Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

V decembri 2012 opustil japonskú továreň Motomachi posledný Lexus LFA. Za dva roky jeho produkcie bolo vyrobených 500 kusov tohto superšportiaku, ktorý disponuje jedinečným atmosférickým motorom V10 a kompozitnou karosériou.

Prvé náčrty na papierových obrúskoch a začiatok výroby delí viac ako 10 rokov. Pri návrhu sa myslelo na každý detail. Vďaka tomu bolo vytvorené jedno z najpozoruhodnejších vozidiel 21. storočia. Lexus LFA bol jedným z najunikátnejších áut nielen v histórii značky, ale aj automobilového priemyslu. V decembri 2022 uplynulo presne 10 rokov od ukončenia jeho výroby. Lexus LFA bol ručne montovaný v špeciálne navrhnutej továrni Motomachi.

Lexus LFA s jedinečným motorom V10

Celý model bol výnimočný, ale najväčší dojem robil motor V10. Pohonná jednotka s označením 1LR-GUE vznikla výlučne pre tento model. Vyrobilo sa iba 500 kusov, podobne ako áut. Atmosférický motor mal objem 4 805 cm³, 560 koní a 460 Nm. Dokázal vytiahnuť až do 9 500 otáčok za minútu a bol spárovaný so 6-stupňovou automatickou prevodovkou s riadiacimi pákami.

Celková konštrukcia V10 bola naozaj impozantná. Mala rozmery menšieho motora V8 a hmotnosť agregátu V6. Blok motora a hlavy valcov boli vyrobené z hliníku a kryty hláv z horčíka. Ojnice a 40 ventilov motora ukovali z titánu a na vahadlá bola použitá nástrojová oceľ, ktorá im prepožičala tvrdosť diamantu. Nízke ťažisko a dostatočné mazanie sú výsledkom použitia suchého oleja, riešenia známeho z pretekárskych áut. Agregát, ktorý prenášal výkon na zadné kolesá, bol umiestnený vpredu, čo najbližšie ku kabíne, aby sa zabezpečilo správne rozloženie hmotnosti a čo najlepšia ovládateľnosť.

Lexus LFA preslávil aj zvuk motora pripomínajúci vozidlá Formuly 1 z prelomu storočia. Na jeho vytvorení sa podieľali špecialisti z Yamahy. Charakteristický zvuk bol dosiahnutý vďaka špeciálnej komore v sacom systéme a efekt umocňovala dvojjadrová štruktúra s titánovým prídavným ventilom, ktorá vo vysokých otáčkach smerovala výfukové plyny do rezonančnej komory. O ďalší zvukový zážitok v interiéri sa postarali tri kanály vedúce z motorového priestoru do kabíny.

Konštrukcia z kompozitov a neobmedzené možnosti konfigurácie

Lexusu LFA sa nevyrovnal žiaden iný superšportiak. Charakteristické znaky značky boli doplnené agresívnymi líniami, predným nárazníkom so širokým výrezom nasávania vzduchu alebo nasávaním v oblasti podbehov kolies. K tomu sa pridala masívna zadná časť s trojitým trojuholníkovým výfukom, ako aj spojler, ktorý sa vysunul po prekročení rýchlosti 80 km/h.

V konštrukcii auta boli využité ultraľahké kompozitné materiály vystužené uhlíkovými vláknami, čo umožnilo znížiť jeho hmotnosť o 100 kg. Až 65 % karosérie sa vyrobilo z kompozitov. Vozidlo malo dĺžku 4 506 mm, výšku 1 219 mm, šírku 1 895 mm a rázvor bol 2 606 mm.

Dizajnéri použili v interiéri uhlíkové vlákna, kožu, látku Alcantara a kovové povrchy. Sedadlá v tvare škrupiny zaisťovali pohodlnú polohu pri riadení. Auto bolo ozvučené špeciálne navrhnutým a ultraľahkým audio systémom Mark Levinson s 12 reproduktormi. Pred vodičom sa nachádzal unikátny elektronický displej. Každý Lexus LFA mal svoju vlastnú jedinečnú plaketku s číslom. Vďaka rozsiahlej personalizácii vozidla bolo možné dosiahnuť až 30 miliárd kombinácií. To zaručuje, že na svete neexistujú dva rovnaké modely. Dokumentácia pre každý vyrobený kus má 3 500 strán a je uložená v archívoch značky Lexus.

Špeciálna edícia Lexus LFA Nürburgring Package

V roku 2012 bol predstavený model LFA vo verzii Nürburgring Package v limitovanom počte 50 kusov. Tá umožňovala ešte lepší výkon na pretekárskych okruhoch. Špeciálne navrhnutý aerodynamický balík obsahoval napríklad nový predný spojler a veľké zadné krídlo v štýle GT racer pre maximálny prítlak. Pruženie bolo znížené o 10 mm a použili sa ešte ľahšie kované hliníkové disky a výkonné pneumatiky Bridgestone Potenza RE070.

Mierne upravené bolo aj hnacie ústrojenstvo. Motor dokázal vyprodukovať 571 koní – o 11 viac ako štandardná verzia. Úpravou prešla aj prevodovka, ktorá preraďovala rýchlosť o 0,05 sekundy rýchlejšie. Posledný model LFA, ktorý opustil v decembri 2012 továreň Motomachi, bol vyrobený práve v tejto špeciálnej edícii.

Elektrický nástupca Lexusu LFA

Prototyp Electrified Sport, predstavený v roku 2022, potvrdzuje, že značka chce aj naďalej ponúkať superšportiaky. Tentoraz však pôjde o elektromobil. Dizajn má na svedomí kalifornské štúdio Calty, ktoré kládlo dôraz na motoristický rodokmeň auta. Už na prvý pohľad zaujme dlhá kapota s otvormi na prívod vzduchu, dvojmiestna kabína priamo pred zadnou nápravou, veľké kolesá a svalnaté prelisy. Veľký dojem robia aj detaily ako brzdy s namodro nalakovanými strmeňmi, 21-palcové kolesá s centrálom skrutky alebo patentky na kapote a zadnom veku.

Auto je majstrovským dielom nielen dizajnérov, ale aj inžinierov. O dokonalú aerodynamiku sa postará predná maska s otvormi na prívod vzduchu a spojlerom, štíhle bočné zrkadlá či efektný zadný difúzor. Pohonný systém bude môcť využívať polovodičové batérie. Automobil tak zrýchli z 0 na 100 km/h za niečo vyše 2 sekúnd a jeho dojazd bude približne 700 km.

Značky: