Tohtoročná konferencia Build priniesla menej veľkých oznámení, bola viac zameraná na vývojárov.

Nie je prekvapením, že Microsoft hovoril o novinkách, ktoré sa v prvom rade týkajú vývojárov. Build je vývojárska konferencia a to aj napriek tomu, že minuloročné uvedenie systému Windows 10 umožnilo Microsoftu predstaviť viacero veľkých oznámení práve na konferencii Build 2015.

Tento rok je však všetko späť v starých koľajach a to nepovažujte za kritiku. Zrekapitulujme, o čom Microsoft hovoril.

Windows 10 je najrýchlejšie rastúcou verziou systému Windows. Určite je to dané politikou Microsoftu, inovácia na Windows 10 je dostupná bezplatne a niektorým používateľom sa aktivovala aj bez ich potvrdenia

Windows 10 je najrýchlejšie rastúcou verziou systému Windows. Určite je to dané politikou Microsoftu, inovácia na Windows 10 je dostupná bezplatne a niektorým používateľom sa aktivovala aj bez ich potvrdenia

Windows 10 dostane výročný update

Microsoft vydá v lete veľkú výročnú aktualizáciu systému Windows 10. Tzv. Anniversary Update bude dostupný zadarmo. Všetky novinky neboli predstavené, vieme však, že Microsoft vylepší systémové aplikácie a prinesie podporu rozšírení pre prehliadač Edge. Terry Myerson v rýchlosti spomenul, že platformu Windows Hello budú podporovať vybrané webové stránky (bude to fungovať iba v prehliadači Edge) a vývojári ju môžu integrovať do svojich aplikácií. To v praxi znamená, že namiesto hesla sa budete prihlasovať pomocou snímača odtlačkov prstov alebo pomocou vašej tváre.

Značná časť prezentácie bola venovaná novej platforme Windows Ink. Tá kombinuje „silu pera a počítača„. Pero využíva podľa Microsoftu viac ako 72% používateľov každý deň a to aspoň po dobu jednej hodiny. 32% používateľov ho používa viac ako 3 hodiny, takže skombinovanie pera a počítača je logické. Vďaka platforme Windows Ink bude mať stylus v operačnom systéme Windows 10 rôznorodé využitie.

Novinky „výročnej aktualizácie“. Vľavo, prihlasovanie pomocou Windows Hello v rámci webových stránok. Vpravo, akčné centrum, keď používate stylus

Môžete pomocou neho označiť vybrané časti dokumentu vo Worde alebo zmazať vybrané slová, či celé odstavce. Alebo spojiť dva body v aplikácií Mapy a tá vám povie, nakoľko sú od seba vzdialené, prípadne si aktivujete navigáciu medzi nimi. Používanie stylusu bude pohodlnejšie aj vďaka novej ponuke akčného centra, pričom sa do aplikácie so stylusom dostanete aj z uzamknutej obrazovky.

Nás v rámci prezentácie oslovila možnosť využiť virtuálne pravítko, ktoré uľahčuje umiestnenie objektov napr. v rámci slajdu v PowerPointe. A čo znamená „kombinácia sily pera a počítača“ v praxi? Že si rukou napíšete poznámku, „zavolať mame zajtra“ a Cortana na základe toho vytvorí pripomienku vo vašom kalendári. Nás sa to však netýka, Cortana zatiaľ slovenčinu neovláda.

Vľavo, Cortana rozpozná, že ste napísali rukou poznámku, ktorá obsahuje informáciu o čase a vytvorí pripomienku. Vpravo, virtuálne pravítko je šikovný pomocník

Microsoft reaguje na kritiku UWP, predstavil nové nástroje

Microsoft hovoril o aplikáciách. V rýchlosti predstavil niekoľko kľúčových partnerov a spomenul, že Facebook vyvíja úplne novú aplikáciu pre Windows zariadenia. Okrem Facebooku bude dostupný aj nový Messenger a finálna verzia Instagramu. Táto sociálna sieť je aktuálne dostupná v beta verzii.

