V tomto teste sa pozrieme na to, aký pohľad majú dvaja veľký (lídri) výrobcovia video monitorovacích zariadení na jednoduchý kamerový systém, ktorý je vhodný pre stredné a menšie prevádzky alebo rodinné domy.

Do porovnania sme zaradili zariadenia od spoločnosti Axis a Wisenet. Zaujímalo nás hlavne to, aký proces si vyžaduje samotná inštalácia, aké sú možnosti týchto zariadení a akú pridanú hodnotu používateľom poskytujú. Dôležitým faktorom je aj to, či si vie takýto systém používateľ samostatne nainštalovať bez prítomnosti technika.

Jednoduchý kamerový systém – Wisenet

Spoločnosť Hanwha Techwin, ktorá vyrába zariadenia Wisenet, je známa tým, že ponúka široké spektrum zariadení, ktoré sú vhodné pre základné, ako aj pokročilé inštalácie, kde sa vyžadujú špičkové technológie a hardvér. Základné zariadenia, v tomto prípade kamerové systémy, vynikajú najmä v pomere cena/výkon. Za rozumné peniaze si viete vyskladať zaujímavý kamerový systém podľa vašich požiadaviek. Na tento segment sme sa zamerali aj my, aby sme vás bližšie oboznámili s tým, čo všetko inštalácia, zapojenie a prevádzka takéhoto systému vyžaduje. Do testu sme zaradili dve IP kamery a jeden sieťový rekordér (NVR).

Začneme exteriérovou kamerou (typ Bullet) Wisenet LNO-6010R, ktorá ponúka 2 Mpx snímač s max. rozlíšením 1920×1080 Px / 30 fps. Objektív má 3 mm a uhol záberu je 102°. Samozrejmosťou je IR prísvit do 30 metrov, 120dB WDR, slot pre microSD kartu (max. 32GB) a odolnosť voči prachu a vode – IP66.

Kamera Wisenet LNO-6010R je kompaktná a veľmi jednoducho sa inštaluje. Sieť a napájanie je zabezpečené prostredníctvom PoE, čiže ku kamere vedie z NVR iba jeden ethernetový kábel. Samotná inštalácia spočíva v správnom umiestený, dôkladnom uchytení a prepojení s NVR. Z kamery je vyvedený kábel s koncovkou RJ45 (samica), ktorý je potrebné vhodne schovať a zaizolovať tak, aby nebol spoj vystavený nepriazni počasia. V balení nájdete aj kryt, ktorým týmto spoj zaizolujete. Bullet kamera je vďaka špeciálnej konštrukcii nastaviteľná v rôznych smeroch, takže samotné nastavenie nebude problémom ani v náročnejších podmienkach. Náročnosť inštalácie je vždy odvodená od prostredia, ale v zásade nejde o nič zložité.

Druhým zariadením je Interiérová kamera – Wisenet LND-6010R, ktorá má totožné vlastnosti ako vyššie uvedený model, akurát je určená do interiéru a IR prísvit má max. dosah 20 metrov. Aj v tomto prípade platí, že kamera je zameraná na jednoduchosť, od čoho sa odvíja aj inštalácia. Po odobratí vrchného krytu sa dostanete ku montážnej základni a „srdcu“ kamery, kde sa nachádza slot pre micsroSD kartu a RJ45 konektor (samica). Vďaka PoE konektoru stačí, aby ku kamere viedol z NVR iba jeden ethernetový kábel.

Obe kamery sú z pohľadu obrazovej kvality na veľmi slušnej úrovni – ako cez deň, tak aj v noci. IR prísvit je plnohodnotne účinný na viac ako 20 metrov, čo je plusom. Samozrejme, nejde o profi zariadenia, ale na menšie inštalácie sú výborné. Ak nemáte špecifické požiadavky a nároky, tak na bežné zabezpečenie rodinných domov, objektov firiem, ako aj ich vnútorných priestorov je rada LNO/LND výborným riešením, ktoré má rozumnú cenu a zároveň dostatočne vysokú úroveň kvality, čo určite oceníte.

Poslednou súčasťou, ktorá umožní celý systém spustiť a prevádzkovať je sieťový rekordér (NVR) – Wisenet XRN-410SP. Tento model je 4 kanálový (4 x PoE), ponúka max. dátový dok 50 Mbps, max. rozlíšenie kamier 8 Mpx, má integrované dva USB-A porty, jeden VGA + HDMI port, výstup pre alarm a RJ45 port na pripojenie systému k internetu. Vo vnútri NVR sa nachádza priestor pre HDD (max. 6 TB), ktorý v tomto prípade nie je súčasťou balenia. Vždy treba dbať na to, aby bol HDD optimalizovaný na prevádzku, resp. zápis 24/7. Na záver dodajme, že vďaka službe P2P Service viete veľmi rýchlo sprevádzkovať vzdialené prezeranie obrazu v reálnom čase s ponukou ďalších funkcií – bez nutnosti zriaďovania pevnej IP adresy. V balení nájdete aj napájací adaptér a optickú myš, vďaka ktorej sa môžete jednoducho pohybovať v systéme NVR.

Zapojenie a možnosti základného kamerového systému – Wisenet

Úplným základom je prepojenie kamier kvalitným ethernetovým káblom (ideálne Cat. 5) so sieťovým rekordérom, ktorý slúži ako centrálne úložisko. Vďaka PoE portom je zabezpečená sieť, ako aj napájanie kamier. Po spustení systému (NVR) je potrebné prejsť základnými nastaveniami – čas, dátum, pripojenie na internet a pod. Hneď na začiatku je dôležité si vytvoriť nové prístupové heslo do celého systému a následne aj k jednotlivým kamerám. Obraz z kamier sa vám spustí ihneď po ukončení základných nastavení.

Dôležité je vedieť, že kamerový systém je plne funkčný aj bez pripojenia na internet. Internet budete potrebovať iba vtedy, ak chcete mať celý systém pod kontrolou aj vzdialene – mimo domova alebo firmy. Na prvotné nastavenie systému odporúčame mať k dispozícii monitor alebo TV, vďaka čomu môžete celý systém a kamery nastaviť priamo na mieste a v reálnom čase.

Základné nastavenia systému – nastavenie obrazovej kvality kamier (mení sa v závislosti od zariadenia), nastavenie dĺžky archívu, nastavenie rozvrhu a kvality záznamu. Ideálne je mať nastavený cyklický záznam, ktorý sa napr. po uplynutí 14 dní nahrádza novým záznamom (najnovší nahrádza najstarší). V prípade rozvrhu záznamu máte viaceré možnosti –  nahrávať iba v určitý deň a čas alebo iba vtedy, ak je zaznamenaný pohyb. Nastavenia kamery záležia od konkrétneho modelu, pričom základom je nastavenie účinnosti WDR/BLC (spracovávanie/kompenzácia protisvetla), expozície, nastavenie IR prísvitu, polohy obrazu a pod. Ak sa pýtate, načo majú kamery slot pre microSD karty, tak je to preto, aby bolo k dispozícii náhradné úložisko v prípade výpadku NVR. Taktiež je možné nahrávať záznamy priamo na pamäťovú kartu, bez nutnosti používania NVR – toto je však relatívne obmedzujúci stav.

Menu celého systému je používateľsky prívetivé a v prípade potreby aj v českom jazyku. Ak prejdete prvotným nastavením, tak verte, že sa sem často vracať nebudete. NVR má síce veľa možností a funkcií, ale na základné monitorovanie objektov nie sú potrebné. Na pokročilé možnosti sa zameriame v inom článku. Po inštalácii je najčastejšie využívanou funkciou prezeranie záznamu/archívu, ktorý môžete jednoducho vyhľadať na základe dňa/času alebo na základe zachyteného pohybu (ak kamera touto funkciou disponuje). Ak je to potrebné, tak časť záznamu viete vyexportovať na USB-Kľúč a odovzdať napr. polícii na dokazovanie trestnej činnosti a pod.

Vďaka účinnej video kompresii, ktorá ponúka viacero možností (H.264,M-JPEG,H.265, WiseStream) sú súbory dobre optimalizované, pričom môžete archivovať aj viac záznamu. Ak pripojíte NVR k sieti (internetu), tak získate možnosť mať váš systém pod kontrolou aj mimo domova, resp. nebudete potrebovať fyzický monitor a pod. Základné možnosti sú dve. Tou prvou je pripojenie sa do systému cez webový prehliadač, do ktorého zadáte pridelenú IP adresu NVR. K dispozícii budete mať všetky možnosti nastavenia, vrátane sledovania živého prenosu a prezerania záznamov. V tomto prípade je nutnosťou mať pripojené NVR a PC v rámci jednej siete.

Druhou, ešte pohodlnejšou možnosťou je mať kamerový systém pod dohľadom aj vtedy, keď sa nachádzate mimo domácej siete. Vďaka aplikácii Wisenet Mobile (pre Android a iOS zariadenia zdarma) môžete mať všetky kamery pod dohľadom kdekoľvek sa nachádzate, stačí vám pripojenie na internet. V aplikácii vidíte živý náhľad obrazu z kamier, môžete si prezerať archív, sťahovať video záznamy priamo do smartfónu, a tiež môžete vykonávať základné nastavenia. Aplikácia je pekne spracovaná a ponúka zobrazenie náhľadu z viacerých kamier súčasne. Podstatou tejto možnosti je, že máte vždy prehľad o tom, čo sa vo vašom dome alebo firme deje.

Novšia generácia sieťových rekordérov ponúka praktickú inováciu, vďaka ktorej nie je potrebný na „spojazdnenie“ vzdialeného prístupu pomocou aplikácie zložitý proces. NVR má vo vrchnej časti štítok s QR kódom, ktorý pomocou aplikácie naskenujete a zadáte základné prihlasovacie údaje z NVR. V tomto momentne je všetko hotovo. Ak ste s telefónom/tabletom pripojení na rovnakej sieti ako NVR, tak aplikácia automaticky vyhľadáva dostupné zariadenia, pričom netreba ani skenovať QR kód. Toto je veľmi praktická a užitočná inovácia, ktorú ocení každý používateľ.

Vyhodnotenie

Toto bol pohľad na základný kamerový systém Wisenet, ktorý je relatívne jednoduchý na inštaláciu a prevádzku, pričom si stále zachováva klasickú DNA. Tá spočíva v tom, že takýto systém je vždy tvorený skupinou zariadení, ktoré spolupracujú a vytvárajú jeden celok. Hlavným pozitívom tohoto systému je pomer ceny voči kvalite. Dovolíme si tvrdiť, že v danej cenovej kategórii nič lepšie nekúpite. Samozrejme, berieme to z komplexného hľadiska, kde je okrem kvality obrazu, funkcií a ceny veľmi dôležitým faktorom aj bezpečnosť systému ako takého. Obe kamery podporujú ONVIF a okrem detekcie pohybu disponujú aj detekciou neoprávnenej manipulácie so zariadením. Zaujímavosťou je aj to, že na všetky zariadenia sa vzťahuje 36 mesačná záruka a v prípade reklamácie výmena kus za kus bez čakania na servis.

Jednoduchý kamerový systém – Axis

Druhá časť nášho testu, resp. porovnania dvoch základných video monitorovacích systémov bola o niečo príjemnejšia a vo výsledku bude aj kratšia. Prečo? Preto, lebo spoločnosť Axis, ktorá je lídrom v oblasti vývoja a výroby kamerových systémov sa na to pozerá trošku inak. Ponúka do detailu prepracované zariadenia v špičkovej kvalite, ktoré sú extrémne jednoduché na prevádzku, ale aj na samotnú inštaláciu. Znie to až neuveriteľne, ale je to tak. Spoločnosť Axis by sme mohli porovnať s Kalifornským gigantom Apple – jednoduchosť, kvalita a funkčnosť, ktorá používateľa zbytočne nezaťažuje.

Hneď v úvode je dobré vedieť, že základný kamerový systém od spoločnosti Axis nevyžaduje sieťový rekordér (NVR). V tomto prípade vám stačia kamery, kvalitné pamäťové karty s dostatočnou kapacitou a PoE injektor, resp. zdroj, z ktorého je kamera napájaná a do ktorého je možné pripojiť sieťový kábel, aby bolo zariadenie vždy online. Aj tu platí, že ku kamere vedie iba jeden ethernetový kábel, ktorý ju napája a zároveň poskytuje prístup na internet. Z tohoto prostého dôvodu je inštalácia, ako aj prevádzka kamerového systému od spoločnosti Axis veľmi jednoduchá, pričom nestrácate nič z pohľadu kvality.

Do testu sme zaradili dve exteriérové kamery. Prvou je model AXIS M3105-LVE, ktorý disponuje 2 Mpx snímačom (objektív 2,8 mm) s max. rozlíšením 1920×1080 Px / 20 fps a uhlom záberu 115°. Kamera je vo vyhotovení Antivandal (IK08) s krytím IP66, čo zaručuje odolnosť voči prachu a vode. Samozrejmosťou je aj nočné videnie, teda integrovaný IR prísvit s dostatočnou účinnosťou. Táto kamera je základom, ale obrazové vlastnosti a ponuku funkcií by sme zaradili do vyššej strednej triedy.

Druhou kamerou je AXIS M3106-LVE MK II. Toto je vyšší modelový rad, ktorý ponúka totožné vyhotovenie a rovnaké možnosti pripojenia, ale samotný snímač je na vyššej úrovni. Tento má 4 Mpx (objektív 2,4 mm), rozlíšenie 2688×1520 Px / 30 fps (QHD) a max. uhol záberu 130°. Samozrejmosťou je účinný IR prísvit, Antivandal vyhotovenie (IK08) a odolnosť voči vode a prachu s krytím IP66. Táto kamera vás prekvapí obrazovými vlastnosťami, ktoré sú na špičkovej úrovni počas dňa, ale i v noci. Obe Axis kamery dokážu inteligentne identifikovať pohyb, registrujú neoprávnenú manipuláciu so zariadením a nepochybne poskytujú aj vysokú úroveň zabezpečenia a šifrovanie vzdialeného prenosu.

Zapojenie a možnosti základného kamerového systému – Wisenet

Modelová rada M31 je skvelým riešením pre menšie, ale aj väčšie prevádzky, ktoré vyžadujú maximálnu spoľahlivosť, kvalitu a funkcie, ktoré sú reálne použiteľné v praxi. Kamery sú veľmi dobre spracované a vďaka trojdielnej konštrukcii sa ľahko inštalujú a nastavujú. Praktickým prvkom je aj snímač s plochým čelom, ktorý je nastaviteľný v rôznych smeroch. Hlavný modul kamery („srdce“) je vybavený jedným tlačidlom, slotom pre microSD kartu a RJ45 konektorom, ktorý obslúži napájanie a zároveň pripojenie k sieti. Určitú časť potencionálnych záujemcov poteší aj to, že kryt kamery môže byť vyhotovený v rôznych farebných prevedeniach.

Po inštalácii kamery na určené miesto je potrebné do nej vložiť pamäťovú kartu a prepojiť ju kvalitným ethernetovým káblom (ideál – Cat.5) s PoE zdrojom, ktorý je pripojený do elektrickej siete a zároveň aj k zdroju internetu. V tejto sekcii by sme radi upriamili pozornosť aj na výber vhodnej pamäťovej karty, ktorá je v tomto prípade jediným archívom, kde sa budú vaše záznamy ukladať. Lacné pamäťové karty majú tendenciu zlyhávať, čo je nepríjemné nie len v prípade kamerových systémov. Z toho dôvodu Axis v spolupráci so SanDisk_om vyvinuli špeciálnu sériu pamäťových kariet, ktoré sa vyznačujú rýchlosťou, max. spoľahlivosťou a trvácnosťou. Tieto karty majú označenie – AXIS SURVEILLANCE CARD. To je z manuálnej inštalácie všetko, teraz softvér.

Kamerový systém Axis je možné nastaviť a ovládať dvomi spôsobmi – cez PC program/web alebo pomocou mobilnej aplikácie – AXIS Companion 3, ktorá je dostupná pre iOS a Android zariadenia zdarma. Začneme aplikáciou, ktorá je jednoducho spracovaná a ponúka všetky základné prvky, ktoré budete na nastavenie a sledovanie živého prenosu alebo záznamov potrebovať. Ako pridám kamery do aplikácie/systému? Smartfón je potrebné mať pripojený na rovnakej sieti ako sú kamery, pričom po otvorení aplikácie začne automatické skenovanie dostupných zariadení, ktoré označíte, zadáte prístupové údaje a následne pridáte. To je všetko, v tejto chvíli je systém aktívny a kamery nahrávajú.

V aplikácii si môžete nastaviť v akom rozlíšení má kamera záznam nahrávať, aká má byť snímková frekvencia (fps), ale aj to, či má byť záznam nahrávaný kontinuálne alebo iba vtedy, ak je zachytený pohyb. Taktiež si viete nastaviť kvalitu live streamu v dvoch úrovniach (LQ/HQ), čo je vhodné najmä vtedy, ak ste na mieste so slabým internetovým pokrytím a potrebujete sledovať živý prenos z kamier. Samozrejmosťou je možnosť vytvárania snímok z videa a rýchly prechod do archívu, kde viete záznamy vyhľadávať na základe dňa a času. Ak je kamera nastavená na nahrávanie záznamu po zachytení pohybu, tak tieto miesta na časovej línii pekne vidieť, pričom nemusíte prechádzať celým dňom. Na záver dodajme, že jednotlivé záznamy si viete veľmi jednoducho uložiť do vášho smartfónu a ďalej s nimi pracovať.

Druhým spôsobom ovládania je PC aplikácia – AXIS Companion, ktorá je na stránkach výrobcu dostupná zdarma na stiahnutie (aplikácia pre macOS nie je dostupná). Do tohto programu pridáte kamery rovnakým spôsobom ako do aplikácie, pričom máte dostupné všetky vyššie uvedené funkcie, ale aj niečo navyše. Záznam z kamier vidíte na väčšej ploche a máte k dispozícii pokročilejšie nastavenie obrazovej kvality jednotlivých kamier. Pod jednou registráciou, ktorá je zdarma, môžete mať až 16 Axis kamier. Tento systém je možné pomocou PC prepojiť aj so sieťovým úložiskom (NAS), kde sa budú záznamy automaticky prenášať. Ešte dodajme, že oba modely sú vybavené technológiou Zipstream spoločnosti Axis, ktorá podstatne znižuje nároky na šírku prenosového pásma a úložnej kapacity.

Vyhodnotenie

Kamery, resp. všetky zariadenia od spoločnosti Axis sú drahšie, ale opodstatnene. Táto spoločnosť je lídrom v oblasti IP kamier, pričom ponúka špičkové zariadenia a do detailu odladený a používateľský prívetivý softvér. Tento typ kamier si vie nainštalovať a sprevádzkovať každý zručnejší používateľ, čo je veľkou výhodou. Okrem toho nepotrebujete nutne NVR, čo šetrí miesto a vo výsledku aj peniaze. Samozrejme, kamery je možné napojiť aj na Axis NVR alebo prepojiť s cloudovým riešením, ale to už ide o špecifické potreby, zväčša väčších riešení. Obe kamery podporujú ONVIF a okrem detekcie pohybu disponujú aj detekciou zvuku a neoprávnenej manipulácie so zariadením. Na obe zariadenia sa vzťahuje 36 mesačná záruka.

Veríme, že vám tieto dva pohľady na jednoduché kamerové systémy pomôžu v tom, aby ste si pre vaše potreby vybrali ten správny. Každý systém má svoje výhody a nevýhody, no vo výsledku sú oba výborné a hlavne spoľahlivé, čo je veľmi dôležitý faktor.

Prečítajte si aj:

Otestovali sme Apple HomeKit (1. časť)

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE