblasť. Zapnite aplikáciu Google Mapy a z ľavého panelu vyberte možnosť Offline oblasti. Ak máte stanovenú adresu Domov, aplikácia by vám mala ponúknuť stiahnutie tejto oblasti. Balík zaberá necelých 40 MB a tento krok môže eventuálne znížiť spotrebu dát a batérie.

Keď budete robiť evolúciu Eevee-ho, skúste ho pomenovať podľa nasledujúceho vzorca. Môže to ovplyvniť jeho evolúciu:

Sparky – vznikne Jolteon

Rainer – vznikne Vaporeon

Pyro – vznikne Flareon

Zdá sa však, že tento trik už teraz nefunguje. (doplnené v septembri 2016)

Jedna technická na záver: Ako zistiť problémy s pripojením a komunikáciou s hernými servermi?

Pokémon GO vyžaduje k svojmu fungovaniu aktívne GPS a pripojenie do internetu. Práve kvalita internetového pripojenia alebo preťaženie herných serverov môže ovplyvňovať herný zážitok a spôsobovať nekorektné správanie hry.

To, či má aplikácia problém s pripojením na herný server, zistíte veľmi jednoducho. Za predpokladu, že vás aplikácia prihlási na server (v opačnom prípade sa zobrazí obrazovka s informáciou o ich nedostupnosti), všimnite si počas hrania bielu ikonu Pokéballu v ľavej hornej časti obrazovky. Tá sa z času na čas objaví a značí komunikáciu so serverom.

Pokiaľ sa však točí dlhšie ako 20 – 30 sekúnd, môže to znamenať problém s komunikáciou so serverom. V takom prípade nemá zmysel pohybovať sa – počkajte, až sa ikona prestane točiť a zmizne, alebo aplikáciu manuálne ukončite a opätovne spustite. Niekedy to pomôže. Problém s pripojením môže byť aj na strane používateľa (ak sa napr. nachádzate na miestách, kde je iba 2G pokrytie), ale v posledných dňoch je na vine najmä preťaženie herných serverov.

Pozrite si reportáž pre TV Markíza, v ktorej sme hovorili o novom fenoméne aj my.

Prečítajte si aj:

https://touchit.sk/20-videi-a-fotiek-ktore-vam-ukazu-aky-velky-je-fenomen-pokemon-go/60213

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit