Šesť firiem sa zaviazalo nepodporovať snahy o vytvorenie bojových robotov a ani k nemu nepodnikať vlastné kroky.

Firmy Boston Dynamics, Agility Robotics, ANYbotics, Clearpath Robotics, Open Robotics a Unitree Robotics podpísali otvorený list, ktorým sa zaväzujú nevyzbrojovať svoje roboty a ani to nepovoliť a neumožniť tretím stranám, ak na to budú mať dosah. Na takýto krok zároveň vyzvali aj iných výrobcov a tiež jednotlivých zákonodarcov.

Spoločnosti v dokumente uvádzajú, že potenciálna inštalácia zbraní do robotických strojov otvára nové riziká a vážne etické problémy. Zároveň sa zhodli, že bojové použitie robotov naštrbí dôveru verejnosti v túto technológiu a zneváži všetky veľké výhody, ktoré robotizácia môže priniesť ľudstvu.

Šestica spoločností v tejto súvislosti poukázala na snahy niektorých firiem vyzbrojovať komerčne dostupné roboty. Príkladom je štvornohý robot Spot, na ktorý montuje zbrane spoločnosť Ghost Robotics.

Vojnový konflikt na Ukrajine ukázal, že moderná vojna je už definitívne založená na úplne iných prostriedkoch než vzájomné boje pechoty. Kľúčové je napríklad použitie ťažkých a ďalekonosných zbraní, ale veľmi vhodnými sa ukazujú aj bezpilotné diaľkovo riadené lietadlá, teda bojové drony.

Využitie bojových robotov v ozbrojených konfliktoch je zatiaľ otázne, keďže vývoj autonómnych robotov je ešte iba v začiatkoch a často ide o pomalé a nemotorné stroje. Slabinou je zatiaľ aj napájanie, respektívne krátka výdrž batérií, ktoré autonómne roboty napájajú. Hlavne v členitom teréne či mestskej zástavbe teda majú zatiaľ nezastupiteľnú úlohu ľudskí vojaci. Rýchly vývoj v tejto oblasti však môže v budúcnosti všetko zmeniť.

Zdroj: Engadget.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.