Počet nových vývojárov aplikácií podľa Microsoftu rastie, počas posledných mesiacov narástol o 60%. Uvidíme, či to bude reálne poznať aj podľa ponuky obchodu s aplikáciami, každopádne, platforma UWP (Universal Windows Platform) ponúkne v blízkej budúcnosti viac ako 1000 vylepšení. Okrem toho bude možné jednoducho prekonvertovať existujúci Win32 softvér do formátu UWP. Vďaka nedávnej akvizícii spoločnosti Xamarin bude pre vývojárov takisto jednoduchšie vyvíjať aplikácie pre Windows, Android a iOS pomocou nástroja Visual Studio. Uvidíme, či sa to prejaví aj v praxi. S pozitívnym ohlasom sa stretlo aj oznámenie, že vo Windows 10 bude natívne fungovať linuxový príkazový riadok Bash.

Vľavo, vo Windows obchode je viacero známych spoločností a aplikácií. Vpravo, UWP platforma dostane viac ako 1000 inovácií

Phil Spencer z Xbox divízie reagoval na kritiku UWP hier, ktoré nepodporujú mnohé funkcie, ako je G-Sync alebo používanie dvoch grafických kariet súčasne (SLI, Crossfire), majú napevno aktívnu vertikálnu synchronizáciu a nedajú sa hrať v režime okna. Mnohé chýbajúce vlastnosti pribudnú v máji, pričom Microsoft neustále vylepšuje svoju platformu. Spencer takisto prezentoval UWP verzie hier Age of Empires II HD a Zaklínač 3, ktoré boli prekonvertované zo STEAM verzie do UWP formátu. Vďaka tomu môžu podporovať natívne notifikácie, živé dlaždice a ďalšie Windows funkcie.

Aj Xbox One dostane výročnú aktualizáciu

Konzola Xbox One dostane výročnú aktualizáciu, vďaka ktorej budete môcť používať UWP aplikácie a pribudne aj integrácia asistentky Cortany. Opäť, u nás táto funkcia asi nebude dostupná. Z pohľadu vývojárov je však užitočná novinka, ktorá umožní spraviť z bežnej konzoly vývojársku verziu. Vývojárom to uľahčí vývoj aplikácií. Aplikáciu s názvom Dev Mode Activation môžete sťahovať z Xbox obchodu už dnes.

Predajnú verziu konzoly Xbox One si budete môcť premeniť na vývojársku konzolu

Z trochu iného súdka je ohlásenie vývojárskeho štúdia Turn 10 Studios, že všetky ich budúce hry budú dostupné vo verzii pre Xbox aj pre Windows. Turn 10 Studios sú vývojári automobilovej série Forza, hra Forza 6 Apex sa dostane na počítače v najbližšej dobe.

Microsoft takisto oznámil, že vývojárom začína posielať okuliare rozšírenej reality HoloLens. Predstavil aj vylepšenia asistentky Cortana, vybraní vývojári majú k dispozícii nástroje na integráciu tzv. „proaktívnych akcií“ pomocou umelej inteligencie. Cortana bude takisto integrovaná v Skype a ďalších aplikáciách. S Cortanou sa teda budeme stretávať čoraz častejšie, už len naučiť ju po slovensky. Apropo Skype, ten bude dostupný aj vo verzii pre okuliare HoloLens.

Hore, spoločnosti, ktoré využívajú HoloLens a využitie okuliarov v praxi. Dole, Cortana bude dostupná v aplikácii Skype

Zvyšná časť prezentácie bola venovaná umelej inteligencii a využitiu botov. Opäť bola viac zameraná na vývojárov, takže ide skôr o koncepty a nástroje, s ktorými môžu pracovať vývojári ako o reálne produkty. Snáď ich integrácia nedopadne tak, ako bot Tay, z ktorého spravili používatelia internetu rasistu.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit