Ikonické ikony. Dizajn, ktorý sa mení a napriek tomu stále poznáme priradenú funkciu či aplikáciu.

Od verzie Windows 1.0, ktorá bola uvoľnená v roku 1985 sa toho veľa zmenilo. Napríklad predvídateľný trojročný cyklus vydávania nových verzií Windows. Pod heslom vyrobiť, uvoľniť a vyrobiť znova.

Takto boli niekdajšie verzie pripravené na vloženie do škatule a to doslova. Časy sa ale menia a v super prepojenom počítačovom svete sú požiadavky odlišné. Najmä v prípade rôznych zobrazovacích jednotiek, rozlíšení a potrebe reagovať na rôzne nastavenia DPI.

email app

Vývoj ikony Microsoft Mail

Pestrofarebné ikony, ako sme ich poznali v minulosti, sa postupne vracajú. Avšak s dôrazom na zachovanie jednoduchosti. Prerod z priveľmi zjednodušených ikon bude smerovať ku grafickému návrhu a konceptu, ktorý Microsoft nazýva Fluent Design. Bude obsahovať tieňovanie, 3D vzhľad a najmä unifikovaný dizajn naprieč systémom na rôznych zariadeniach.

ms calc

Vývoj ikony Microsoft Calc

Pointou je, že niektoré ikony síce mohli vyzerať v dlaždicovej ponuke Štart charakteristicky, avšak na systémoch ako Android alebo iOS nemuseli. S ich pribúdajúcim počtom je potrebné ich odlíšiť jednoznačnejšie. No a nakoniec by mali ikony vyzerať na každom systéme rovnako.

Zdroj: Christina Koehn @ Medium.com

Prečítajte si aj:

Windows 10 mení vzhľad. Je tu obrovská zásoba nových ikon

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.