Inteligentná domácnosť je stále viac skloňovaným pojmom, čo znamená, že sa o tieto systémy zaujíma čoraz viac ľudí. Tí majú rôzne otázky, na ktoré nie je vždy jednoduché odpovedať. Najčastejšie sa pýtajú, aké riešenie alebo systém je pre nich vhodný.

Každý má však svoje preferencie a predstavy o tom, čo by chcel a ako by to malo vo výsledku fungovať. Ak používateľ nemá žiadnu alebo iba malú predstavu, je to lepšia situácia. Sem veľmi dobre zapadne výrok Steva Jobsa – „Je náročné navrhovať produkty pre cieľové skupiny. Mnohokrát sa stáva, že ľudia nevedia, čo chcú, pokiaľ im to neukážete.“

Ak si chcete vyberať na základe skutočných potrieb, tak by ste sa mali pred kúpou takýchto produktov sledovať, a to doslova. Je dôležité poznať vlastné návyky – ako, kedy a akým spôsobom používame rôzne zariadenia v domácnosti. Prečo? Lebo je možné, že si kúpite nejaké riešenie a 50 % z neho nebudete používať vôbec, resp. veľmi neefektívne. To znamená nielen stratu peňazí, ale aj času. Výhodným riešením je „skladačka“, teda systém, ktorý rozširujete postupne podľa toho, čo potrebujete alebo čo vás postupom času zaujme. Takýchto riešení je množstvo, ale ak ste náruživými používateľmi Apple zariadení a vyžadujete, aby bolo všetko v rámci tohoto ekosystému, tak je dobré sa zamerať na HomeKit. Toto riešenie je jednoduché, funkčné a v dnešnej dobe je pre tento systém dostupných množstvo zariadení.

Čo je Apple HomeKit a ako je to so zabezpečením tohto systému?

Na Apple HomeKit je skôr nutnosťou telefón iPhone a iné Apple zariadenia. Mnoho používateľov však zaujíma, ako je to s bezpečnosťou týchto systémov. Na túto otázku vám ani jedna spoločnosť priamo neodpovie, že je to 100 % bezpečné. Napadnúť sa dá v dnešnej dobe takmer akýkoľvek systém. Zásadnou otázkou ale je, kto by sa potreboval dostať k ovládaniu vašich svetiel, zásuviek, multimédií, kúreniu alebo k vonkajšej kamere? Ak nie ste veľká „ryba“, tak pravdepodobne nikto. Navyše, tento proces vôbec nie je jednoduchý.

Druhá vec je, že spoločnosť Apple sa zameriava na bezpečnosť svojich zákazníkov, pričom je celý tento systém, ako aj prenos dát dostatočne zabezpečený a šifrovaný. To platí aj pre uložené dáta. Z tohoto dôvodu si Apple vyberá, s akými výrobcami, resp. značkami bude spolupracovať. Kým sa výrobca nejakého zariadenia dostane k certifikácii s označením „Works with Apple HomeKit“, tak prejde veľmi dlhý čas a nie je to vôbec jednoduché. V poslednej dobe je však Apple o niečo benevolentnejší, zmenili sa určité pravidlá a takýchto zariadení sa objavuje čoraz viac. To ale neznamená, že je to na úkor bezpečnosti.

Ako to funguje

Jednoducho! Celá komunikácia medzi zariadeniami prebieha cez Bluetooth a pridávanie nových zariadení je až prekvapivo ľahké. Každý kompatibilný produkt má v balení špeciálny kód, ktorý cez aplikáciu domácnosť a pomocou fotoaparátu, naskenujete alebo opíšete. V tomto momente je zariadenie pridané. Ďalší krok je jeho pomenovanie, priradenie k príslušnej domácnosti a miestnosti. Pozor si treba dať na jednu vec – ak tento kód nemáte, tak je zariadenie nepoužiteľné. Vyžiadať nový sa dá iba od výrobcu, a to je veľmi zdĺhavý proces. Pri používaní špecifických produktov, ako napr. FIBARO moduly, Philips HUE zariadenia alebo NETATMO termostaty a pod. je dobré siahnuť aj po aplikáciách od jednotlivých výrobcov, ktoré budú nápomocné v prípade softvérových aktualizácií jednotlivých zariadení. Tieto aplikácie sú dostupné v AppStore zdarma. V špecifických prípadoch sú kvôli správnej funkčnosti zariadení tieto Apple HomeKit nutné. Samotné ovládanie je však cez jednotnú aplikáciu – Domácnosť.

Naskenovať kód, pomenovať a používať, viac v základe netreba

V systémovej aplikácii Domov (Home), ktorá je predinštalovaná v každom iOS zariadení, si vytvoríte domácnosť, ktorú pomenujete podľa potreby, pridáte zóny, rôzne miestnosti a následne k nim priradíte dostupné zariadenia. Domácností môže byť viacero. Ak napr. využívate toto riešenie doma, ale aj na chate, tak si to jednoducho rozdelíte, aby ste mali vo všetkom prehľad. Zobrazenie domácností sa môže automaticky meniť aj na základe vašej polohy. Aplikácia má domovskú obrazovku, na ktorú môžete umiestniť obľúbené alebo často používané zaradenia a mať k nim okamžitý prístup. Celé ovládanie je veľmi jednoduché a hlavne bezproblémové. Medzi nevýhody tohto systému patrí komunikácia výhradne cez Bluetooth, ktorá má svoje limity v rámci dosahu. V bežnej domácnosti by to však nemal byť veľký problém.

