Google Keep je veľmi dobrý program na poznámky, dalo by sa povedať, že najlepší.

Používate Google Keep? Ak nie, tento článok je práve pre vás. Je to super aplikácia pre smartfóny aj webový browser a tiež ako desktopová aplikácia prehliadača Google Chrome. Život bez nej si síce vieme predstaviť, ale radšej to robiť nebudeme. Poďme sa teda pozrieť na jej prínos a prečo si ju spomedzi ostatných vybrať.

zoznam

Google

startmenu

Áno prvý faktor znie jasne: „Google“. Je to jeho appka, čo by nebol až tak silný argument, no vo výsledku to znamená trochu inú filozofiu a najmä jednoduchosť. Priaznivci Evernote budú tvrdiť, aký je Keep prakticky bez funkcií, no pristupuje k poznámkam trochu inak.

Je to vlastne doplnok k smartfónovým aplikáciám na poznámky, ktoré sú však uzavreté. Výrobcovia telefónu síce dávajú aplikáciu na poznámky priamo do telefónu, ale poznámky sú čitateľné len v telefóne. Výhodou Keepu je to, že poznámku pripravenú v telefóne máte o niekoľko sekúnd prenesenú na cloud a teda zosynchronizovanú v ďalších zariadeniach.

PanelWeb

Po ceste z práce si potrebujete niečo poznačiť do mobilu, žiadny problém. Doma si môžete poznámku rozpracovať na tablete alebo na nej pracovať pri notebooku v prehliadači.

Pointa je ale v tom, že je skutočne nenáročná a behom pár sekúnd ju máte zapnutú na mobile a môžete slobodne písať, diktovať hlasom alebo pridávať obrázky. Je to veľmi návykové na nápady, ktoré dostane len tak, v okamihu sekundy. Nepotrebujete mobilný Office, ani prepracovanú appku s podporou formátovania textu. Potrebujete rýchlo zapísať aktuálnu myšlienku, nápad, adresu, tel. číslo, skrátka prakticky čokoľvek.

Mobilná aplikácia

Najnovšia verzia je už v novom dizajne a tak na pridanie novej poznámky slúži kruhové „plusko“ vpravo dole. Tu si zároveň vyberáte, aký typ poznámky chcete pridať. Textovú, hlasovú, zoznam so zaškrtávacími políčkami, alebo fotografiu. Samozrejme, vo výsledku si poznámku vždy prispôsobíte vlastným potrebám a jej obsahový charakter nie je problém zmeniť.

mobilna (2)

Medzi poznámkami sa dá fulltextovo vyhľadávať a môžete ich používať ako denné „to-do“ listy. Vytvoríte si zoznamy so zaškrtávacími políčkami a jednotlivé úlohy môžete vyškrtávať. Zostanú potom zobrazené ako prečiarknuté v spodnej časti aktuálnej poznámky. Aj toto je funkcia vhodná pre tých, ktorí potrebujú viac tvoriť ako manažovať robustné to-do aplikácie.

Ľavý panel umožňuje prístup k ďalším zobrazeniam. Poznámky totiž môžete vymazať do koša, odkiaľ sa po siedmich dňoch automaticky natrvalo odstránia. Tiež je tu archív. Tu si môžete presúvať poznámky, ktoré povedzme už nie je sú potrebné, no informáciu z nich budete niekedy možno potrebovať.

Špeciálne zobrazenie je aj pre poznámky s pripomienkou. Nevýhodou je, že pripomienka sa dá zjednodušene pridávať len na predvolené časy. Teda ráno o deviatej, popoludní o jednej, večer a na noc o ôsmej. Alebo teda vyberiete vlastný čas. Zatiaľ nám však ani raz nevyhovovali časy preddefinované programátormi Googlu.

Veľmi dobré je ale pridávanie upozornenia podľa polohy. Poznáte to, poznačíte si čas a v práci aj zabudnete, že by bolo dobre otvoriť Keep a skontrolovať poznámky. Prípadne vami preddefinovaný čas nie je práve vhodný, pretože ešte nie ste v kancelárii. Pripomenutie na základe polohy je výborné a často ho používame. Všetky pripomienky sa dajú o pár minút odložiť.

Po novom pribudli aj štítky. Kto chce, nájde pre ne využitie, v našom prípade sme ich považovali za zbytočné. Cieľom Keepu pre nás nebolo „naládovať“ ho nekonečným počtom poznámok, ale využiť ho povedzme aj ako prestupnú stanicu, kým si k poznámke doma nesadneme za počítač a tam ju aj s inými materiálmi presunieme do Evernote alebo Microsoft OneNote.

Špecialitou, ktorú hojne využívame a práve namiesto štítkov, je farebné odlišovanie poznámok. Farby sa podobajú štítkom Post-It a keď máte zobrazené poznámky v náhľadovom (dlaždicovom) režime, vyzerá to celé veľmi efektne. Na tablete rozhodne.

No a nechýba ani zdieľanie poznámky s inými osobami.

Web a Chrome desktop

keep_ntb

Veľmi dobre sa Keep používa aj vo webovom rozhraní prehliadača a aj ako desktopová aplikácia Chrome. Páčilo sa nám, že sú na nerozoznanie od mobilnej aplikácie. To je výhoda, ktorá sa až tak často nevidí. Nemá zmysel rozoberať funkcionalitu, je do detailu rovnaká a to vrátane pripomienok podľa lokality. Prvýkrát budete musieť povoliť lokalizovanie tejto aplikácie v prehliadači, potom už budú pripomienky zobrazované, keď otvoríte aplikáciu aj na notebooku.

Verdikt touchIT.sk

Google Keep je vynikajúca aplikácia. Je rýchla aj na low-end telefónoch, špičkovo vyzerá na tabletoch a všetko sa takmer v reálnom čase prenáša do ostatných aplikácií, napríklad tej na počítači. A najmä to podstatné, zachováva si svoju jednoduchosť a na písanie poznámok a rýchlych nápadov je to ideálne riešenie. Odporúčame vyskúšať.

Cena: zadarmo

Stiahnutie

Keep pre Android

Keep pre Chrome

Keep pre Web

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.