Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Predvianočné obdobie je pre Slovenskú poštu pravidelne najsilnejším obdobím roka, počas ktorého rastie záujem o posielanie pohľadníc, listov či balíkov. Slovenská pošta príjme denne v predvianočnom období priemerne 1 100 000 zásielok. V predvianočnom období zaznamenávame nárast počtu zásielok, najmä balíkov, o desiatky percent, preto odporúčame zákazníkom, aby si posielanie zásielok nenechávali na poslednú chvíľu.

BalíkoBOXy Slovenskej pošty sú napríklad ideálnym spôsobom pre doručenie zásielky, pretože sú dostupné 24 hodín 7 dní v týždni a zákazník si môže kedykoľvek vybrať zásielku samostatne a bez čakania. BalíkoBOXy sú umiestnené na obľúbených frekventovaných miestach napríklad v obchodných centrách alebo pri veľkých obchodných prevádzkach.

Takto sme vyberali zásielku z balíkoBOXu

Takto sme vyberali zásielku z balíkoBOXu

Prostredníctvom mobilnej aplikácie Slovenskej pošty si môže zákazník pohodlne sledovať svoju zásielku, v prípade potreby požiadať o jej presmerovanie. Ak potrebuje ísť na pobočku, v aplikácii uvidí počet ľudí na pobočke čakajúcich na službu a môže si vopred naplánovať návštevu pobočky v čase, keď je menej vyťažená. Zároveň si z mobilnej aplikácie môže vybrať aj poradový lístok. To samozrejme platí pri pobočkách, ktoré majú vyvolávací systém, v ktorým je aplikácia prepojená.

Posielanie listov a pohľadníc v rámci Slovenska

Odporúčaný posledný termín pre poslanie pohľadnice či listu v rámci Slovenska, aby bol doručený pred Vianocami, je štvrtok  19. decembra 2019. Ak zákazník podá zásielku na pošte v tomto termíne, je nevyhnutné aby využil službu doručenia 1. triedou, aby bola zásielka doručená nasledujúci pracovný deň.

V prípade, že zákazník chce poslať list alebo pohľadnicu v rámci Slovenska 2. triedou, mal by ju poslať najneskôr v stredu 18. decembra 2019. Zásielka príde adresátovi na druhý pracovný deň po dni podania.

Posielanie listov a pohľadníc do zahraničia

Posielanie zásielok do zahraničia trvá dlhšie a preto odporúčame poslať zásielku v predstihu. Pohľadnice a listy poslané do krajín Európskej Únie sú spravidla doručené do  5 pracovných dní.

Predpokladaný čas doručenia do konkrétneho štátu je uvedený na internetovej stránke Slovenskej pošty, www.posta.sk .

Posielanie balíkov v rámci Slovenska

Odporúčaný termín pre poslanie balíka v rámci Slovenska, aby bol doručený pred Vianocami, je pondelok 16. decembra 2019.

Slovenská pošta odporúča zákazníkom, aby uviedli mobilné číslo adresáta zásielky vždy pri posielaní balíkov. Slovenská pošta tak môže adresáta vopred informovať o doručení zásielky a zároveň môže kuriér ľahšie kontaktovať adresáta.

Posielanie balíkov do zahraničia

Termíny doručenia balíkov do zahraničia sa líšia podľa štátu doručenia. Informácie o konkrétnych krajinách, lehotách či podmienky prepravy nájdu zákazníci na webovej stránke www.posta.sk v časti Balík svet.

Odporúčame zákazníkom, aby balíky do zahraničia neposielali na poslednú chvíľu. V zimnom období je zvýšené riziko nepriaznivého počasia, čo môže byť príčinou zdržania zásielky v štáte doručenia. Je potrebné tiež myslieť na to, že aj zahraničné poštové podniky zaznamenávajú vo vianočnom období zvýšený počet zásielok.

Otváracie hodiny pôšt počas vianočných a novoročných sviatkov

Slovenská pošta bude svojim klientom k dispozícii aj počas blížiacich sa sviatkov a vo vianočnom a novoročnom období otvorí vybrané pobočky pre verejnosť. Informácie o zmenách otváracích hodín nájdu zákazníci zverejnené na jednotlivých poštách, ako aj na webovej stránke Slovenskej pošty www.posta.sk, či v mobilnej aplikácii Slovenskej pošty.

V sobotu 21. decembra 2019 Slovenská pošta predĺži otváracie hodiny minimálne o jednu hodinu na približne 100 pobočkách, ktoré sa nachádzajú prevažne v okresných a krajských mestách. Zoznam pôšt bude uverejnený na internetovej stránke www.posta.sk, informáciu o predĺžených otváracích hodinách nájdu zákazníci aj na predmetných poštách a v mobilnej aplikácii Slovenskej pošty.

24. – 26. decembra 2019 budú všetky pobočky Slovenskej pošty zatvorené.

31. decembra 2019 budú skrátené otváracie hodiny pôšt. Informáciu o skrátených otváracích hodinách budú môcť nájsť zákazníci čoskoro na internetovej stránke www.posta.sk, v mobilnej aplikácii Slovenskej pošty ale aj priamo na pobočkách.

1. januára 2020 budú všetky pobočky Slovenskej pošty zatvorené.

Značky: