Microsoft potvrdil, že definitívne končí s dodávkami operačného systému Windows 7 a 8.1. 

Windows10IFA-1-nowat

Nebude ho už dodávať ani svojim OEM partnerom, čo bola jediná cesta, ako sa dostať k starším verziám Windows. Príkladmi OEM partnerov sú Acer, ASUS, Dell, Lenovo, HP a podobne. Títo výrobcovia notebookov predávali svoje zariadenia aj s týmito operačnými systémami.

Predaj starších verzií, teda Windows 8.1 v podobe škatule s produktom zastavil Microsoft už pred dvoma rokmi, ale boli používatelia, ktorí staršie verzie preferovali pred najnovšou verziou Windows 10. Odteraz už ani neplatia práva downgrade – teda, že kúpou novšej verzie Windows legalizujete používanie staršej verzie tohto operačného systému.

Ako sme zistili, v elektronických predajniach s notebookmi sa stále dajú aj na Slovensku objednať  modely so staršími operačnými systémami. Ich ďalšia dodávka však už nebude možná. Vypredávajú sa už len zásoby.

Tento fakt nič nemení na podpore už predaných starších operačných systémov. Update pre tieto staršie systémy platia do roku 2020 (Windows 7) a 2023 (Windows 8.1). Microsoft pritom ponúkol zhruba do polovice tohto roka bezplatný update na Windows 10. Jeho celosvetový podiel na trhu sa odhaduje na 25 %.

Viac o operačnom systéme Windows a zariadeniach pripravených pre Windows 10

VIDEO TOUCHIT: Microsoft – Máte starý počítač? Tieto zariadenia odporúčame pod vianočný stromček (doplnené o video)

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.