Všetko pre vašu inteligentnú domácnosť a tento článok vám prináša SmarterHOME.sk:

Scény, automatizácia a vzdialené ovládanie

Veľkou výhodou tohto systému je to, že v základe nepotrebujete žiadnu riadiacu jednotku (RJ). Stačí vám iba iPhone a môžete začať všetko používať. Výhoda to je však iba do momentu, keď budete chcieť ovládať alebo mať pod kontrolou vašu domácnosť aj vzdialene, teda mimo domova. Pre náročnejších používateľov to bude časom nutnosťou, nakoľko môžete nastaviť procesy tak, aby sa riadili na základe rôznych podmienok a premenných, čím využijete plnohodnotnú automatizáciu.

Ak vyžadujete plnohodnotnú inteligentnú „Apple“ domácnosť, tak budete potrebovať riadiacu jednotku, ktorá môže mať viacero podôb. Môže to byť iPad (s iOS 10 a vyššie), Apple TV (4-generácia alebo 4K) alebo aj inteligentný reproduktor HomePod. Každé z týchto zariadení sa dokáže správať ako riadiaca jednotka, pričom získate okamžitý vzdialený prístup ku všetkým modulom a produktom. Centrum domácnosti musí byť pripojené na internet a mať zapnutý Bluetooth. Nie je požadovaná statická IP adresa, ani nič podobné, stačí mať jedno z uvedených zariadení neustále doma.

Vytvorenie pokročilej automatizácie zvládnete veľmi rýchlo, stačí vedieť, čo má byť jej cieľom.

Vo všetkých prípadoch je nutné v nastaveniach odsúhlasiť, že chcete dané zariadenie používať ako centrum domácnosti. Po tomto kroku sa vám otvorí aj nová možnosť v aplikácii domácnosť, ktorou je položka Automatizácia. Tá je základom pokročilého systému. Poďme však od základu. Ak nemáte k dispozícii dané zariadenia, tak využijete iba okamžité ovládanie zariadení v rámci domácnosti a základné scény. Tie vytvoríte kliknutím na ikonu „+“ v pravom hornom rohu. Scénu pomenujete a priradíte k nej rôzne zariadenia, pričom im určíte, čo majú po spustení, resp. ukončení scény urobiť. Môže to byť Odchod z domova, keď jedným kliknutím vypnete všetky svetlá, zatiahnete žalúzie a zamknete dvere. Možností je veľa, záleží iba na konkrétnych potrebách používateľa.

Ak máte k dispozícii centrum domácnosti, tak využijete aj pokročilú automatizáciu. To znamená, že zariadenia sa budú správať na základe podmienok. Podmienky môžu byť rôzne. Napríklad ak senzor zachytí v čase od 22.00 h do 6.00 h pohyb, tak zapne svetlo na chodbe a upozorní nielen mňa, ale podľa nastavenia aj iného príslušníka, resp. používateľa, s ktorým ovládanie domácnosti zdieľame. Alebo ak CO senzor zaznamená zvýšené hodnoty, tak vás nielen upozorní, ale automaticky spustí vetranie domácnosti atď. Automatizácia sa môže spustiť aj na základe toho, kto z členov príde domov alebo naopak, domov opustí. Systém v okamihu rozpozná (podľa zariadenia) kto prišiel, čomu prispôsobí správanie zariadení alebo upozorní rodičov, že Mirko prišiel domov zo školy.

Pridanie členov domácnosti je ľahké, stačí odoslať pozvánku, ktorú príjemca potvrdí.

Automatizácie záležia od dostupnosti zariadení. V ponuke je množstvo rozličných zariadení, s ktorými viete ovládať takmer celú domácnosť, vrátane špecifických elektrických zariadení. Samozrejmosťou sú aj rôzne kamery a zámky dverí, s ktorými si zabezpečíte nielen komfort, ale aj vyššiu dávku automatizovanej bezpečnosti. V aplikácii domácnosť vidíte všetky podstatné informácie o zariadeniach, ako stav batérií, či je komunikácia bezproblémová a pod. Ak vznikne nečakaný problém, budete naň okamžite upozornení pomocou notifikácie a samozrejmosťou je aj Widget. Aj toto však záleží od konkrétneho nastavenia, ak nechcete byť vyrušovaní, upozornenia môžete vypnúť.

Všetko pre vašu inteligentnú domácnosť a tento článok vám prináša SmarterHOME.sk:

Výhodou tohto systému je kompatibilita a možnosť ovládania naprieč celým Apple ekosystémom (iOS, watchOS, tvOS), s výnimkou macOS. Stále nie je jasné, prečo nie je macOS podporovaný, nakoľko aj MAC by mohol slúžiť ako centrum domácnosti, resp. by sa dala pomocou neho ovládať domácnosť. Túto nevýhodu sčasti zatieňuje ovládanie domácnosti pomocou hlasovej asistentky Siri. Na iPhone, Apple Watch a pod. stačí zadať hlasový príkaz (slovenčina nie je podporovaná) a Siri sa o všetko postará. Môžete jej napr. prikázať, aby zhasla všetky svetlá v domácnosti – „Hey Siri, turn off all lights“.

Ovládať je možné takmer všetko, záleží iba na vašich potrebách

V druhej časti nášho praktického testu „Život s inteligentnou domácnosťou – Apple HomeKit“ sa dozviete, ako efektívne využiť rôzne zariadenia, ktoré dlhodobo testujeme. Zamerali sme sa na funkčný základ, ktorý je rozšírený o rôzne špecifické zariadenia. Samozrejmosťou je osvetlenie Philips HUE, termostaty a senzory kvality vzduchu NETATMO, moduly a senzory FIBARO, ako aj inteligentný zámok Danalock V3, ktorý iba nedávno získal potrebnú certifikáciu od Apple. Taktiež sme vyskúšali vonkajšie osvetlenie s kamerou NETATMO a ak ste aj vy „only Apple users“, tak sa máte načo tešiť.

Zariadenia nám do testu zapožičala spoločnosť SmarterHOME.sk

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE