Stane sa to, čo sme predpokladali už v minulosti.

Netflix uvádza, že sa chystá aplikovať kontrolu účtov. To by malo byť ešte detailnejšie, ako v minulosti. Téme sa pravidelne venujeme, najnovšie prichádza zisťovanie „domácnosti“ podľa IP adresy a Wi-Fi pripojenia. Znamená to, že zdieľanie účtov sa už nebude verifikovať podľa zadania poštovej adresy ale internetovej adresy a to aspoň raz za 31 dní.

Po novom bude potrebné, aby sa používatelia prihlásili aj z domácej siete. V prípade rodinných účtov to bude sieť používateľa, ktorý je vlastníkom hlavného rodinného účtu. Znamenalo by to, že používatelia sledujúci Netflix na smartfóne alebo notebooku by mali byť aspoň raz za mesiac v domácej sieti, aby prešli overením.

Iným spôsobom je poslanie verifikačného PIN kódu na emailovú adresu registrovaného účtu. To ale nerieši primárny problém a tým je dobrovoľné zdieľanie mimo domácnosti. Je to ale ochrana proti nežiaducemu prístupu iných osôb, čo tiež dáva logiku. Táto situácia by mohla nastať pri zistení prihlasovacích údajov a prihlasovaniu iných používateľov, o ktorých by ste nemali prehľad.

Problém vidíme najmä v tom, že Netflix bude musieť vyriešiť problém s dobrovoľným poskytovaním údajov na prihlásenie. Nemusí ísť nutne o rodinný účet ale aj o samostatné. Niekoľko používateľov sa môže dohodnúť, kedy budú alebo nebudú používať Netflix, aby sa vyhli nadmernému počtu prístupov v jednom čase. Streamovacia služba na to rýchlo príde, pretože filtre internetovej prevádzky zaznamenajú viac IP adries v jednom čase.

Niekoľko rokov fungujúca geolokácia na zabránenie podvodov a ukradnutých prihlásení napríklad na Twitteri alebo LinkedIn bude teraz môcť byť aplikovaná aj na tento typ služby. Predstavte si prihlásenie z jedného slovenského mesta a v o niekoľko minút z iného. Nie je možné, aby došlo k takto rýchlemu presunu a pre službu to bude podozrivé.

Predpokladáme, že kontrola nebude nastavená príliš agresívne a firma ju bude aplikovať opatrne. Nájdu sa totiž legitímne prípady, kedy sa členovia domácnosti nemusia ukázať doma vyše mesiaca, prípadne nastane situácia, že nezapnú na svojich zariadeniach Netflix.

Aplikovanie najprísnejšej formy podmienok by znamenalo spustiť oficiálnu aplikáciu alebo webové stránky aspoň preventívne na zaznamenanie prístupu. A toto je situácia, kedy by používatelia mohli protestovať.

Otázkou zostáva, ako veľmi chcú akcionári škrtiť prístupy a ako si trúfajú odpojiť nesprávne používané účty za cenu straty prevádzkových čisiel. Tými sa môžu pochváliť verejne, rovnako ako verejne ziskami. Tie však musia z legislatívnych dôvodov vykazovať. A pravda je, že zdieľanie účtov Netflixu peniaze nezarába.

Zdroj: Netflix, ghacks.net

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.