Server Wikipédia opäť prosí o pomoc svojich návštevníkov.

Tento web asi netreba nikomu zdĺhavo predstavovať a každý kto hľadal odpovede na rôzne problémy alebo zisťoval informácie o nespočetne mnohých témach, navštívil práve tento web. Z času sa objaví výzva, aby používatelia pomohli udržiavať tento web pri živote a prispeli tak dobrovoľnou čiastkou na jeho ďalšie fungovanie. Ako sám web deklaruje jednotlivé dary slúžia na prevádzku serverov, pripojenia, údržby a vývoja.

Podľa slov Wikipédie je to 5. najväčšia webová stránka na svete. V základe ide o neziskovú organizáciu Wikimedia Foundation, v ktorej pracuje 700 zamestnancov. Zaujímavé je, že spomedzi všetkých návštevníkov sú len 2 %, ktoré Wikipédiu, respektíve nadáciu podporujú. Na tejto stránke ponúka aj prehľad obratov, ziskov a výdavkov pre jednotlivé roky. Pod nenásilnou prosbou o jednorazový alebo pravidelný príspevok býva neraz podpísaný spoluzakladateľ Jimmy Wales.

wikipedia-donateZdroj: Wikipedia

Samotná Wikipédia o sebe vyhlasuje, že je financovaná z rôznych darov a nezobrazuje reklamy a je nezávislá. Je tiež pravda, že je to možné len vďaka dobrovoľným príspevkom organizácií alebo ostatných používateľov. Medzi ďalšie projekty, ktoré patria pod nadáciu Wikimedia Foundation, sú napríklad Wikislovník, Wikicitáty prípadne Wikimedia Commons.

Posledná zmienená služba je úložisko obrázkov, ktoré môžete slobodne využívať aj vy a je to akási obdoba bežných fotobánk. Okrem obrázkov tu nájdete aj zvukové alebo video súbory. Jediné, čo sa pri takmer každom médiu poskytnutom z tejto fotobanky požaduje v rámci dodržania licenčných podmienok, je uvedenie zdroja. Výhodou je, že takto získané obrázky môžete použiť aj vo vlastnej fotokoláži.

Zdroj: Wikimedia

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.