Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Štátny tajomník Ministerstva vnútra Slovenskej republiky Tomáš Oparty spolu s podpredsedníčkou vlády pre Plán obnovy a odolnosti SR Líviou Vašákovou odovzdali v piatok 14. júla – 24 elektrických vozidiel ŠKODA Enyaq iV EV v civilnej verzii financovaných zo zdrojov Plánu obnovy a odolnosti SR. Tieto vozidlá sú zároveň súčasťou širšej koncepcie modernizácie vozového parku.

Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky prostredníctvom verejného obstarávania ukončeného v októbri 2022, zakúpilo celkovo 83 kusov elektrických vozidiel SUV ŠKODA Enyaq iV 60 Loft s účelom plnenia služobných úloh Policajného zboru. Tieto vozidlá nahradia zastaraný vozový park MV SR a prispievajú k znižovaniu emisií CO2 aj k úspore finančných prostriedkov v súvislosti so servisovaním starých vozidiel. V neposlednom rade bude taktiež zvýšená bezpečnosť prepravovanej posádky. Ide o najväčšiu flotilu elektrických vozidiel v rámci štátnej správy Slovenskej republiky.

“Chcem sa poďakovať všetkým pracovníkom na ministerstve vnútra, ale aj koordinátorom v rámci Plánu obnovy a odolnosti SR, ktorí sa podieľali na tomto dlhodobejšom procese obmeny vozového parku ministerstva vnútra. Verím, že príslušníkom Policajného zboru nové autá prinesú viac komfortu a bezpečia a budú spoľahlivo slúžiť pri plnení služobných povinností,” povedal minister vnútra SR Ivan Šimko.

„Odovzdané vozidlá budú pridelené po tri kusy na základné útvary krajských riaditeľstiev Policajného zboru v Bratislave, Trnave, Nitre, Trenčíne, Banskej Bystrici, Žiline, Košiciach a Prešove,“ doplnil pred zástupcami médií štátny tajomník MV SR Tomáš Oparty, pod ktorého daná agenda spadá.

„Vozový park slovenskej polície svojím stavom nezodpovedá náročným úlohám, ktoré jej príslušníci musia plniť. Som preto veľmi rada, že plán obnovy prináša policajnému zboru viac ako 700 nových ekologických vozidiel – elektromobilov a plug-in hybridov. Mnohé z nich už stretávame na uliciach, ďalšie postupne pribudnú. Verím, že tieto moderné a ekologické vozidlá pomôžu príslušníkom plniť si svoje povinnosti.  Tiež dúfam, že po dobudovaní nabíjacej infraštruktúry, pomôžu odstrániť predsudky, ktoré voči ekologickým vozidlám na Slovensku dodnes máme,“ uviedla vicepremiérka Lívia Vašáková.

Každé vozidlo ŠKODA Enyaq iV 60 Loft je vybavené plne elektrickým pohonom s výkonom 132 kW a automatickou prevodovkou. Vozidlá majú batériu s kapacitou 62 kWh, ktorá im poskytuje dojazd na elektrický pohon v rozmedzí 375 až 397 km podľa kombinovanej normy WLTP – jednotnom testovacom štandarde pre určenie spotreby paliva a emisií. 

Vozidlá sú vybavené tepelným čerpadlom, ktoré slúži na vykurovanie a zvyšuje efektivitu využitia batérií v zimnom období, majú 5-ročnú záruku do 150 000 km, zimné originálne disky s pneumatikami, metalickú farbu a hasiaci prístroj.

Rezort vnútra pokračuje aj v rozširovaní nabíjacej infraštruktúry. Momentálne je pokrytých 49 lokalít a vybudovaných 182 nabíjacích bodov pre plug-in hybridné a elektrické vozidlá. Do konca novembra 2023 plánuje MV SR vybudovať celkovo 430 nabíjacích bodov po celom území Slovenska.

Spolu s týmito krokmi v oblasti elektromobility sa ministerstvo vnútra SR snaží prispieť k udržateľnejšej a čistejšej budúcnosti, zároveň zabezpečujúc bezpečnosť a moderné pracovné prostriedky pre  zamestnancov rezortu.