Na Zemi žije viac než milión druhov hmyzu, ale tiež mnoho iných členovcov.

Mnohé z týchto väčšinou drobných stvorení stretnete hneď pred dverami svojho domu a ešte väčšia rozmanitosť vás čaká, keď vyrazíte do prírody – či už na lúky a kopce u nás doma, alebo za exotikou. Vďaka schopnosti fotografie zobraziť všetko ako mnohonásobne väčšie a v detaile sa môžu drobné stvorenia stať vďačnými fotografickými objektmi a môžeme si s nimi pri fotografovaní užiť mnoho zábavy. Pozrite sa s nami na niekoľko tipov, vďaka ktorým môžete získať podobne krásne fotky.

Foto: Michael Jurák

„Makrofotografia je asi najtvorivejšia disciplína vo fotení. Nemusíte čakať na počasie ako v prípade krajiniek, pretože si naplánujete fotenie a viete, že napríklad kvetina, ktorú chcete fotiť, je tu a nikam neutečie. Keď budete mať málo svetla, tak si objekt sami dosvietite podľa potreby,“ pochvaľuje si výhody makrofotografie Peter Juračka, vedec, fotograf a cestovateľ, ktorý sa nedávno stal vďaka svojmu zápalu pre fotenie tiež ambasádorom značky Nikon.

Foto: Tomáš Hulík

Čo najbližšie

Prvé základné pravidlo znie, dostaňte sa tak blízko k fotenému objektu, ako je to len možné. Každopádne si vždy dajte pozor, aby vám napríklad osa neuštedrila pichnutie žihadlom. Fotenie hmyzu vyžaduje makroobjektívy, ktoré vám umožnia práve ostrenie z veľmi malej vzdialenosti. Veľmi dobrou voľbou sú napríklad objektívy objektívy 105/2,8 alebo 40/2,8, obzvlášť pokiaľ vlastníte fotoaparát formátu FX (fullframe). Veľkou výhodou je väčší odstup od objektu a možnosť fotenia aj so silným protisvetlom. Oceníte tiež redukciu vibrácií, ktorá síce nie je potrebná v ateliéri, ale akonáhle vyrazíte von, stáva sa takmer nevyhnutnosťou. V prirodzenom svetle totiž pri makrofotografii skoro vždy bojujeme s časom závierky, potrebujeme totiž pre dosiahnutie určitej hĺbky ostrosti zvoliť väčšiu clonu, čím sa dostávame tiež na dlhší čas závierky a ten je náchylnejší k roztraseniu ruky a teda k rozmazaniu. V závislosti na tom, ako blízko sa môžete k objektu priblížiť, sa rozhodnete, či vyplníte celú fotografiu konkrétnym detailom (napr. hlava s tykadlami), alebo skôr celým objektom.

Foto: Michael Jurák

Hra so svetlom, ostrosťou a farbami

V kompozícii hrá veľmi dôležitú úlohu farba pozadia. Ideálne je voliť kontrasty, ak je teda napríklad pavúk hodne tmavý, vynikne, samozrejme, najlepšie na svetlom pozadí. Vďaka tomuto kontrastu pritiahne objekt pozornosť. Naopak tiež môžete fotiť jasne osvetlený objekt na tmavom pozadí (s využitím jasného denného svetla alebo záblesku), čím dosiahnete podexponovanie pozadia, ktoré bude hodne tmavé. Opäť získate atraktívny kontrast. Objekt tiež lepšie vynikne voči pozadiu, keď využijete nízku hĺbku ostrosti, čím dosiahnete rozostrenie pozadia, zatiaľ čo objekt v popredí je úplne zaostrený. Základný návod k práci s hĺbkou ostrosti, teda s nastavením clony, nájdete bez problémov na mnohých internetových stránkach. Ak sa chcete naučiť rôzne druhy štýlov fotenia, napríklad aj makrofotku, neváhajte a využite ponuku fotografických škôl.

 

Foto: Tomáš Hulík

Pomôcky sa budú hodiť

Veľmi dobrou pomôckou vám bude tiež statív, ktorý udrží fotoaparát nehybný. To je obzvlášť dôležité pri použití objektívu bez redukcie vibrácií pokiaľ fotíte so zmieneným dlhým časom závierky. Pri fotení zo statívu je potom vhodné využiť diaľkovú spúšť (na trhu sú káblové aj bezdrôtové typy), aby ste sa vyhli zbytočnému roztraseniu fotoaparátu tlačením klasickej spúšte. Využiť však môžete aj samospúšť, ktorou disponujú dnes už hádam všetky digitálne fotoaparáty.

Foto: Michael Jurák

Detaily hrajú prím

Členitosť tela hmyzu aj rastlín je veľmi fascinujúca a zachytenie všetkých detailov a jemných farebných nuáns je jedným z cieľov makrofotografie. Dobrá makrofotka hmyzu a iných členovcov kladie dôraz na oči, nohy a rôzne štrukturované telá. Niekedy je ale dobré dať vyniknúť aj tomu, čo náš objekt obklopuje, ako sú časti rastlín, machu, kvapky vody atď. Veľmi vďačné sú aj situácie s príbehom, ako je napríklad pavúk loviaci svoju korisť, motýľ opúšťajúci kuklu alebo mravce svorne nesúce veľký list.

Makrofotografia však vyžaduje veľa trpezlivosti, budete bojovať s miniatúrnou hĺbkou ostrosti, nedostatkom svetla, vlastným tieňom a pohybom svojím aj pohybom objektov – a tým nie je myslený zďaleka len rýchly hmyz. Rastliny sa pohybujú, kmitajú a chvejú aj v najjemnejšom vánku. Každý, kto to skúsil, vám potvrdí, že bezvetrie proste neexistuje…  Ale stojí to za to, snaha bude odmenená a výsledky sú potom doslova fascinujúce.

Kreatívne tipy:

  • Foťte v protisvetle, presvietia sa listy a kvety rastlín, zatrbliecu sa vodné kvapky, hladina za objektom atď. Expozíciu môže vyrovnať malá odrazná doska alebo externý blesk.
  • Nerezignujte na kompozíciu, jej pravidlá fungujú pri každej fotografii, teda aj pri fotení detailu. Mucha uprostred fotky proste nestačí, aj keď  je vyfotografovaná vo veľkom zväčšení.

Tip na súťaž – vyhrajte objektív!

S vydarenými fotkami sa teraz ešte do 30.6. môžete zapojiť aj do súťaže na Facebooku  a vyhrať objektív na fotenie makra Micro Nikkor 40mm.

Značky: