Microsoft ju sprístupní po uplynutí bezplatnej inovácie.

Do 29. júla 2016 môžete bezplatne inovovať na operačný systém Windows 10. Po tomto termíne budete musieť za prechod na najnovší Windows platiť. O cenách jednotlivých verzií sme informovali v staršom článku. Windows 10 je dnes nainštalovaný na viac ako 350 miliónoch zariadení.

Pár dní po uplynutí bezplatnej inovácie, konkrétne 2. augusta 2016, vydá Microsoft veľkú aktualizáciu, ktorá je nazvaná Windows 10 Anniversary Update. Pôjde o doteraz najväčší aktualizačný balík pre Windows 10, ktorý by mal v prípade predchádzajúcich verzií pravdepodobne označenie Service Pack. Aktualizácia bude dostupná zadarmo pre všetkých používateľov systému.

Výročná aktualizácia prinesie nové spôsoby autentifikácie používateľa, ktoré budú alternatívou ku klasickým heslám

Výročná aktualizácia prinesie nové spôsoby autentifikácie používateľa, ktoré budú alternatívou ku klasickým heslám

Microsoft oznámil presný dátum vydania výročnej aktualizácie prostredníctvom svojho blogu. Približný termín vydania, leto, bol známy už od konferencie Build 2016, kde boli predstavené aj niektoré výrazné vylepšenia a novinky.

Medzi hlavné novinky patrí vylepšenie virtuálnej asistentky Cortana. Tá však stále nevie po slovensky, takže z tejto funkcionality nebudeme profitovať. Microsoft kladie veľký dôraz na používanie stylusov, nová platforma Windows Ink má uľahčiť prácu s nimi a zároveň zvýšiť ich prínos pre používateľa. Toto plánujeme otestovať v praxi. A v neposlednom rade, prehliadač Edge konečne dostane dlho očakávanú podporu rozšírení a ponúkne ešte efektívnejšie využívanie batérie – dlhšiu výdrž.

Windows 10 Anniversary Update

Microsoft takisto pripravil viacero nových funkcií pre školy ako odozvu na používanie iPadov a Chromebookov v rámci vyučovania. Na aktualizáciu a nové funkcie sa môžu tešiť aj majitelia hernej konzoly Xbox, k dispozícii bude zjednotený Windows Obchod pre počítače aj hernú konzolu. Kompatibilnú hru si kúpite raz a môžete ju hrať na Xboxe aj PC.

Zdroj: TechCrunch

Prečítajte si aj:

Microsoft Build 2016: Veľký update pre Windows 10 zadarmo a všetky dôležité novinky, o ktorých by ste mali vedieť (VIDEO)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit